Liston vs Clay 1964

feb 28, 2014
admin

Liston vs Clay 1964

Muhammad Ali hela veckan

 

Muhammad Ali har varit tillbaka i nyheterna under hela den gångna veckan. Den oefterhärmlige ex-världsmästaren fascinerar fortfarande media hela tiden. Tidigare i år varslade mörka rubriker om den 72-årige legendens förestående död – det var falskt varsel, guskelov. Han rapporteras nu vara i hygglig trim trots avancerad Parkinsons.

Den här veckan öppnade emellertid med försäljningen av de handskar som han bar i VM-matchen nästan på dagen 50 år tidigare mot Sonny Liston. Det skedde vid en s k Heritage Auction och en anonym samlare gav $836.500 = nästan 5,5 miljoner kronor för dessa 6 ounce handskar ..!

I tisdags firades 50-årdagen av just den triumf handskarna var med om, då Ali – i det läget fortfarande känd som Cassius Clay – chockartat besegrade den då till synes oslagbare Big Bear Sonny Liston; utpumpad och med en värkande axel (det uppgivna skälet till stoppet) satt Liston kvar i ringhörnan vid 7:e rondens start. Han gav helt enkelt upp! Som bekant hade Clay/Ali utlovat KO-seger i 8:e ronden …

För tre dagar sedan läcktes (den nygamla) nyheten att FBI 1964 utrett Liston (& mobfixaren Ash Resnick) med anledning av hur VM-matchen avbröts och pga Liston kontakter till undre världen, dvs att han skulle ha gett upp på order av gangsters. Liston var ju ”connected” som det heter, men undertecknad och flertalet experter har svårt att tro att särskilt mycket ligger i FBI:s utredning – som för övrigt ingenting bevisade – dels därför att det i så fall var ytterst klumpigt gjort, och dels för att det finns en mycket vettigare naturlig förklaring i att han mentalt kollapsade mot en smart, effektiv och omöjlig att fånga motståndare. Frågan har ställts om FBI-misstankarna på något vis kastar en skugga över Ali och hans gärning. Svaret är nej – Ali var lysande i vad som var en mycket spännande och giftig fight, helt äkta, under sex ronder. Om han sedan blev bestulen ett ännu vassare slut på kampen än det som nu blev, är mer semantik än nåt annat … Liston var redo att fällas oavsett, och sannolikt gjorde han inget annat än undvek ett än bittrare öde. För vilket han fått utstå oändligt med spe. Det ödet hann sedan ändå ikapp honom i Lewiston åter efteråt!

Det kommer för övrigt senare i år ännu ett Ali-jubileum – i oktober är det 40 år sedan ”The Rumble in the Jungle”..!

Jison