In Memorian: Branko Mikek (1941-2014)

jan 07, 2015
admin

imageimageDen 27 december 2014 avled en av våra mest färgstarka mellanviktare från 60-70-talet, den hårde och slagkraftige Narvaiten Branko Mikek. Han var född i Kroatien 1941 och kom till Sverige 1960 som 19-årigt löfte. Han anslöt sig till Narva BK, där han kom att bli en av Stockholmsklubbens mest framgångsrika boxare, och med tiden erövrade han fem SM, två i lätt mellanvikt 1967 och ’68 och därefter ytterligare tre i mellanvikt, de första av dessa 1969 och ’70, varefter han i stor besvikelse lade av när proffsboxningsförbudet infördes, men gjorde efter en tid comeback i ett par omgångar och vann SM ånyo 1974.
Mikek hade en tuff, proffsliknande stil, och fick också snabbt ”jobb” som Bosse Högbergs sparring under dennes storhetstid och Högberg uppmuntrade en satsning som professionell. Han var i allra högsta grad aktuell för en proffskarriär, först redan 1966 och sedan året före förbudet trädde i kraft, beviljades t o m licens men fick dra tillbaka den. Efter/under sin comeback 1973-75 var han åter på gång att bli proffs i exil, men valde till slut att inte följa med Roland Ahlin och Rolf Karlsson över till Finland, när de gjorde debut där i oktober ’74.
Han var en mycket uppskattad medlem i Narva, där han bl a kom att bidraga till proffshövdingen Björn Rosengrens fostran och karriär; Björn förtröttas aldrig berätta om Brankos fruktade vänster mot kroppen från south paw-gard, något han försökte lära ut till andra south paws. Men framförallt blev han således en av klubbens främsta medalj-plockare med fem SM-guld och dito silver ’65 & ’75 och brons ’63 & 72 – i kamp med Stig Waltersson, Lars Risberg, Christer Cornbäck, Jörgen Tärnblom, Nils-Erik ”Släggan” Rosén och mot slutet Jan Nygren, Jan Axelsson och inte minst Leo Vainonen – och då var han på dessa meriter Stor Grabb, anmärkningsvärt nog utan att ha jobbat i landslaget, då han inte hann bli svensk medborgare för att få det uppdraget.
Branko Mikek drev länge en grillbar i Stockholm, men flyttade tillbaka till Kroatien 1986 och kom att deltaga i det stora kriget där som aktiv soldat. Han hade en del av familjen kvar i Stockholm och kom ofta hem hit på besök och bodde här tidvis. Och han kom ofelbart på Narvas stora klubbträffar, alltid lika välkommen och omtyckt och omhuldad. Han kommer att begravas i Stockholm den 19/1. En sann ringens krigare. R I P Branko Mikek.

Olof Johansson