JUSTIS HUNI AUSSIE PRO CHAMPION & OS-BOXARE ..!

jun 22, 2021
boXning

Justis Huni är en 22 år gammal ung man från Meadowbrook, Queensland, Australien som just nu skriver boxningshistoria av rang. Han är sydkontinentens största boxare idag, en ’äkta’ aussie men av vida spridd härkomst: han räknar ursprung från Tonga, Sverige, Samoa och Holland; han är en stadig bit på 193 cm i längd och är ca 107 kg tung .. lång, hårdslående men samtidigt med en förbluffande god blick för denna sports tekniska sida. ”Jag gillar att träffa men samtidigt boxa smart och inte bli träffad”, har han sagt upprepade gånger den senaste veckan. I lördags gick han sin femte proffsmatch, och mötte då och stoppade sin hittills hårdaste motståndare i den kraftigt uppskrivne f d rugby-världsstjärnan Paul Gallen, som senaste året brutit igenom som proffsboxare, främst med den över hela världen noterade KO-segern över Lucas ”Big Daddy” Browne .. Australiens främsta boxarnamn på senare år. Matchen Huni-Gallen fångade på nytt världens intresse, mycket tack vare dessa udda karaktär och det mycket ’heta’ förspel som föregick den, där båda boxarna lovade göra ’slut’ på den andre. Gallen är en kort, satt, fullständigt stenhård huggkubbe till karl och ganska så styv i korken, medan den längre, betydligt ödmjukare men högst dödligt seriöse Huni befarades riskera hela sin framtid i denna befarade ”urtidskamp”.

Huni började faktiskt som grabb med rugby, men drogs tidigt till boxning och kom strax att bli en av Australiens hetaste tunga amatörer. Han kom med till Junior-VM 2016, det året i St Petersburg, Ryssland, som 17-åring och skrällde stort genom att ta hem guldmedaljen, slog Georgiens Giorgi Tchigladze i finalen i 91+ kg. I september 2019 startade han i VM i Jekaterinburg, åter i Ryssland, och slog nu tre man inklusive Sverige-bekantingen Nigel Paul (tränade i Örebro med Pezhman) och store aziren Mahammad Abdullaev i kvartsfinal, men blev sjuk och tvangs lämna walk over i semi .. men han kom hem med ett VM-brons, och alla började omedelbart drömma om OS-medaljer..! I OS-kvalen 2020, som skulle avgjorts i Wuhan, Kina men flyttades i Covid-19 skugga till Amman, Jordanien i mars månad .. boxade han sig åter till final och säkrade imponerande en OS-biljett ..! ”Det är mitt största mål just nu, att som första aussie ta hem en medalj .. ja, gärna guld, i supertungvikt!”, sa han i en TV-intervju härom veckan.

Men i väntan på att amatörerna skulle komma igång igen och på det till i år uppskjutna Tokyo-OS passade han på att debutera som proffs i oktober 2020 .. och snacka om debut .. inget knussel där, utan han gick direkt i första match på Australiens tungviktstitel, vilken hölls av Faiga Opelu, en 15 proffsmatcher rutinerad bjässe (som dock inte rankades som landets främsta man, men likväl höll titeln) och i 7:e ronden av denna tuffa 10-rondare slängde Opelus ringhörna in handduken! I match nr 1 var Huni ’Australian Champion’! Det födde mycket snack och efter ytterligare tre segrar över inte fullt lika märkvärdigt motstånd, och under allt större press och mediasnack från Gallens folk, så blev det oundvikligt att titeln måste sättas på spel mot Paul Gallen.’

Lördagens match blev Hunis (nu 5-0/4 KO) starkaste insats hittills i ringen. Han boxade mästerligt, blev emellanåt pressad av den ruggigt anfallande Gallen (nu 11-1-1/6 KO), men fångade mestadels upp anfallen tidigt och prickade på distans in slag på slag .. och i matchens mittparti knäckte han hårdingen och mot slutet fick denne mycket ’stryk’ och i tionden slogs han ner och ringdomare John Caucchi bröt, TKO 10 på tiden 1:18!

”Nu skall jag fira segern, njuta en liten tid av detta, känna på hur gott det är att vara Champ”, sa Huni efteråt, ”men sen skall jag in i gymet igen och finslipa amatörformen .. och sen bär det av till Tokyo .. och jakten på medaljen!”

Det var en tid då proffs och amatörer inte kunde pratas vid, alls – och då Justis Hunis senaste år skulle inneburit diskvalificering från OS – men den tiden är över. Nu reser denne svenskättling till OS i Tokyo som en av den tyngsta klassens allra mest intressanta starter..!