KO – TKO – KO; HAYE – MARTIN – WILDER!

jan 17, 2016
admin

Det blev en de stora knockarnas lördag .. nja, låt vara med ett udda undantag, då det brakade loss i tre tunga matcher på två ställen igår natt.

haye vs moriFörst ut var David Haye i 02 Arena i London, som tog sig an måttligt omsjungne australiensaren Mark De Mori i sin efterlängtade comeback till boxningsringen efter 3,5 års ”rehabilitering”. Den store britten var ju i läge för ett VM-kval, skulle mött Tyson Fury men fick lämna sporten konstant plågad av en kroniskt krånglande axel. Efter att långsamt och extremt noggrant ha byggt upp sig själv igen kom han nu tillbaka, vackert tränad men tyngre än nånsin tidigare, invägd på 103,3 kg men utstrålande ett cool och självförtroende utan like – och gjorde processen kort med den helt uppenbart övermatchade De Mori (30-2-2/26 KO) .. drev honom framför sig som en katt jagar sitt byte, drev upp honom i ett hörn och drog in två ruggiga överhands-högerslag följt av av halvträffar med vänster och höger medan De Mori föll. Han blev liggandes en stund innan läkarna lät honom sätta sig upp. Tiden blev 2:11. ”The Haymakers” record gick därmed till 27-2/25 KO.

Efteråt sa Haye att han hellre möter Anthony Joshua i vad som blir en jättelik fight snarare än går efter Tyson Fury, som ”ändå kommer att strula till allt”.

 

glaskov vs martinNågra timmar senare nådde den stora showen i Barclays Arena i Brooklyn, New York sin kulmen med de två VM-fighterna i tungvikt. Den första av dem blev en mer eller mindre ’flop’. Vyacheslav ”Czar” Glazkov (nu 21-1-1/13 KO) mötte hittills på högsta nivå otestade ”Prince” Charles Martin (23-0-1/21 KO) om den vakanta IBF-VM-titeln, och de två startade relativt avvaktande och inte mycket hade hänt in i tredje ronden, där vid ett försök att öppna upp Glazkov dråsade omkull och tycktes knäcka höger knä – och kunde helt enkelt inte fortsätta ..! Charles Martin vann på TKO 3 och kröntes till ny IBF-kung! Värdet av det skedda, ur sportslig styrkeposition sett, är oklart. Men nu är mannen från Missouri likväl plötsligt med i de stora sammanhangen. Han var självklart över-lycklig efteråt: ”Jag slår så hårt att träffar jag mot huvudet går benen av ..!” Frågan är om han ens träffade – Glazkov gjorde alltihop själv. Men Martin är nu något så ovanligt som en south paw VM-kung i tungvikt.

 

wilder KO szpilkaInför 12.668 betalande åskådare i Barclays gick så huvudnumret igång. Två maskerade män banade sig väg till ringen. Wilder, ”The Bronze Bomber”, bär ju alltid en bronsmask för ansiktet – och Szpilka, en f d fotbollshuligan av värsta sort, kom in i bandit-duk för ansiktet. Wilder (nu 36-0/35 KO) tränas av f d amatör/proffsstjärnan Mark Breland medan Szpilka (20-2/15 KO) sedan han flyttat till Texas, USA tränas av dito ex ama/pro-stjärnan Ronnie Shields. Det blev i mycket också en ”hörnornas kamp” – en taktisk, mycket flyfotad tillställning, där den skevhänte polacken gav den långe och extremt lång-armade mästaren alla möjliga bekymmer .. han kom helt enkelt inte till med sin ruggiga högerslägga och lyckades inte tajma utmanarens anfall alls. Den senare var ytterst rörlig, bytte vinkel och rörde sitt huvud och axelparti mycket effektivt – och gjorde matchen jämn rond efter rond, tog ett antal ronder tidigt, och även om Deontay boxade upp sig och var i knapp ledning in i nionde ronden, så var han också bitvis ’bortgjord’ och hade inte alls kunnat glänsa. Då, i nionde ronden, tajmade han plötsligt en av Szpilkas inrusningar och landade en enda fruktansvärd kanon-höger. Polacken gick i en spiral ner i golvet och landade rak lång på rygg. Komplett knockad! För säkerhets skull hölls han sedan nere och forslades ut på bår. Tiden var 2:24.

I intervjun efteråt var Deontay Wilder nöjd med sin insats, och sa att han visste att han skulle fånga honom förr eller senare. På ringside satt hans nu obligatoriska utmanare, ex-kungen Alexander Povetkin, och det är nu en mycket het match som skall sättas ihop inom kort – och det kommer att bli Wilders klart värsta prövning hittills i karriären. Men på ringside satt även de gamla mästarna Mike Tyson och Lennox Lewis – som båda strök under att WBC-kungen har mer att lära – och även den nye riktige världsmästaren Tyson Fury, som givetvis tog sig för att kliva upp i ringen, grabba tag i mikrofonen och börja okväda WBC-kollegan direkt efter fight. Det blev ett vilt ordkrig som urartade till glåpord!

Fury: ”Antime, anywhere .. till och med på din bakgård .. du är en ’bum’/odugling!” Wilder: ”Du kan komma och predika bäst du vill, när jag väl får in dig i ringen, så kommer jag att ’döpa’ dig!”

Tungviktsklassen är plötsligt vidöppen – med en mängd häftiga matcher väntandes under de närmaste åren!