LINARES, ZEUGE, HAAPOJA .. HELGENS VINNARE!

mar 26, 2017
boXning


Den gångna lördagsnatten producerade tre stora boxningsshower runt Europa med vinnare av vitt skilda slag. Den största drabbningen var självklart den i Manchester Arena i England med det hett eftertraktade returmötet om lättviktstiteln (WBA/RING) mellan Jorge Linares (42-3/27 KO) och Anthony Crolla (31-6-3/13 KO) – det förra var en av fjolårets bästa fighter, en liten thriller över 12 ronder .. årets variant kom inte långt efter med full action hela vägen hem, men blev inte alls det ’krig’ som det handlade om förra hösten. Linares gjorde nu en smart och oerhört skicklig taktiskt och tekniskt driven insats, lät sig aldrig dras in i vilda slagserier utan cirklade runt den nästan konstant attackerande Crolla, på snabba, starka fotförflyttningar och med vassa kontra attack, som betalade sig hela vägen. Crolla, enormt påhejad av publiken, slet sig till ett par rond-segrar, men det var allt han förmådde och tappade totalt stort på poäng, speciellt som han golvades i sjunde ronden av en påpassligt och vasst inslagen vänster uppercut från dryg halvdistans – ett långt slag som förvånande nog tog bra och tvingade ner britten på knä. Segersiffrorna skrevs till 118-109 x 3 .. eniga domare!
Efteråt meddelade Linares att han nu, med sin promotor Oscar de la Hoya, på plats i ringhörnan, skall söka sig efter de stora mega-matcherna, som mot Vasyl Lomachenko (nu suverän kung i lätt lättvikt).

I MBS Arena i Potsdam, Tyskland försvarade Tyron Zeuge (20-0-1/11 KO) sin nyförvärvade VM-värdighet (WBA) i supermellanvikt mot utmanaren Isaac Ekpo (31-3/24 KO) i en match som ’förstördes’ nästan innan den riktigt hunnit komma igång. Efter två inledande omgångar med Zeuge i knappt övertag, men utan att det ännu tänt till, skallade de två ihop i början av tredje ronden så illa att höger ögonbryn brast fult för mästaren – matchen fick fortsätta efter inspektion, men nu tappade Zeuge helt sin boxning, besvärades svårt av blodflödet och kunde inte alls koncentrera sig på jobbet, kämpade vidare in i slutskedet av femte ronden – men hade då tappat ett par ronder – då efter en ny skallning matchen bröts – och gick till Tekniskt domslut (poäng räknades från de nästan fullbordade fem ronderna) och det vann Zeuge – till Ekpos enorma besvikelse .. ett tag trodde han att han vunnit – med poängen 49-46, 48-47, 49-47 .. och behöll således VM-bältet.

 

I Kiisahalli i Helsingfors, Finland avverkades, inför ganska tomma läktare, dubbla EU-titelfighter denna lördag. Stora hemmafavoriten Juho Haapoja (28-7-2/16 KO) lyckades i cruiservikt erövra EU-bältet med en till sist hyggligt klar och välförtjänt poängseger över italienaren Leonardo Bruzzese (17-3/6 KO) i en intensiv fight över 12 ronder, där Haapoja pressade framöver men Bruzzese svarade upp mycket bra och det var fight om poängen i det sista. Domarna, varav en var Åke Johansson SWE, dömde enhälligt (117-111 x 2, 119-109) till Haapoja.
I den andra EU-titelfighten gick det dock inte Finlands väg. Här mötte Petteri Fröjdholm (11-1/4 KO) belgaren Faroukh Kourbanov (13-0/3 KO) och kämpade hårt alla tolv ronder ut, började tämligen bra men låg från mittenpartiet snäppet efter sin motståndare, dock hela vägen så nära att han tycktes kunna nå oavgjort. Här delade sig domarna så att två hade 115-113 till Korbanov medan den tredje de facto fick oavgjort 114-114. Bältet togs därmed av Kourbanov.