JOYCE STOPPADE DUBOIS .. NY EM-/SAMVÄLDES-/BRITTISK KUNG!

nov 29, 2020
boXning

Det sedan i våras av coronan uppskjutna, nu länge omtalade och emotsedda och till slut åter arrangerade supertunga mötet mellan Englands två främsta ’nya’ tungviktsbestar Daniel ”DDD” Dubois, 110,9 kg, och Joe ”Juggernaut” Joyce, 117,5 kg, blev full verklighet på lördagsnatten i Westminster Church House i London. Detta var en kamp som handlade om den vakanta EM-titeln,  om Samväldes-titeln & den Brittiska titeln och normalt hade den dragit en mycket stor publik, men nu utkämpades den i en coronasäkrad miljö inför i princip ingen publik alls .. blott närmast sörjande var inbjudna vid ringside, i den annars riktigt tjusiga arena denna gamla kyrkobyggnad numera är.

 

Det blev en intressant och nervfylld fight som höll intresset uppe hela vägen, trots att det aldrig blev någon stor tungviktsfight av det. Joyce (nu 12-0/11 KO) kom ut ovanligt rörlig och på relativt sett snabba fötter och boxade hem första ronden, knappt men okej, mot en inledningsvis lite avvaktande och aningens nervöst startande Dubois (nu 15-1/14 KO), men från andra ronden kom den blott 23-årige ”DDD” betydligt bättre till sin rätt, träffade med en bra överhandshöger ett par gånger – även om Joyce ’red’ vaket med slagen – och även om de följande ronderna var mycket jämna var då Dubois i visst kommando. Den 35-årige förra amatörstjärnan Joyce, dubbad ’underdog’ i matchen, boxade nästan uteslutande första halvan av kampen bak sin vänster jabb, som han efter inledande problem att placera distinkt strax började hitta fram med i en allt bättre utveckling. Dubois förde från mellanronderna klart matchen, vann från femte ronden varje rond upp till åttonde på offensiv och klart bättre träffar, där han flera gånger tycktes ha ”Juggernaut” i bryderi. På något underligt vis tog sig Joyce igenom sina bekymmer och förblev fräsch medan Dubois uppenbart tröttnade svårt. Åttonde ronden blev jämn, men nu kom Joyce mot slutet med några bra högerträffar och verkade vassare. I nionde boxade han plötsligt riktigt bra och vann den ronden klart, medan ”DDD” nu sedan flera ronder tillbaka var klart hämmad av att hans vänstra öga svullnade igen och denna rond hade han uppenbara problem att se. Vid starten av tionde satsade dock Dubois hårt framåt – han ledde i detta skede fortsatt på poäng – och båda två slog samtidigt hårda jabbar i ansiktet på varann. Joyce vänster träffade smack rakt på det skadade ögat, varpå Dubois klev åt sidan och satte sig ner på knä .. där han sedan tog hela räkningen .. ten and out! Tid 36 sekunder!

”Jag kan inte förklara det”, sa ynglingen efteråt, ”på annat sätt än att det var en bra träff och jag kunde inte se .. det bara hände, och jag var trött! Han är en smart boxare, han ’red’ med mina slag och sparade sina krafter. Joe vann, det är allt.”

”Jag är lycklig för segern”, sa Joyce, ”och glad att det är över! Jag jobbade bara på, och är nöjd med hur jag kunde hantera det. Jag ville inte springa på nåt tungt, jag jobbade med jabben och arbetade mig in, och sen kom jag med båda händer. Det fungerade!”

Promotor Frank Warren: ”Detta var en jabbarnas fight! Joe är stark, han är smart – och han vann detta! Nu får vi se.. kanske en retur!” Varvid Joyce i bakgrunden ylade: ”Uuu-sik ..! Jag är redo för dig, Usyk!”

NU är dock Joe Joyce Europamästare, Samväldesmästare och Brittisk kung – och kommer att världsrankas i topp tio.