HÖGKLASSIG GALA I TEGELBRUKET KRÖNTES MED GEDIGEN PEZHMAN-VINST

nov 26, 2017
boXning

En i hög grad mycket nöjd publik på över 900 åskådare i Tegelbrukets arena i Örebro kunde som avslutning på en alltigenom mycket lyckad proffs-gala på lördagskvällen

avslutningsvis se Pezhman Seifkhani (nu 7-0/4 KO) boxa sig till en gedigen poängvinst över 4 ronder mot en smart låsande och ganska skickligt blockerande Paolo Iannucci (3-1/1 KO). Det blev aldrig det stora fyrverkeriet i den avslutande huvudmatchen, den förväntade våldsamma öppningen av Pezhman uteblev, utan det hela utvecklades snart till en massiv taktisk styrkemätning med insprängda offensiva urladdningar från

svensken, som tog varenda rond relativt klart på poäng men aldrig riktigt kunde skaka italienaren, och några verkliga slagdueller inlät sig Paolo inte i varför det blev en stadig Pezhman-marsch fram till poängvinst – 40-36 hos samtliga domare utan större huvudbry för poängsättarna, den ende av domarna som behövde slita lite var ringdomare Åke Johansson som konsekvent fick dra isär dem. Alltnog – Pezhman är tillbaka igen efter biceps-skadan, allt höll all right, och segern var helt klar!

Det var då således avslutningen på en sju matcher lång proffs-kväll, tidigare inledd med två amatör-matcher. När väl proffsen kom igång vid kvart i sex på kvällen hade således hallen fyllts till, till slut, utsålt! Och en härlig stämning byggdes upp efterhand. Först ut bland proffsen var damerna, där nu för nybörjarnivån för rutinerade

Patricia Berghult (nu 9-0/2 KO) fick ta sig an relativt ’nya’ Sylwia Maxym (2-2) från Polen – fjärde bokade dam för ’Pat’ till denna tävling efter tre olyckliga återbud – och det visade sig vara en onekligen tuff dam men begränsad i sitt register och tidigt i denna 6-rondare ”uppäten” av svenskan, som ganska lätt byggde en mycket klar poängledning. Maksym slet och försökte men räckte inte till, och allt hade varit enkelt hela vägen, om inte Patricia stukat en vrist i sjätte och sista ronden och därför haltande kom under press i sista minuten. Hon hade då fått in en hygglig träff på polskan i fjärde samtidigt som denna var i obalans, och där registrerat en nedslagning, så trots jämnt i avslutningen blev Berghults segersiffror stora (60-54 x 2, 60-53).

Fotograf: Pavel Koubek

Johannes ”2gunz” Vinasco (5-0/3 KO) hade alldeles för mycket krut i nävarna, och tycktes dessutom fysiskt numret större, än kilo-mässigt lite uppblåste bulgaren Anatoli Lyubenov (1-3), så även om den senare öppnade tufft och orädd tog fight med Vinasco blev han snart överkörd, golvad i slutet av första, helt övermannad mot slutet av andra och hängandes vid repen utan svar bröt ringdomare Åke Johansson in och stoppade matchen rakt av på tiden 2:39, TKO 2.


Gästboxande (för Team Örebro) kroaten (på slovensk licens) Marko Calic (5-0/2 KO), en 30-åring med en över 200 amatörmatcher (5:a på VM) mäktig karriär bakom sig mötte så i lätt tungvikt den hårdslående ukrainaren Ievgenyi Chumachenko (8-3/7 KO), en man med mäktigt löd i båda händer, och de två bjöd på kvällens tuffaste fight! En grym styrkemätning där båda var skakade, Calic illa cut över ena ögat i första ronden, ’Chuma’ nere för räkning i mitten av tredje, båda momentant illa ute vid flera tillfällen men hela tiden med Marko snäppet före i poäng, och till sist efter dundrande applåder vid matchslut kunde Marko Calic inkassera en knapp men poängmässigt klar (40-35 x 3) poängseger. Efter strålande kamp!


Så äntrades ringen av cruiserviktarna Marcus Alberts (5-2/2 KO) och Gabriele Guainella (4-0/1 KO) och det blev en bittert tuff fight med mycket ge och ta, där italienaren öppnade bäst och fick första ronden av samtliga domare, Marcus tog andra efter smartare och effektivare boxning, hamnade i nytt ställningskrig i tredje – där domarna delade sig rakt över med en röst för vardera boxaren och en oavgjord .. det var den sortens fight! Marcus bjöd på en härlig fight, men släpper garden och tar emot en hel del, även om han också gav ordentligt. Sista ronden gick han dock in i en serie hårda ’karameller’, där han faktiskt momentant var illa ute, redde upp det hyggligt, men den ronden var då förlorad. En domare hade oavgjort 38-38 men övriga två såg det italienskt 38-39, 37-39 – varför Guainella tog hem det hela på ett ’majority decision’ .. Det är nu andra gången Marcus Alberts tappar på ett så knappt domslut, och han var bitter över förlusten efteråt. Det är förståeligt, men det är inget avgörande nederlag .. det är inte mycket förlorat. Han älskas av publiken, kommer in till ”Working class hero” och krigar av hela sitt hjärta. Han skakar av sig detta – och kommer säkert tillbaka!

Efter en för publiken behövlig paus från allt drama brakade det loss igen – och nu blev det än värre!

Det blev en äkta vikinga-holmgång med 112+ kg Johnny Iwersen (nu 3-0/3 KO) mot 97 kg Georgi Prodanov (1-1/1 KO) i en ruggig urladdning. Den kortare, satte bulgaren slog en avig överhands-höger som smet in med halvgod precision mot den svenska käken och faktiskt skakade Johnny några gånger, men bjässen från Degerfors dammade på med långa raka slag och swingar och nån emellanåt uppercut och försatte Prodanov i ’dimmornas’ gränsland; han drattade omkull efter en dryg halvminut, vilket inte var nåt allvarligare – men det kostade honom ronden med två poäng – men slog upp ett cut över Iwersens ögonbryn .. och i andra gick han ner efter halva ronden men kom tillbaka. I tredje stöp han efter trekvarts minut och kom därefter i nytt bryderi och fälldes på nytt hårt – och där gick ringdomare Mikael Höök in och dömde KO utan räkning, direkt ’out’! Tid: 1.12.


Det var knappt att ”krutröken” lagt sig förrän det var dags igen. Sverigebaserade Israrullah ”Afghan Lion” Yacobzai (nu 3-0) kom i lätt mellanvikt upp mot holländska ex-senegalesen Djiby Diagne (3-3/1 KO) och det blev en riktigt rivig, tuff och mycket bra fight, där Yaqobzai startade klart bäst men efter hand störde ett svårt cut över högerögat (uppstod redan i första) honom alltmer och Diagne boxade sig till överläge i tredje och sen var det strid på kniven i fjärde, där domarna delade sig i uppfattning. Det slutade i fullt ös från båda, publikens jubel – och ett tight domslut gav Israrullah segern med knapp marginal: 39-37, 39-38, 38-38. Majoritetsdomslut – och ringdomare Håkan Sindemark höjde senaste nysvenska tillskottets näve i luften!
Inte en svag match på hela kvällen – och ett antal riktiga höjdare! Promotor Kamran Kabinejad har planer på att expandera till större hall för framtiden. Det finns förutsättningar.