HEROISK INSATS AV OTTO I BLODIG UTMANING AV FURY ..!

sep 15, 2019
boXning

Efter 12 tuffa, krävande och mycket blodiga ronder i T-Mobile Arena i Las Vegas inatt – avgjort strax efter 07 på söndagsmorgonen svensk tid – stod en mycket trött Otto Wallin i ringens mitt och dömdes förlorare med ganska knappa poängsiffror. Han var tilltufsad och med ett svullnande vänsteröga, men på det hela taget oväntat ren från blessyrer. Bredvid honom stod en blodig och klart mer tilltufsad segrare i Tyson Fury, som omgående efter matchen drog av sig de från början vita boxningsbyxorna, nu helt nedsölade av hans eget blod. Den store britten vann all right, men han gjorde ingen stor figur av sig denna natt. Han kallades alltjämt ”den linjära världsmästaren i tungvikt”, men allt bravado kring honom hade stukats en hel del, och grabben som åstadkom det var en svensk tungviktare från Sundsvall. Otto Wallin gjorde sig ett starkt namn i boxningsvärden i denna fight, och bevisade att han hör hemma i världstoppen, i ett klart ”fall framåt”..!

 Otto äntrade ringen inför ett nära utsålt T-Mobile Arena (20.000 personer) utan stora åthävor men med ett fighting face som utstrålade lugn och bestämdhet. Fury, som mestadels spexat sig igenom uppvärmning och förberedelser, gjorde en spektakulär och lätt vulgärt överdriven entré, iklädd mexikanska färger och sombrero. Boxarnas entré föregicks av nationalsångerna, i ett försök att stryka under matchens betydelse som gällande den ”linjära VM-titeln”, ett lite kryptiskt grepp av inte helt logisk karaktär. Fury är förvisso f d VM-kung i klassen och har aldrig förlorat, men han abdikerade de facto från VM 2017, och man kan inte ”ångra sig” tillbaka till tronen. Alltnog, nu introducerades det hela på detta vis – och sen gick man till kamp, över 12 ronders titeldistans.

De två började med en hyggligt jämn öppningsrond, där Wallin inte tvekade att försöka ta fighten till en försiktigt startande Fury, men redan i andra gjorde svensken en mycket bra rond, som han förtjänade vinna. Han pressade utmärkt bak sin south paw gard, prickades emellanåt av Furys långa slag men gav själv en god portion. I tredje rammade han med en vass vänster över Furys högra öga och slet upp ett gapande jack över ögonbrynet ..! Blodet strömmade fritt, och Tyson fick bråttom att dra på tyngre artilleri, varmed han kunde vinna ronden, men samtidigt kom nu matchen i ett dramatiskt läge. Skulle han bli tvungen bryta skulle Otto vinna på TKO! De lappade ihop såret hyggligt i ringhörnan, men det kom successivt att spricka upp rond efter rond, ymnigt blödande, och mot slutet fick britten ytterligare ett cut över ögonlocket. Wallin gjorde en utmärkt insats i femte och sjätte ronderna och krigade heroiskt därefter, då han sattes under tung press från ”The Gypsy King” och tröttnade betänkligt .. kom under på poäng i allt högre grad, var illa ute i tionde och elfte ronderna, men kom igenom, och var aldrig allvarligt på väg ner i golvet. Och till allas häpnad slog han sedan på en stark tolfte rond, där han de facto skakade Fury i ett par sekvenser ..! Det var en mycket stark insats av mannen från Sundsvall, inte riktigt nog för seger, men en absolut strong introduktion av sig själv på världsklassnivå. Och den designerade världs-ettan såg ingalunda ut som någon suverän ringherre, snarare konfunderad över hur tufft detta motstånd blev.

Domarna satte siffrorna till 116-112, 117-111 och väl vida 118-110. Vid intervjun efteråt indikerades att man tyckte marginalen var väl stor (denne skribent fick 116-113), och beröm östes över svensken. ”Ingen kan väl ändå efter detta ifrågasätta mitt fighterhjärta”, sa Otto .. med rätta. Fury följde samma linje och tackade för en hård fight, och nämnde Wallins i somras avlidne far, Kalle, som ju följt sonens hela karriär sedan junioråldern, och hade älskat att vara på ringside här. ”Hans far skulle ha varit stolt över sin sons insats denna kväll .. Otto var en riktigt tuff utmanare! The Great Swede, The Viking Warrior”, sa Tyson .. men sedan gick den store britten snabbt över till fordra ut Deontay Wilder till nästa match; den stora VM-returen! Hans väg dit är nu klar. Wilder har ett kommande WBC-försvar att göra mot Luis Ortiz först, innan kontrakt kan skrivas.

Otto Wallin förlorade inatt, men inte mycket .. han vann mer – nu kommer fler riktigt stora fighter.