KING RY VANN JÄTTEDRAMA IMORSE; GOLVADE HANEY! 

apr 21, 2024
boXning
I vad som utvecklades till ett formidabelt drama i boxningsringen i Barclays Center i Brooklyn, New York på söndagsmorgonen (svensk tid) – och till slut en potentiell kandidat till ’Årets kamp’ – skrällde Ryan ”KingRy” Garcia (25-1/20 KO) alldeles enormt och besegrade i en udda, bitvis oerhört dramatisk, urladdning den dittills oslagbare VM-kungen Devin ”The Dream” Haney (31-1/15 KO) på poäng över 12 ronder. Länge ’utboxad’ av Haney golvade ”KingRy” mot slutet mästaren hela tre gånger under ett crescendo av känslor, publikuppror och sensation!
sensation! 
 
Matchen och boxarnas inbördes rivalitet hade varit temat under hela veckan upp till fight time. De kände varann mycket väl ända sedan amatörtiden, då de möttes hela sex gånger – med 3-3 i resultat – men sedan dess, som proffs, hade Haney utvecklats till en av världens bästa boxare kilo-för-kilo, obesegrad som yrkesfighter, med stora triumfer över jättenamn som Vasil Lomachenko, Regis Prograis, George Kambosis, Jorge Linares och Yuriorkis Gamboa och VM-titlar i lättvikt (WBC; 2019-23) & super light/lätt weltervikt (WBC) sedan december 2023. Han har setts som ett av vår tids stora tekniska boxningsgenier, en man omöjlig att besegra på poäng.
Ryan Garcia har fört en förvisso än mer omsusad och smått hysteriskt upphaussad tillvaro som den vackre, bildsköne, ynglingen med den gudabenådade vänsterkroken; en snajdare med vass tunga och den fräckaste utstrålning branschen skådat sedan Alis dagar – så lättviktare han varit – men med exponerade brister i sin tekniska uppsättning, där allt handlat om hans ruggiga vänster. Med den neutraliserad hade de stora essen börjat betrakta honom som blott ett mediafenomen. Han hade under vägs lyckats erövra WBC/silver & interim-titlar – slog goda namn som Fonseca, Luke Campbell, Tagoe – men han föll tungt mot Gervonta Davis. Och inför detta synnerligen heta möte med Haney hängde hela hans framtid på en skarp insats, och under en ibland mycket hetsig upptakt till matchen, har det förutom det uppenbara ”onda blod” som fanns mellan dem, synts sprickor i  Garcias välmående. Pressen på 25-åringen tycktes ibland bli för stor.
Efter en fiaskoartad invägning på fredagen, där ”KingRy” inte kom i närheten av titelvikten 63,5 kg, vilket Haney vägde in ”prick på”, utan vågen stannade på 65 kg, och kunde/ville inte ta ner vikt – utan hamnade bra nära i slagsmål med Haney vid stare down – så blev titelkampen inställd. Haney erbjöds försvara sin titel ändå, där således inte Garcia längre kunde vinna VM-bältet, men väl matchen i sig, medan ”The Dream” riskerade förlora VM-värdigheten vid förlust. Han avböjde detta och det blev ’enbart’ en 12-ronders prestigematch, av värsta slag. In i det sista fanns det dock de som tvivlade på att ”KingRy” skulle komma till start. Men det gjorde han. Iklädd kungakrona!
 
Matchen öppnade nervöst från båda, där dock Haney omedelbart försökte ta kommandot, men rammades plötsligt av en nästan perfekt vänsterkrok, och slogs farligt ”dimmig”, varefter Garcia boxade hem första ronden. Från andra till sjätte boxade dock Devin Haney mycket bra, i bitar helt suveränt, och tog en klar poängledning och hade till synes ’kampen i sin hand’. I sjunde prickades han dock på nytt av kroken och efter en vass uppföljning slogs han i golvet! Han kom upp, och i en trängd situation slog Ryan efter ”break”, och blev omedelbart fråntagen en poäng – något som kunde ha stått honom dyrt. Haney kämpade sig tillbaka in i fighten men var nu skakig och Garcia vann nu ytterligare någon rond. Och i tionde sänkte han mästaren på nytt, efter en ny öppnande vänsterkrok och efterföljande barrage av slag! Och i elfte gjorde han om det, och nu framstod Haney som ytterst skör och illa ute! Tolfte blev dock ett krig om sista poängen, där båda hade bra sekvenser. Nu hade publiken varit i extas i över fem ronder av oberäkneligt kaos, där ”KingRy” mellan succé vid nedslagningarna betedde sig udda, och halvt vände ryggen till i trängda lägen, som han dessutom bjöd in till; en manöver som kommer att diskuteras framöver. Det var ibland snudd på kaos i ringen, i en match som ofta fastnade i låsningar, men trots detta behöll en smått fantastisk ’nerv’, och blev till ett jättedrama! När allt var över hade den ena poängdomaren 112-112/oavgjort, medan övriga två hade 114-110, 115-109 – till Ryan Garcia!
Mitt i det sjövilda firande som därpå bröt ut nådde de två kämparna ändå en viss förbrödring, och efter att ”KingRy” prisat Gud – som tydligen ledde vänsterkroken till seger – så konstaterade båda boxarna, såväl som experter och var och en med åsikt att det var en sådan oerhört dramatisk historia att den helt enkelt bara måste göras om..! Det blir, närmast garanterat, en returkamp! Ty den vill ingen missa. 
Barclays Center var utsålt inför denna fight med drygt 19.000 åskådare på plats. Boxarnas gager var aldrig officiellt redovisade, men det hävdades att Garcia fick inemot 30 miljoner dollar medan Haney, så mästare han var, fick klart mindre. Ryan Garcia fick dock böta 1,5 miljoner dollar (!) för sin övervikt, dvs den summa man kom överens om boxarna emellan för att matchen skulle äga rum trots viktskillnaden.