KLARA VANN PRESTIGEFIGHTEN; STARK TÄVLING I HOVET

sep 11, 2016
boXning

imageimagePubliken strömmade till under kvällens gång i Hovet i Stockholm och var till slut inemot 3000 personer stark, fram emot den enormt upphaussade titelfighten mellan Mikaela Laurén och Klara Svensson om WBC:s interim-bälte i weltervikt – tillika direktavgörande VM-kval om en plats i ringen med viktklassens VM-drottning Cecilia Braekhus. Det blev efter en dramatisk, mycket tuff och rasande spännande drabbning över tio ronder – en av de tuffaste dammatcher som gått i detta land; promotor på plats Kalle Sauerland hävdade efteråt att den 7:e ronden var den bästa rond ett par damboxare nånsin gjort (!) – som till sist vanns med hyggligt klara siffror av Klara Svensson. Stämningen i Hovet var fullständigt fenomenal!

Entrén till huvudkampen var maffig med ”The Swedish Princess” Svensson först paraderandes runt ringen varefter iklädd drottning-tiara och mantel ”Nordic Queen” Laurén gjorde pampig entré. Matchens öppning togs klart av Klara med smart boxning, offensiv men med snabba förflyttningar bort från Mikaelas kontra-attacker; Laurén kunde först vinna en rond i den tredje, som hon tog tämligen klart, men Svensson kom omedelbart tillbaka med en stark fjärde, femte stod och vägde, varpå Laurén tog hem sjätte, Svensson den sjunde och Laurén den åttonde. Därmed ledde Malmö-tjejen hos alla tre domarna inför de sista två omgångarna, med 1, 2 respektive 4 poäng. När Klara mycket vasst tog den nionde ronden var ju i princip saken klar, men Laurén kämpade ursinnigt in i det sista, och det var hugget som stucket vem som plockade hem den avslutande ronden. Poängdomare Predrag Aleksic gav den till Mikaela och fick därmed Klara segrare med 96-95, medan de två svenska poängdomarna Andreas Stenberg och Mikael Höök gav den till Klara och fick sålunda henne segrare med 97-93 respektive 98-92.
Avslutningen var snygg – Mikaela erkände sig besegrad, de gav varann en varm kram och båda hade beröm för den andras insats. Klara var överlycklig och stolt, med all rätta, över en briljant insats. Mikaela förklarade efteråt på presskonferensen att hennes boxning låst sig, och hon boxade onekligen som under hård stress och utan tidigare skärpa om än med samma ursinniga vilja, men strök under att detta inte var slutet – utan nu går hon tillbaka till sin rätta viktklass, där hon har en given VM-match. Klara såg lycklig, trött men helt omärkt ut efteråt medan Mikaela hade ett mindre cut över höger öga samt vänster kindkota men i övrigt all right.

imageyigit-vs-robleswallin-vs-machimana

Tävlingens semi blev en utmärkt fight i lätt welter (båda vägde kontrakts-enligt över två kilo) mellan Anthony Yigit och stentuffe mexikanske veteranen Armando Robles, där den senare pressade framåt konstant i tio ronder men Yigit boxade ut honom, stundtals briljant, och tog hem åtta ronder med liten men klar marginal och byggde till ett helt ointagligt poängförsprång. Övriga två ronder var ytterst jämna. Poängsiffrorna skrevs till 98-93, 98-92, 100-91 – en mycket skarp och snygg seger för Yigit, som kommer allt närmare en titelfight.
119 kg tunge och 188 cm långe Dereck Chisora fick 93 kg tunge och en ”tvärhand” långe Drazan Janjanin att se ut som en halvfigur, och då den senare bra nära ”starstruck” av sin namnkunnige motståndare inte vågade göra nämnvärt motstånd blev detta ”kattens lek med råttan”, och efter en knapp minut av andra ronden gick Janjanin ner för en vass kropps-träff och räknades ut av ringdomare Mikael Höök, till nöds uppe på benen men inte redo för fight, KO på 1.09.
I den andra tungviktsfighten gjorde Otto Wallin, invägd på 101 kg, en mycket gedigen insats mot massive men också klart överviktige, 135 kg tunge, men hela tiden farligt swingande sydafrikanske mästaren Orborn Machimana. Det blev en intressant och hela tiden spännande fight, där det mest imponerande ändå var Sundsvallagrabben kyla och effektiva, kontrollerade boxning, där han på ett klart berömvärt sätt boxade hem en solklar poängseger, utan misstag, skrivet till poängsiffrorna 80-72 x 2, 79-74.
Naim Terbunja, på tillfälligt hemmabesök från ny karriär i USA, mötte, i vad som kallades super-mellanvikt men egentligen var ’catchweight’ på 78 kg, en tuff men begränsad fransman vid namn Baptiste Castegnaro och gjorde vad som behövdes för att vinna, utan att dock kunna imponera, och fick faktiskt slita mot slutet för att ta hem det hela på klara siffror: 59-55 x 2, 59-56.
Hela tävlingen inleddes av Patricia Berghult som mycket effektivt stoppade nybörjaren Kinga Magyar från Ungern, den senare snabbt på djupt vatten när vår från amatörleden mycket rutinerade dam skippade artigheterna och direkt gick till verket och tvingade fram en räkning efter en och halv minut och vid nästa tunga anfall stoppade ringdomare Håkan Sindemark alltihop på 1.50 ..!
På det hela taget var det en stark proffstävling i Hovet som höll god standard med några lysande toppar, några riktigt bra fighter därutöver och ett par matcher till.