HISTORISK VM-SEGER AV BADOU JACK INATT!

feb 27, 2023
boXning

Badou Jack ”The Ripper” (28-3-3-17 KO) stod för en historisk VM-seger då han på lördagsnatten i Diriyah Arena i Riyad, Saudi-Arabien stoppade WBC:s cruiserviksvärldsmästare Ilunga Junior Makabu (29-3/25 KO) på TKO 12, och erövrade sin tredje VM-titel! Det var en suveränt stark seger som åter skickade upp den 39-årige svensken överst på en VM-tron. Badou är född och uppväxt i Stockholm, gjorde sin amatörkarriär och starten av sin proffskarriär i Sverige, flyttade för 12 år sedan till Las Vegas, USA, där han sedan bodde tills han det senaste året gjort sig ett nytt hem i Dubai, Förenade Arabemiraten. Han höll WBC-VM i supermellanvikt 2015-17, WBA/Regular-VM i lätt tungvikt 2017-18 och kom nu, i sin totalt nionde titelfight, varav åtta handlat om något slags VM-bälte, upp i ännu en VM-match, mot en högst respekterad mästare, och vann en lysande seger – och blev den första svensk som kunnat erövra VM-bälten i tre olika viktklasser!   

Nattens VM-kamp var den ena huvudmatchen i Diriyah Arena, utkämpad inför en stjärnfylld publik med Mike Tyson och Christian Ronaldo och många fler storheter på främsta åskådarplats. Matchen blev en bitvis häftig styrkemätning, där båda boxarna öppnade med stor tillförsikt och mästare Makabu hade ett ytterst knappt övertag in i fjärde ronden, där Badou mycket smart och effektivt rammade sydafrikanen med en vänsterkrok som skickade denne i golvet med sån kraft att han slog en kullerbytta bakåt. Makabu klarade den räkningen all right och slet sig sedan tillbaka in i kampen, där det blev oväntat mycket slagväxlingar, men Badou tog successivt ett alltmer markant övertag ju längre kampen gick och låg skickligt före i slagbytena. Mästaren nöttes ner och var klart försvagad in i matchens slutfas, blev på nytt golvad i elfte ronden, efter högerträff, och klarade sig med nöd den ronden ut. I tolfte och sista ronden satte Badou honom under konstant press, och han kom i svårt bryderi, då vid 54 sekunder in på ronden ringdomare Mark Lyson bröt in emellan de två och stoppade kampen! Badou Jack var åter igen Champion! På ringside utbrast gamle kompisen Mike Tyson i stort jubel. 

Jake Paul förlorade mot Tommy Fury!

Den andra huvudkampen – märkligt nog det stora penning och PR-numret i showen; ett signum på den besynnerliga ”make believe-värld” vi lever i idag, men där det numera skapas de hysteriskt stora pengarna – gick mellan youtubestjärnan Jake Paul (6-1/4 KO) och världsmästarbrodern Tommy Fury (9-0/4 KO), en obegripligt upphausad fight som skulle föreställa vara ’tillrättalagd’ för Paul, men där den av multimiljonpublik-följare firade amerikanen för första gången i sin boxnings-karriär nu mötte en ’riktig’ boxare, utvecklades inte alls efter ”plan”. Paul, som har en ruggig högerslägga – om han tillåts drämma dit den – satsade på enskilda fullträffar men gjorde mest hål i luften medan Fury boxade på distans och levererade systematiska träffar. De gånger Fury hamnade i svårare lägen låste han smart, men fick poängavdrag för detta. I åttonde och sista ronden träffade Paul med en jabb som golvade Fury momentant, men det var för lite för sent. Domslutet gick efter fullbordad kamp till Tommy Fury – med poängen 76-73 x 2 Fury & 75-74 Paul .. 2-1 till britten, och en punktering av jättebubblan kring Jake Paul. Men, det blir säkert en vidare debatt om detta .. möjligen en returkamp. Allt är, antagligen, möjligt. Men nåt vidare snack om ”VM-utmaning” torde inte bli aktuellt i närtid.