JACK JOHNSON BENÅDAD AV PRESIDENT TRUMP

maj 25, 2018
boXning

På torsdagen utfördes en högst speciell ceremoni i Vita Huset i Washington, DC då president Donald Trump postumt benådade förre tungviktsvärldsmästaren

Jack Johnson (VM 1908-15) för det brott han dömdes för 1913 och som han efter sin landsflykt till Europa kom att avtjäna tre år i fängelse för. ”Brottet” bestod i att han som en svart man förde en vit kvinna, sin älskarinna, från en delstat till en annan, vilket i det då hårt segregerade och rasmärkta USA ansågs vara ett grovt brott (Mann Act). Ställd inför hotet att dömas och fängslas flydde Johnson över gränsen till Canada och sedan vidare till Europa, där han bodde i Paris fram till tiden för första världskriget, då han efter att förlorat VM på Kuba till Jess Willard levde i perioder i Spanien, Sydamerika och Mexico tills han 1920 återvände till USA, tog sin dom och sattes på Leavenworth fängelse fram till 1923. Domen har länge ansetts vara en synnerligen grov rättslig skamfläck.

Nu tog Trump upp ärendet och utfärdade således en benådning med flera boxningscelebriteter som vittnen i Ovala kontoret, ex-världsmästare Lennox Lewis, WBC-kungen Deontay Wilder, Sylvester Stallone, WBC-presidenten Mauricio Sulaiman bland dessa. Med akten påskriven visade Trump upp handlingen till applåder från närvarande. Äntligen rättvisa för ”The Galvestone Giant” – 105 år senare!  

Trump är ju en väl omvittnad boxningsfan och efteråt skojade han friskt med boxarna och frågade Lennox om han skulle kunna klara av Deontay om han bara tränade ordentligt. ”Det är väldigt långa armar att ta sig förbi”, sa Lewis. ”Jo, jag ser – det är långa armar”, sa Trump.