LOMA STOPPADE LINARES PÅ TKO 10 – NY WBA-CHAMP!

maj 13, 2018
boXning

Vasyl Lomachenko (nu 11-1/9 KO) blev på det mest enastående vis världsmästare i sin tredje viktklass i sin blott 12:e match som professionell, då han i en mycket bra match erövrade WBA-VM i lättvikt genom att stoppa regerande mästare Jorge Linares (44-4/27 KO) på TKO i tionde ronden efter ett magiskt kroppsslag!  

I vad som så här långt är en av årets bästa matcher, en rafflande, snabb, actionfylld batalj med många granna slagväxlingar, smart boxning och tuffa repliker mätte de två varann i styrka och skicklighet inför en jublande jättepublik i Madison Square Garden i New York på lördagsnatten (fighten var över vid halv fem på söndagsmorgonen, svensk tid). Den fysiskt mindre ’Loma’ tog fighten till längre och starkare (?) Linares och boxades merendels briljant, men mästaren sålde sig mycket dyrt och gav svar på tal med skarpa kontra och ibland offensiva slagserier. Lomachenkos vidunderliga förmåga att boxa i vinklar, han rör sig in mot motståndaren och slår men i rörelsen går han (här) ut till höger och ställde Linares utan respons. Vid ett tillfälle aningens för ivrig gick han dock rakt fram, i sjätte rondens avslut, och straffades omedelbart av en vacker och distinkt Linares höger rätt genom garden som skickade utmanaren i golvet. Han kom upp varefter gonggongen gick, men även senare i matchen fick han betala för sin offensiv i tuffa slagväxlingar. Det visar på   ukrainarens enorma styrka hur han förmådde komma tillbaka från golvning och ändå ta över. Linares tog första ronden men sen skapade sig ’Loma’ ett knappt men klart grepp om de följande ronderna och ökade tempot i sjätte tills han gick på den kontring som sänkte honom. Där tog Jorge in två poäng och vann sedan knappt följande rond men därefter var Vasyl tillbaka i kommando och i tionde ronden träffade han med en kombination, Linares svarade varvid ’Loma’ drev in en bildskön, nästan perfekt lång vänsterkrok i kroppen, över levern, och med en halv sekunds fördröjning säckade mästaren ihop .. klart illa tagen. Han reste sig på ”nio” men ringdomare Ricky Gonzalez tittade på honom blixtsnabbt och bröt! Tid: 2:08.

Därmed är Vasyl Lomachenko mästare i sin tredje viktklass – WBO-VM fjäder 2014-16, WBO-VM lätt lättvikt 2016-nu/avgår sannolikt & nu WBA-VM i lättvikt – efter blott 12 proffsmatcher. Det tidigare rekordet hölls av Oscar de la Hoya – kung i tre viktklasser efter 22 proffsmatcher, Floyd Mayweather fixade bravaden på 34 matcher. Synnerligen imponerande. Han är ju idag den hetaste rivalen till Gennady Golovkin om titeln ”bäst i världen kilo-för-kilo” och strök under detta med nattens insats.

”Jag är mycket glad och nöjd”, sa han efteråt, ”Linares är en stor mästare och han gav mig en läxa, när han slog ner mig .. han är bra .. men jag planerade slutet, letade efter chansen att dra i kroppen! Vem det blir härnäst – vem som helst, jag möter alla!”

”Åh, han är mujo bueno, rörde sig oväntat bra, att han skulle vara snabb visste jag .. jag är glad över att landa högern i sjätte och kom då in i matchen, men överraskades av kroppsslaget, men jag kände att jag kunde komma upp och var uppe när domarn bröt snabbt – jag tar gärna en retur”, sa Linares.

 

Poängdomarna hade oväntat jämnt i protokollet (86-84, 85-85, 84-86) .. ESPN:s expert Teddy Atlas hade ’Loma’ i ledning 87-84, denne skribent vid TV:n hade Loma 86-85. Men det blir knappast en retur, åtminstone inte direkt. Det är troligare Lomachenko går efter de andra mästarna i sin nya viktklass: IBF:s Robert Easter Jr och WBO:s Ray Beltran – WBC:s titel kommer att bli vakant efter Mikey Garcia, som gått upp i lätt welter .. men även det är en framtida möjlig jättefight.