KOLLIAS NOBBAD SEGER I KÖPENHAMN; 

mar 10, 2024
boXning

AL MALIKI FÖRLORADE I DEBUTEN


Vid RNG*SDE Promotions (promotor Magnus Ljungquist Larsen) boxningar i KB Hallen i Köpenhamn igår natt dammade hemmafavoriten Kem Ljungquist (17-0/10 KO; invägd på 109,2 kg) ihop med örebroaren/Figh Life-boxaren Marios Kollias (11-3-1/9 KO; invägd på 105,4 kg) i en verkligt tuff tungviktsdrabbning över 10 ronders distans. Svensken (grek i ursprung) hade vid flera tillfällen Ljungquist bra nära ’ute’ ur leken, men kunde inte stänga matchen, utan det hela gick till domslut, och där kom de tre danska domarna upp med ett besynnerligt – rakt av felaktigt – enögt domslut. Den ene domaren Torben Seeman Hansen dömde ärligt vad han såg som en oavgjord match, men de två andra, Sören Saugmann och Sören Rommelhoff var komplett dansk-ögda i sin bedömning och fick ihop obegripliga 98-92 vardera till Ljungquist, som därmed ’vann’ matchen..!

I en av förmatcherna debuterade Mohammed Al-Maliki, en 30-årig Malmö-fighter med inte mindre än 6 medaljer på SM (finalist 2012, 2015, brons 2014, 2018, 2021-22), landslagsman, som nu tog steget över till proffsen, debuterade i en verkligt tuff match mot ’danske’ ukrainaren Denys Pesotsky (nu 2-0) och gjorde en riktigt tapper och kämpastark insats över hela distansen på 4 ronder, i weltervikt, men han kunde inte riktigt hota om poängsegern (förlust 36-40 x 3). Han skall dock ha all heder av en god debut-insats. 

Svenskgänget återvände hem tämligen förbannade över dömeriet i tungviktsmatchen. Fight Life-bossen Kamran Kabinejad kallade det hela för ”skandal” och sa rent ut ”vi blev rånade, rakt av .. Marios vann den här matchen, hur klart som helst .. så sitter där två domare och påstår att allt han tog hem var två ronder..! Rena rama rånet! Rakt av danskt tjuveri!” Det är onekligen mysko siffror från en match som verkade vara något helt annat, än det de siffrorna berättar. Vi har bett Per-Åke Persson, en av landets främsta boxningsjournalister, närvarande på ringside i Köpenhamn, att lämna en rapport från kampen. Den återges nedan: 

” Marios började bra, och tvingade Ljungquist, som går med högern före, att hålla. I andra ronden började Kems näsa att blöda och i slutet av ronden träffade Kollias med en höger, och det blev ett stort sår över näsryggen på Ljungquist, och han bröt antagligen också näsbenet. Dansken var tydligt skakad, och de här skadorna hade han besvär med hela matchen. Lösningen, för att komma undan Kollias, blev att hålla. Samtidigt fick Ljungquist genom hela matchen in fina jabb-vänster, uppercuts mot kropp och huvud, och Kollias blödde också från näsan. I sjätte ronden var Ljungquist i stora svårigheter, efter en höger och uppföljande slag från Marios, som gav allt här. Ljungquist raglade in i sin motståndare och höll för glatta livet, men var på ostadiga ben och räddades av gonggongen.

Kollas gick nu ner i tempo och hade hela tiden att bära på sin tyngre motståndare, som av och till jabbade bra och kom efter med vänster uppercut, mot kropp och huvud. Det var jämnt och hårt – men  match-avgörande var Ljungquists fasthållningar, och att domaren lät honom hållas. SPK borde skickat en man till Köpenhamn som observatör, för att få lite tryck på DPBF, som så gärna vill hjälpa sina nya arrangörer. Kem är ju med i Rng*Sde Promotions och det stod mycket på spel. Man lanserade också BiteTV.dk, en egen streamingkanal. Galan gick i den nya KB-Hallen inför kanske 1500 åskådare. 

Segern för Ljungquist var i sig inget ”highway robbery”, men siffrorna 98-92 x 2 (Sören Rommelhof och Sören Saugman) är alldeles för stora. 95-95 (Torben Seeman-Hansen) – var fullt rimligt. Jag hade 96-94 Kollias, bredvid mig hade jag Hisham Zaben, han menade på oavgjort, Alex Hermann (knock-out.dk) såg matchen streamad, och han hade också 95-95. MEN det som är matchavgörande är att Ljungquist tilläts hålla, stänga ner Kollias, och det fick han göra hela matchen, med bara någon försiktig tillsägelse. En neutral domare hade tagit tag i detta mer resolut – och med mer plats för Kollias tunga krokar, hade vi säkert fått ett annat avgörande. ”