KATENDE SPARRAR PÅ VÄRLDSKLASSNIVÅ INFÖR 22/4

apr 12, 2017
boXning


Vår dubble olympier – ja, ’08 var för Sverige, ’16 var för Uganda – Kennedy Katende (1-0 som proffs) tränar och förbereder sig som bäst i New Yorks boxningsgym inför sin beramade hemkomst till Sundsvall och proffsgalan i Sporthallen den 22 april. Han har lyckats få excellent sparring med två av världens bästa lätta tungviktare, dels Joe Smith Jr, den nuvarande WBC/Int-mästaren – mannen som stoppade legenden Bernard Hopkins i dennes sista proffsmatch – och dito rankade utmanaren Sean Monaghan. Det har varit tuff sparring över många ronder, men Kennedy är mycket nöjd inför hemresan.
”Det har varit en fantastisk sparring med Sean och Joe”, berättar han, ”de gillade båda det jobb jag gav dem, när vi först sparrade, så jag har blivit inbjuden komma tillbaka hela tiden; jag sparrade Joe i åtta veckor före hans match mot Hopkins!” .. ”Det här har varit en mycket nyttig erfarenhet för mig och jag har fått beröm och uppmuntran, och de säger att de skall följa min karriär framöver; och jag har utvecklats massor bara med den här sparringen. Jag vill själv boxas om titlar inom de närmaste tolv månaderna.”

Kennedy Katende var ett av våra stora amatörnamn under många år, född i Uganda men kom hit som liten, uppvuxen i Sundsvall och lite av stadens stora boxar-son under en lång amatörkarriär. Idag 32 år kan han se tillbaka på en mer än femton år lång tid som amatör; han vann Junior-SM redan 2003 men sedan tog det honom en smärre ’evighet’ att landa det stora SM-tecknet, som smet ifrån honom gång på gång tills han till slut lyckades ta det i 81 kg 2016. Då hade han varit landslagsman och stjärna i omgångar både här hemma i Sverige och vid besök i Uganda – han har dubbelt medborgarskap – och han var vår man på EM och VM och vann OS-uttagningen 2008 och kom med i truppen till Peking, där han dock sprang på Artur Beterbiev i första omgången och förlorade på poäng. Han boxade i AIBA:s ’halvprofessionella’ World Series of Boxing, säsongen 2011/12 för Mexico City Guerreros och säsongen 2012/13 för London Knockouts. Säsongen 2015/16 gjorde han en sista satsning, åkte till Uganda och kom med i deras OS-trupp och tog brons på ett imponerande sätt i Afrikanska OS-kvalen i Yaondé, Kamerun – och kom med till Rio ’16, där han dock förlorade mot tuffe britten Joshua Buatsi i första omgången. Därefter tog han chansen att bli proffs ’på riktigt’, gjorde sin debut i USA den 26/11 ’16 på Mohegan Sun Casino i Uncasville, Connecticut, där han poängslog Tracey Johnson över fyra ronder.
Nu söker han svensk licens – och kommer hem till Sundsvall för fight nummer två, där han får ta sig an kroaten Ivan Brkljaca (2-3/1 KO), en 32-årig tuffing det med, som förutom proffsboxare är lite av MMA-stjärna, i en match i cruiservikt över 4 ronder.
Huvudmatchen i Sporthallen går givetvis klubbkompisen Otto Wallin, som möter den italienske mästaren Gianluca Mandras om WBA Continental Heavyweight Championship över 10 ronder.