LOPEZ BESEGRADE LOMA ! NU ENSAM LÄTTVIKTSKUNG!

okt 18, 2020
boXning


I en inledningsvis tämligen besynnerlig fight, som sedan utvecklades till ett drama mot tiden och storhet som inte längre fanns, vann till sist rättvist den unge nye mästaren över den gamle i natt i ”The Bubble” i MGM Grand i Las Vegas, Nevada, USA. Den 23 år unge IBF-världsmästaren Teofimo Lopez (16-0/12 KO) besegrade den 32-årige WBC/WBA/WBO-kungen Vasyl ”Loma” Lomachenko (14-2/10 KO) med i slutändan relativt klara siffror efter 12 ronder av en smått underlig match. Lopez började starkt med långa raka kroppsslag och en trägen målmedveten offensiv medan den tidigare så suveräne – ofta kallad världens bästa boxare kilo-för-kilo – Loma startade besynnerligt avvaktande och på snabba fötter undflyende. Lopez landade tungt i kroppen med flera starka slag under de inledande ronderna medan Loma blockerade nästan allt mot huvudet, men den segertippade ukrainaren gjorde i stort sett ’ingenting’ framåt i inledningsskedet. Han slog ett enda slag – ett bra ett förvisso – i första ronden och hade en vass slagserie i slutet av andra, boxade något mer konsekvent i tredje och hade några bra sessioner i fjärde och femte, men det var hela vägen alldeles för lite för att komma ifråga om att ta någon rondseger. Han gav bort hela första halvan av matchen, men byggde upp till en hygglig insats i sjunde, gjorde sedan en vass åttonde rond och vid det läget trodde man att han trots allt hade något ’smart’ genidrag kvar att leverera. Nu först blev det en riktig fight om det hela, men den unge och rätt hetlevrade Lopez gav svar på tal, och även om nu IBF-kungen förlorade flera ronder hade han ändå krafter kvar att svara upp i slutet. Tionde och elfte ronderna var bitvis starka för Lomachenko, men när han skulle leverera avgörandet slog sig Lopez till överläge i slutet av elfte, och i tolfte vände han den ronden till seger trots ett då ymnigt blödande cut över högerögat!

Domarna levererade en dock – även de – märklig sifferrad – på tok för vida siffror – där de fick till 117-111, 119-109 och en rimlig 116-112. Lopez vann sju eller åtta ronder mot fem eller fyra, och det var inget snack om segern. Teofimo Lopez vann – och är nu regelrätt och odiskutabel .. riktig .. världsmästare i lättvikt, med alla bälten i sin ägo. ”Winner takes all” kallades matchen, och så blev det! Vad förklaringen är till Lomachenkos besynnerligt ’sega’ start fick vi aldrig reda på, han lämnade ringen omedelbart efter domslutet. Att han, till stor del pga coronan, varit borta från ringen i över ett år kan ju vara en rimlig förklaring, men han gjorde sannolikt en taktisk miss därtill.

Lopez var överlycklig efteråt, fattas annat, och sa: ”Jag fick gräva djupt för att hålla ihop det, men jag kunde göra det. Och jag tackar Gud för utan hans hjälp hade det aldrig gått! Jag var tvungen att pressa honom, ta ifrån honom initiativet, och jag visste han skulle komma på slutet, men jag är inte rädd .. och jag är beredd att ta en för att ge en .. det måste en Champion kunna! Jag fann vägen! Jag var redo för honom!”