LUGN START PÅ NYA ÅRET; BRIGGS FÅR VM-CHANS?

jan 06, 2015
admin

Nyhetsbild_196_Briggs_-_Klitschko_2015

 

Efter det crescendo i VM-matcher som bjöds på från Japan i nyårshelgen har 2015 startat betydligt lugnare. I själva verket tog promotorer, boxare och publik en andningspaus över den gångna helgen med blott andraplansboxning som bäst – och först denna vecka återkommer de stora galorna och vidhängande TV-sändningar. Första VM-fighten under 2015 blir, träffande nog/anknytandes till hur förra året tog slut, IBF-VM i lätt flugvikt mellan Javier ”Cobra” Mendoza och hans colombianske utmanare Mauricio Fuentes i Tijuana, Baja Calfornia på lördag. Redan på fredag kör dock ESPN årets första direktsända show i form av WBA:s interim-mästare i lättvikt Darleys Perez i försvar mot Jonathan Maicelo i Chumash Casino i Santa Ynez i Kalifornien. Fox och Show Time svarar med egna shower samma kväll. Den första mega-matchen i år ligger först den 17/1 i MGM Grand i Las Vegas då Bermane Stiverne och Deontay Wilder gör upp om WBC:s VM-krona i tungvikt – en riktig thriller!

Samtidigt är snacket – och utmärkelserna – igång om Årets Boxare. Tyngst på den fronten är av hävd, sedan 1928 still going strong, The RING, och de har ännu inte kommit ut med sitt val. Det har däremot Fightnews som utsåg nya lätta bantamviktskungen Naoya Inoue till Årets Boxare – han helt enkelt stal utmärkelsen på årets sista dag med skrällsegern över Omar Narvaez. Huvudkandidaterna till Årets boxare var/är: Wladimir Klitschko – två försvar under 2014, imponerande mot Kubrat Pulev; Sergey Kovalev – tre vinster under ’14 varav segern över Hopkins är blytung; Miguel Cotto – nygammal kung som tog VM i mellan från Sergio Martinez; Terence Crawford – tre segrar, VM-erövringen mot Ricky Burns och försvar mot Yuriorkis Gamboa och Ray Beltran; Nicholas Walters – brutala KO-segrar över Vic Darchinyan och Nonito Donaire. I sanning inget dåligt gäng. Vi återkommer i ämnet, liksom den nordiska omröstning som iscensätts i dagarna för vår region.

Tre uttalanden kring årsskiftet om framtiden som noteras med intresse:

Lennox Lewis gick offentligt ut och sade sin mening om den evinnerligen uppskjutna supermatchen mellan Floyd Mayweather och Manny Pacquiao: ”Stop the madness”, ”nu har ni tjafsat nog, se till att boxningsvärlden får den fight alla vill se”, ”make it happen 2015!”
Saul ”Canelo” Alvarez har upprepade gånger utmanat ”nya” mellanviktskungen Miguel Cotto anspelande på den traditionella rivaliteten mellan Puerto Rico (Cotto) och Mexico (Alvarez) i boxningssammanhang: ”Sluta dribbla Miguel, ingen puertorican har väl ännu gömt sig för en mexikan .. kom igen, let´s get it on!”
Shannon Briggs är på tapeten igen; han gör just denna dag en logisk appell till världsmästare Klitschko, som han ju jagat på alla de upptänkliga vis under 2014, och som har bokat in Barclays Center i Brooklyn, New York för ett VM-försvar i ”The Big Apple” den 25/4 2015. Det ursprungliga snacket – och förhandlingar – har hållits med tänkbare utmanaren Bryant Jennings, men dessa har nu gått i stå. Som ett brev på posten dyker nu Briggs upp: ” Det kommer tveklöst att bli Briggs-Klitschko den 25/4 i Brooklyn; för allt i världen, jag är ju bokstavligen född och uppvuxen i samma kvarter som arenan! Det här är affärer – ingen annan boxare kan dra intresse till evenemanget och fylla arenan på samma sätt som han och jag. Detta är en självklarhet!”
Nyhetsbild_197_Ernie_-_TerrellI december månad råkade boxningsvärlden ut för två tyngre dödsfall, som vi bör notera med sorg: WBA-världsmästaren i tungvikt Ernie Terrell gick bort den 16/12 efter en tids sjukdom vid en ålder av 75 år. Värsta motståndaren Muhammad Ali, som besegrade och förnedrade honom i den stora VM-fighten i Houston i februari 1967, döpte honom till ”The Giraffe” anspelandes på Terrells längd (198 cm) – Ernie höll en version av titeln en tid (1965-67) helt i Alis skugga, och när Ali sedan blev fråntagen titlarna för värnpliktsvägran så kom Terrell som favorit till WBA:s stora turnering att utse efterträdaren, men han förlorade där till Thad Spencer. Han hade en record på 46-9/21 KO och fungerade senare under många år som en av Chicagos främsta promotorer .. startade bl a Steffen Tangstads karriär på 80-taletNyhetsbild_198_Fritz_Sdunek_och_VK. Dito gick bröderna Klitschkos första tränare Fritz Sdunek bort alldeles före jul (22/12) i Hamburg, också han efter en längre sjukdom och vid en ålder av 67 år. Sdunek var chefstränare för Universum och hade en rad stjärnor under sin ledning, som Dariusz Michalczewski, Ralph Rocchigiani, Artur Grigorian, Juan Carlos Gomez, Zsolt Erdei, Klitschkos mfl. Efter att Wladimir bytt till Emanuel Steward fortsatte emellertid Fritz omhänderha storebror Vitalys träning ända upp till dennes avgång som WBC-mästare 2012/13.