LINN SANDSTRÖM FÅR VM-CHANS 24/4; TSZYU BESEGRAD AV FUNDORA

apr 03, 2024
boXning
Växjö-tjejen Linn Sandström, numera bosatt i Waterloo, Sydney, Australien sedan fyra år tillbaka, har fått en chans att boxa om WBA-VM i super fly/lätt bantamvikt den 24/4 på hemmaplan i Hordern Pavillion i Sydney.
Linn (8-2-2) möter där regerande mästarinnan Clara Lescurat (10-0) över 10 ronders (10 x 2) distans. Lescurat har hållit titeln sedan juni 2022 – då hon slog Maribel Ramirez på poäng 10 – och hon försvarar nu detta VM-bälte för fjärde gången, mot Sandström. Hon är 35 år gammal.
32-åriga Linn har i princip gjort hela sin proffskarriär med Australien som bas, och gör här alltså sin trettonde match. Hon kom hem, till sin en gång i tiden amatör-coach i Sverige, Armand Krajnc och boxade om en WBA/Inter-Continental titel över tänkta 10 ronder mot Johana Zuniga från Venezuela på Krajnc ABP-boxningar i Quality View Hotel i Malmö den 25/7 2023 … det blev en smått snopen match som fick brytas efter en jämn första rond, när de två skallade ihop i början av andra ronden och båda skadade sig, varefter matchen förklarades ’Technical Draw’. Det var inte mycket Malmö-publiken hann se av Linn Sandström. Men hon är nu kvalificerad för VM-chansen .. och tänker ta den! 
Evenemanget 24/4 är ett större arrangemang, där Jerome Pampellone möter Malik Zinad över 12 ronder i lätt tungvikt i största numret, men också Nikita Tszyu boxar mot Danilo Creati över 10 ronder i super welter/lätt mellanvikt i en ’stor’ fight. Det är fem matcher totalt inklusive Lescurat vs Sandström.

Australien och Tszyu, så boxade storebror Tim Tszyu (24-1/17 KO) – båda är söner till legendaren Kostya Tszyu – om WBO- & vakanta WBC-VM i super welter/lätt mellanvikt i lördags i T-Mobile Arena i Las Vegas mot Sebastian ”Towering Inferno” Fundora (21-1-1/13 KO), vilket blev en riktigt blodig historia. Tszyu dominerade de första ronderna, trots det stora längd och räckvidd-problem han ställdes inför. Tim Tszyu är en normalbyggd boxare, på 174 cm i längd och 179 i räckvidd, medan Fundora är ett unikum på 197 cm i längd och 203 cm i räckvidd..! Likväl lyckades Tszyu landa en rapp höger ett antal gånger i de första ronderna, men duckade in i Fundoras armbåge i slutet av andra och sprack illa i pannan ovanför vänster öga. Där svängde matchen och blev till en mycket nedblodad tillställning, som därefter dominerades av Fundora plockande poäng på distans – och till sist, åtminstone hos två av domarna, den som gjort bäst ifrån sig. Fundora vann båda VM-bältena på poängen 116-112, 115-113, medan den tredje domaren likväl såg Tszyu segrare på 116-112. Detta var en av den gångna påskhelgens främsta VM-kamper.