Jones vs ’Macca’ – sista matchen lanseras

okt 29, 2015
admin

image
Roy Jones Jr har varit på tapeten mest varenda dag senaste veckan. I tisdags tog han under buller och bång emot sitt ryska pass vid en medialt upphaussad ceremoni i Ryssland och höll tal, med några fraser inlagda på ryska, insvept i ryska flaggan .. och avslutade med att kyssa sitt nya pass.

Sedan kom i onsdags påannonseringen om att han skall möta kollega ex-världsmästare Enzo Maccarinelli om WBA:s ”super” VM-titel i cruiservikt i Moskva den 12/12 i VTB Ice Palace. Jones, som nu vunnit 8 raka segrar, inkl kryptiska tyska WBU:s ”VM” i cruiser sade sig då ha målet att bli erkänd som Champion i cruiservikt – han har hållit VM-titlar i mellanvikt (IBF 1993-94), supermellanvikt (IBF 1994-97), lätt tungvikt (WBC 1997 + WBA/IBF/odiskutabel VM-kung ’98/99-2004), tungvikt (WBA 2003) men alltså, ännu inte, korrekt i cruiservikt. Märk väl att Jones senaste förlust – på KO dessutom, var i 2011 mot just WBA:s VM-kung av idag Denis Lebedev från Ryssland. WBA håller sig med både regulära och super-mästare i flera viktklasser, och det är ”super” som är den riktiga VM-nivån och poängen med regulär är att avancera till högsta nivån. Lebedev är korrekt VM-kung i WBA-version. Desto märkligare blir det då nu att här kommer två ex-kungar av diverse mått och avancerar förbi den officiella kungen och hela kopplet utmanare och förment erkänns på super-nivå! Maccarinelli var WBO-VM-kung i cruiservikt 2006-08, pressade sig ner i lätt tungvikt, var EM-kung 2010 men misslyckades om regulära WBA-VM mot Jürgen Braemer i april i fjol. Sedan dess har han vunnit två raka och gått upp i cruiser igen, men vare sig han eller Jones är egentligen rankade av vare sig WBA eller nån annan stor organisation. Så när nu galans promotor Vlad Hrunov nu lade ut texten i svulstiga former undrade boxningsvärlden hur-i-herrans-namn detta gått till ..!?
Senare på onsdagen meddelade WBA att det ingalunda sanktionerat denna ”VM-fight” – president Gilberto Mendoza förnekade att ämnet ens varit på tapeten.
Idag kom så officiellt ”kick off” för fighten i Moskva – och det bluddrades nu om att sanktion för VM-status kunde vara på väg/fortsättning i ämnet lär följa – men nu lades fokus delvis om, efter att Roy Jones, 46 år på väg mot 47 (i januari ’16) – Maccarinelli är 35 – meddelat att detta är hans sista match, efter denna tilltänkta seger skall han definitivt lägga handskarna på hyllan och ägna sig åt promotion och sin musik-karriär. ”Jag vaknade i morse för första gången som rysk/amerikan. Jag har en mycket stark motståndare framför mig, jag känner mig i utmärkt form och jag längtar till den 12:e december. Men det är min karriärs allra sista fight.” Sa Jones, och poserade för fotograferna med promotor Hrunov och den 13 cm längre Maccarinelli.