Helgens skörd: Lee och Quillin i oavgjord thriller; Garcia slog Petersen; med mera

apr 13, 2015
admin

Nyhetsbild_278_Garcia_vs_ PetersenEn omfattande boxningshelg läggs till handlingarna: vid den stora galan i Barclays Center i Brooklyn, New York mynnade båda huvudmatcherna ut i anmärkningsvärda resultat. I det stora prestigemötet mellan WBC/WBA-kungen i lätt weltervikt Danny Garcia (30-0/17 KO) och hans motpart IBF-kungen i samma viktklass Lamont Petersen (33-3-1/17 KO) – en non-title-match på catchweight (143 lbs=65 kg) utan bälten på spel men desto mer prestige, och den märkliga konsekvensen att skulle Petersen förlora så hotade IBF ta ifrån honom titeln – så utvecklades matchen till ett taktiskt rävspel, där ingen av boxarna ville eller förmådde ta några direkta risker. Som det hela nu utspelade sig kunde ”Swift” Garcia ta en knapp ledning och var den mer aktive, medan Peterson nöjde sig med att cirkla runt och minimera slagbytena – publiken gillade det inte, och det buades en hel del i matchens mittenparti. Petersens sluga agerande gav dock utdelning i nionde – bästa ronden – och elfte ronderna, då han fick till utmärkta attacker, och publiken fick till slut se en stark avslutande rond med god action! Domslutet gick knappt till Garcia med 115-113 x 2 och 114-114.

 

Nyhetsbild_276_Lee_vs_QuillinDen andra huvudmatchen blev desto mer rafflande. Detta var menat som WBO-kungen Andy Lees första försvar av sitt bälte mot förre mästaren Peter Quillin, men den senare klarade inte att väga in på titelgränsen 72,6 kg .. och varmed detta endast blev en titelmatch för Lees del – vid seger för Quillin gällde inte bältet. Detta hindrade inte att det hela utvecklades till ett prima drama. Båda sökte slå knockout med ett direkt avgörande. Quillin sänkte Lee i slutet av första och hade mästaren illa ute .. och på nytt i golvet igen i tredje, men då mer i obalans än illa träffad. Lee vaknade till liv i sjunde med en superb vänsterkrok och sänkte strax därefter Quillin för räkning!

Det blev en tuff uppgörelse in i det sista och nu var det merendels Lee i kommando, men han tappade möjligheten till en seger efter en stark elfte rond då han tappade sista omgången, och när väl alla tolv ronderna var över var det synnerligen oklart vem som hade vunnit. Domslutet löd på 113-112 Lee, 113-112 Quillin .. och 113-113 – varmed matchen dömdes oavgjord!

 

Det var också en hel del action på andra håll denna helg: redan på fredagen försvarade Denis Lebedev (26-2/20 KO) sin WBA-VM-titel i cruiservikt med en poängseger över 12 ronder mot interim-mästaren Youri Kalenga (21-1/14 KO) i Moskva – det blev en spännande match, där Kalenga golvade mästaren i fjärde ronden men Lebedev golvade utmanaren i sjunde. I Puerto Rico på lördagen besegrade Ramon Martinez (29-2-2/17 KO) till sist Orlando Salido (49-13-2/29 KO) om den senares WBO-titel i lätt lättvikt i ett ”krig” där Martinez tog en klar ledning men Salido kom starkt mot slutet .. för sent. Eniga domare gav titeln till utmanaren, i ännu ett av dessa klassiska P R vs Mexico-möten.