Klitschko versus Pulev arrangeras av K2!

jun 19, 2014
admin

Nyhetsbild_73_Wladimir_KlitschkoIBF höll under gårdagen purse offer-öppnandet inför den kommande VM-fighten i tungvikt mellan Wladimir Klitschko och hans obligatoriska IBF-utmanare Kubrat Pulev, den förre Europamästaren från Bulgarien. Det visade sig finnas blott två anbud om att arrangera, dels från Sauerland Event (Pulevs promotor) som lade in ett erbjudande om 5,29 miljoner dollar och dels från K2 Promotions (som ägs av bröderna Klitschko) på 7,25 miljoner dollar – det senare budet vann, således. Det är ansenliga summor pengar, naturligtvis, men likväl ganska blygsamma summor jämfört med de största PPV-matcherna under året (Mayweather-Alvarez eller Pacquiao-Bradley) men detta är nu ingen match som går att sälja över Pay-Per-View – det drar dessa tungviktsbestar inte ihop ett så massivt intresse till – och därmed blir siffrorna mer ”ordinarie”.

I och med att K2 vann budet hamnar det sannolikt i Hamburg, i O2 World Arena den 6/9. De har nämligen det datumet preliminärbokat. Fördelningen i denna VM-fight är 80/20, så det innebär att mästare Wladimir tjänar $5.75 miljoner (ca 38 miljoner kr) och Pulev tjänar det mesta han hittills gjort i karriären, $1,5 miljoner (ca 10 miljoner kr).

Låt vara dock att det är långt ifrån rekordpengar för Wladimir, som ju i oktober förra året försvarade sina VM-bälten i Moskva mot Alexander Povetkin – och då fick han 17,5 miljoner dollar (Povetkin fick nöja sig med 5,8 miljoner) – men det berodde den gången på att den ryska promotorn och multimiljonären Vladimir Hryonov lade ett chockanbud på 23,3 miljoner dollar, ungefär dubbelt så mycket som konkurrentanbuden ..!

Det var tänkt att hemmaplan och ryskt tryck skulle hjälpa Povetkin till seger (och med tiden därmed pengarna tillbaka – nu gick det näppeligen ihop) men det hjälpte föga. Wladimir valde då förvisso en tämligen tråkig säkerhetsboxning (”Klitschko The Clutch”) men metoden fungerade kassaskåps-säkert och Ukrainas boxningsstolthet vann med suverän marginal.

Senast Wladimir försvarade titeln var i april i Oberhausen i Tyskland mot chanslöse Alex Leapai från Australien (TKO 5). Pulev förväntas dock bli betydligt svårare. Han står på 20-0/11 KO i record, höll EM-titeln 2012-13 och är nu IBF/International Champion. 33 år gammal står han nu inför sitt boxningslivs mål; det är statistik som ställs mot Klitschkos 62-3/52 KO. VM-kungen är dock numera 38 år gammal, även om han ser oförskämt ung ut. Efter den enkla segern över Leapai sa han att det ”känns som jag kan hålla på tio år till”!