Klartecken för Laurén vs Gabriel

maj 15, 2015
admin

Mikaela_LaurenHanna gabriel 2Mikaela Laurén försvarar sin WBC Super Welterweight World Title på nationaldagen den 6 juni mot ingen mindre än ruggiga Hanna Gabriel, den regerande WBO Super Welterweight VM-drottningen, som å sin sida sätter sin titel på spel. För första gången i Sverige görs det upp om två av de tyngsta VM-titlarna i en och samma match. Kontrakt, tillstånd och sanktioner är beviljade och nu även VM-distansen given klartecken. Det är således härmed bäddat för en magnifik kamp den 6/6 i klassiska Eriksdalshallen i Stockholm!

 

Hanna Gabriel är i dagens boxningsvärld ett större namn än vår egen ”Destiny”, till stor del beroende på att hon hållit en stor titel längre tid än Mikaela gjort och vunnit fler VM-kamper än hon gjort. Dock bör noteras att hon under en t o m längre karriär tidsmässigt än svenskans inte hunnit med mer än 16 proffsmatcher, till dels pga mer sporadisk matchning och vissa uppehåll. Hon är 32 år gammal och född i Alajuela i Costa Rica den 14/1 1983. Hon debuterade som proffs som 24-åring i november 2007 med en seger på TKO 3 över Xochilet Herrera i San Jose, Costa Rica. Hon är en vacker stark kvinna (precis som vår mästarinna), kallas för ”La Amazona” och har gjort en hel del ”modeling” vid sidan av idrottskarriären. Efter debutsegern radade hon upp ytterligare tre segrar innan hon fick nöja sig med ett oavgjort domslut mot tuffa amerikanskan Rachel Clark. Efter det följde dock under åren 2008-12 en oavbruten serie segrar om nio till antalet, där hon slog bl a Yvonne Reis och i december 2009 gavs chansen boxa om WBO:s vakanta VM-titel i weltervikt mot tuffa Gabriela Marcela Zapata i Managua, Nicaragua – Hanna vann på KO i 4:e ronden och blev vid 26 års ålder lite av en världs-kändis, trots att hon i själva verket fortfarande var relativt ny i sporten. Hon klarade emellertid inte att hålla sig kvar på denna vikt, men fick tack vare sin status året efter, i maj 2010, chansen att möta Gardy Pena Alvarez om WBO:s vakanta titel i lätt mellanvikt istället, dock på Alvarez hemmaplan i Puerto Rico – Hanna vann igen, på en chocköppning som ändade matchen på TKO redan i första ronden! Därefter försvarade hon sin VM-titel mot Melisenda Perez på bortaplan i Uruguay och räddade bältet med en tuff TKO-seger i sista ronden (!) .. vid en retur senare samma år (2011) stoppade hon Perez i sin egen hemmaring i San Jose (TKO 7) och 2012 försvarade hon mot hårda (Sverige-bekantingen) Dakota Stone (mötte Åsa Sandell i Gbg ’07) och stoppade amerikanskan i åttonde ronden. Efter ett uppehåll på ett år – familj, barn – kom hon tillbaka för att försvara titeln i februari 2013 och råkade då ut för sitt enda nederlag: hon förlorade WBO-bältet till Oxandia Castillo i en match hon gav upp i andra ronden. Castillo kom emellertid att lämna titeln vakant för att istället ta en avsevärt bättre betald VM-kamp i weltervikt, vilket hon kunde pressa sig ner i, mot världens bästa kvinnliga boxare kilo-för-kilo norska Cecilia Braekhus (som hon förlorade mot). Under tiden sattes i december 2014 Hanna Gabriel upp mot starka Paty Ramirez om den då vakanta WBO-titeln och nu tillbaka på gammal god form vann Hanna enkelt på TKO 2.

Hennes record totalt lyder på 14 segrar, varav 10 på KO/TKO, en oavgjord och en förlust. Hon är, som lätt förstås av det ovanstående, en fruktad motståndare, pga sin slagkraft. Hon har hunnit bli 32 år men visade mot Castillo att hon själv är sårbar.

 

Jison