LUCAS BROWNE STRIPPAD PÅ TITELN; AVSTÄNGD

maj 14, 2016
boXning

imageSå kom till sist domen över Lucas ”Big Daddy” Brownes så kraftigt omdiskuterade dopinghärva – igår fastslog WBA att Wadas undersökning av B-provet bevisar medlet Clenbuterol – en viktreducerande drog – i Brownes blod, varmed australiensaren strippas på WBA:s regulära VM-titel i tungvikt .. och avstängs från boxning i sex månader.
Det var den 5/3 i år som ”Big Daddy” Browne skrev australisk boxningshistoria – första tungviktare att vinna ”VM” i tungvikt – då han i Grozny i Tjetjenien i Ryssland slog ut Ruslan Chagaev i 10:e ronden. När veckan efteråt hans dopingtest visade sig positivt protesterade Browne frenetiskt .. att han som renlevnadsmänniska aldrig i sitt liv tagit en förbjuden substans, och när väl medlet det handlade om redogjordes gick han än mer i taket: ”Varför i rödglödgade h-e skulle jag som tungviktare, som äter som en häst för att hålla så hög vikt jag kan, ta ett viktreducerande medel! .. ni fattar väl att detta är något som smusslats in i min mat ..!” De flesta instanser har trott på honom, men med B-provet fastställande faktum kom nu WBA ut med domen, tilläggande ”Det är varje idrottsmans plikt att själv ansvara för vad man får i sig, vare sig i form av dryck, mat eller på annat sätt”. Att själva avstängningen blir så kort indikerar ju dock att man håller öppet för möjlig foul-play.
NU öppnas för förhandlingar mellan den just (icke) besegrade Chagaev och Fres Oquendo om en kamp om den vakant förklarade WBA/regular-titeln. Segraren av den matchen skall möta segraren av Luis Ortiz vs Alexander Ustinov om WBA:s interimtitel. Detta i den pågående tungvikts-turnering som WBA håller för att få fram nästa man mot ”riktiga” WBA-kung Tyson Fury. Om sex månader tas Brownes status upp till ny analys, och om han fortsätter boxas kan han då återinsättas i turneringen.