JOSHUA SLOG UT POVETKIN I DRAMATISK 7:E ROND!

sep 23, 2018
boXning

Världens främsta tungviktare, WBA/IBF/WBO/IBO-VM-kungen Anthony ”AJ” Joshua (22-0/21 KO) bevisade i en dramatisk fight fylld av slagväxlingar och med ett rafflande avslut mot förre WBA-VM-kungen och nu 1:a utmanare Alexander ”Sasha/Ryske Riddaren” Povetkin (34-2/24 KO) åter sin klass. De möttes inför 80.000 åskådare i ett regndrabbat Wembley, där stora delar av den väldiga publiken dröjde till de sista två matcherna att intaga sina platser, iförda regn-ponchos, men väl på plats fick de sitt lystmäte i brittisk triumf tillgodosedd.

Detta var ju en kamp mellan f d OS-guldmedaljörer (Povetkin i Aten 2004, Joshua i London 2012), men ur olika generationer och med stor åtskillnad i erfarenhet, där ju den 39-årige utmanaren hade åtskilligt mer av den varan i banken, men samtidigt efter en på senare år lite krokig väg tillbaka till ett VM – trots en enda förlust, mot Wladimir Klitschko på poäng 12 för fem år sedan – och detta var hans sannolikt sista chans att glänsa stort. Han äntrade ringen ganska pretentionslöst och möttes av buanden, medan ”AJ” kom vandrande i sina regnsockor över boxningsskorna som en kung in till sitt folks hyllningar – och faktiskt verkade aningens okoncentrerad på uppgiften precis före det bar av. När de väl kom igång visade sig Povetkin snabbast på både fötter och händer, medan AJ boxade i en något ihopkrupen stil, som om han ville komma ner på den kortare utmanarens nivå, och bjöd in till kamp, där ryssen mycket skickligt och snabbt krympte avståndet i blixtattacker med farliga hooks, främst med vänstern, och i slutet av första ronden skakade mästaren med en precis krok! AJ kom tillbaka till ringhörnan med blod rinnande ur ena näsborren, och det bekymret höll i sig under matchen, som om han eventuellt brutit näsan. Det svullnade dock inte märkbart.

Povetkin kan mycket väl ha norpat första ronden och även andra, då han hade flera snabba attacker påpassligt inne, men den store britten boxade upp sig om än utan att försöka styra alls med sin längre räckvidd. Från tredje skaffade sig AJ dock viss kontroll, började placera en stingande jabb i ryssens mellangärde och i slutet av fjärde landade en bra höger som slog upp ett cut över Povetkins vänstra ögonbryn. Utmanaren var alltjämt mycket farlig, gjorde en bra femte rond, men mattades i tempo och andades tungt; även sjätte ronden var en jämn rond med någon favör till Joshua men hans poängledning var ännu knapp.

Det var en mycket underhållande men lite förbryllande fight, där den store mästaren inte stod riktigt att känna igen, men det var en mycket bra match med stor härlig ’nerv’, så vad gjorde det egentligen. Så kom sjunde ronden, och efter en dryg minut träffade AJ med en tung, snabb höger och Povetkin raglade till, och nu var den brittiska tigern väckt .. uppföljningen var suverän och efter några halvträffar, som ändå gjorde sitt, prickade han in en utmärkt vänsterkrok följd av en lång precis höger som fällde utmanaren baklänges ner i eget hörn, där han snabbt vände till rätt köl men påtagligt dimmig hade jätteproblem att ta sig upp men kom i gardställning precis på ”nio”, fick tid på sig av ringdomare Steve Gray att visa att han var klar, och fick ”box” … men fångades omedelbart av Joshua som drev in ytterligare några träffar, varav en bra, medan han hukande försökte komma undan samtidigt som chefsekond Ivan Kirpov rusade upp i hörnan skrikande ’stopp’ och Gray gjorde exakt detsamma .. och påpassligt fångade den knockade Povetkin, då han föll bakåt och höll honom från att slå huvudet i golvet. Snyggt – helt rätt brutet! Tid: 1.59 av ronden, TKO 7.

 

Efteråt tackade ”AJ” Wembleys stora publik för att de kom i regnet, bad om applåd för sin slagne motståndare och promotor Eddie Hearn .. och prisade sedan Povetkin för en så tuff utmaning .. ”en  farlig kontraboxare, jag var tvungen att sakta ner honom med kroppsträffar .. och jag är glad över att jag ’hittade’ min högerhand igen! Jo, det är klart att jag kände press, mycket till och med, hela folket älskar boxning och jag vill leverera.” Wembley Stadium är bokat för hans räkning den 13 april 2019 – för nästa show. ”Vem vill ni se då?”, ropade han till publiken, och tillade ”vi gör en omröstning och ser… men sa sen att han egen lista bestod av 1) Wilder .. 2) .. nä, vi pratar inte om det .. Nu ska ju Wilder och Fury mötas och jag önskar båda lycka till .. sen tar vi segraren i april. Vi ses då!” Eddie Hearn tillade att ”vi gjorde vår bit i Wilder-historien, vi skrev på kontraktet, han gjorde det inte .. nu får vi se hur det artar sig .. Vi har en fantastisk Champion – och han levererar! Detta är ingen ’instagram-mästare’ – detta är en riktig Champion!”

 

Luke Campbell (19-2/15 KO) tog en suveränt hemboxad poängseger över stentuffe Yvan Mendy (40-5-1/19 KO) i en WBC/Eliminator över 12 ronder i lättvikt – en härligt teknisk bedrift som till sist dömdes 119-109, 118-111, 116-112. Den brittiska titelfighten i cruiservikt mellan Matty Askin (23-4-1/15 KO) och Lawrence Okolie (10-0/7 KO) blev en svår besvikelse – en bökig, stökig och ful drabbning där boxningsförstöraren Okolie ändå lyckades vinna trots flera poängavdrag. Och i en faktiskt riktigt skaplig och spännande tungviktsdrabbning tvangs efter fyra all right ronder David Price (22-6/18 KO) ge upp i ringhörnan med skadad biceps mot nya tuffa ryssen (ex-amatörstjärna) Sergey Kuzmin (13-0/10 KO), RTD 4.