Lomachenko ny WBO-mästare i sin tredje match!

jun 23, 2014
admin

Nyhetsbild_74_Lomachenko_wins_titleDubble olympiske guldmedaljören Vasyl Lomachenko från Ukraina blev på lördagsnatten ny världsmästare i fjädervikt för WBO, då han i StubHub Center i Kalifornien besegrade Gary Russell Jr från USA om den vakanta titeln.

Därmed tangerade Lomachenko thailändaren Saensak Muangsurins ”världsrekord” att snabbast av alla i en professionell karriär nå en VM-titel. Muangsurin vann WBC-VM i lätt welter i juli 1975 genom att slå ut Perico Fernandez i just sin tredje professionella fight.

Vasyl Lomachenko är en av boxningshistoriens allra främsta amatörboxare med OS-guld 2008 och dito OS-guld 2012 och däremellan VM-guld både 2009 och 2011 och dessförinnan silver på VM 2007. Efter segern i London-OS lämnade han amatörledet, med en otrolig record på 396-1, skrev på för Bob Arum och Top Rank och med start i augusti 2013 gav han sig på en ny rekordjakt som professionell. Det var meningen att han skulle slå rekordet redan i sin förra match, mot Orlando Salido – om samma titel som nu – men det gick under sensationella former om intet .. Lomachenko förlorade på ett delat domslut, Salido vann matchen men inte VM-bältet, eftersom han inte klarat vikten. VM-fighten fick gå om .. men utan Salido som avböjde retur. Istället kom den amerikanske olympiern Gary Russell Jr in, med en record på 24-0/14 KO som proffs och som var USA:s man på OS 2008 men då missade invägningen (!) – han var kvartsfinalist på VM ’07, tog brons på VM ’05 och vann suveränt OS-uttagningarna (nota bene i bantamvikt). Båda boxarna var tämligen kaxiga före fight: Lomachenko lovade ”inga mer misstag”, och Russell hävdade att den mäktige ukrainaren bara var en ”stepping stone” för honom..!

 

Lomachenko blev till sist favorit i bettingen (2-1) och de båda unga essen (båda två är 26 år) bjöd på en riktigt bra och jämn, tuff fight där Vasyl tog inledningen, Gary svarade med ett par bra ronder, ukrainaren tog femte ronden klart men amerikanen tog de följande ronderna, varefter dock ”Hi-Tech” (Lomachenko) drog ifrån på slutet, starkt jobbande från sin south paw-ställning, dvs drog ifrån hos två av domarna … den tredje fick ihop ett oavgjort domslut (114-114), men med två röster 116-112 så gick segern och VM-bältet till Ukrainas nya superstar!

”Jag är glad och lycklig över att vara World Champion”, sa Lomachenko efteråt, ”teamet lade upp en perfekt plan och jag utförde den!” Russell var stor i nederlaget: ”Domslutet var okej, men jag tar gärna en returmatch mot honom, säg bara när och var … men han var stark i sina sidorörelser och han vann idag. Jag lyfter på hatten!”

 

Den andra huvudmatchen i Carson såg förre fyrfaldige VM-kungen Robert ”The Ghost” Guerrero (32-2-1/18 KO) vinna ett krig över stentuffe japanen Yoshihiro Kamegai (24-2-1/21 KO). Det blev en slugger-fest där båda gav och tog, Guerrero fick ena ögat igenmurat men kunde dra ifrån till en enstämmig seger med alla tre domarrösterna.

Promotor för den stora galan var Golden Boy Promotions (Oscar de la Hoya) och på programmet vann också Chad Dawson sin comeback, liksom Devon Alexander och Sharif Bogere vann sina matcher.

 

PS. Det tjafsas lite om att Lomachenkos record inte skall skrivas 2-1/1 KO eftersom han tidigare gått 6 halvprofessionella matcher (alla seger) i AIBA:s World Boxing Series, och att därför inte Muangsurins rekord nu tangerades. Märk väl att när väl Muangsurin gjorde sin bedrift 1975 tjafsades det en del om att hans då omfattande professionella muay thai-record innehöll potentiella ordinarie proffsmatcher.