LYSANDE SEGER AV COSTAS NANGA ÖVER JAKAJ..!

jun 02, 2024
boXning

Vid lördagsnattens boxningar i BSFZ Südstadt arena i Maria Enzersdorf i Österrike åstadkom vårt  svenska hopp i lätt tungvikt Costantino ”Costas” Nanga (nu 12-0/8 KO) en i stora stycken helt strålande insats när han boxade ut och besegrade det stora hemmahoppet, och favoriten, Bernardin ”BJ” Jakaj (nu 16-1/8 KO) över 10 blixtrande ronder, fram till sin största seger hittills i proffsringen.


Det hade funnits vissa spänningar mellan de två före kamp, då det svenska teamet pressades till smärre eftergifter och markerades mot som ’underdogs’ i mötet, men Costas markerade tillbaka på invägningen med att i gest demonstrera den ”albanska örnens” fall. Det senare i anspelning på Jakajs ursprung som alban, så österrikisk fanbärare inom proffsboxning han än är. Arrangör för den tämligen stora proffsgalan var Simba Sports, som leds av Timy Shala. Tävlingen sändes ut över Europa av ORF Sport+, och kampen Jakaj-Nanga var huvudmatch på ett nio kamper stort evenemang. 

Det tände till direkt i öppningen av mötet med en aggressivt attackerande Jakaj, som Costas mötte med rappa slagserier, och efter att ha ’mätt in sig’ med superba uppercuts. De två första ronderna var tämligen jämna och delades sannolikt mellan boxarna, även om risk fanns att tre österrikiska poängdomare mest såg sin man. I tredje träffade emellertid Nanga mycket hårt och vasst med en slagserie, som han sedan följde upp, där Jakaj hamnade i svår kris, och snarast räddades av gonggongen!

I fjärde behövde Costas för säkerhets skull ’vila’ något, då han inte tidigt kunde utnyttja något övertag, och österrikaren förbluffande tufft kom tillbaka, med ronden jämn. Men sedan tog svensken ett knappt men ändå hyggligt klart grepp om de följande ronderna, och i sjunde träffade han på nytt hårt och effektivt med en uppercut, som han sedan följde upp på, och hade då Jakaj på väg ner i golvet, illa skakad .. men denne tappade därvid ut tandskyddet, och ringdomaren, österrikaren Ilhan Homovic, stoppade då – smått märkligt, på gränsen till regelvidrigt – action, och lät rätt omständligt få Jakajs tandskydd återinsatt.

Han ”räddade” helt enkelt sin landsman, varpå denne kunde rida ut efterföljande svensk forcering, i en rond som var överlägset Costas. I de tre sista ronderna hade Nanga greppet om fighten, men heders till Jakaj som slet och jobbade och gjorde dessa ändå hyggligt jämna. På så markant bortaplan, som detta var, kan man aldrig veta hur enögd bedömningen kan bli, men här hade ett ”rån” skett om man lyckats få matchen jämn. TV-kommentatorerna hävdade med mer förhoppning än tro att ”Unentschieden/oavgjort” var troligt. 


Matchen hade påannonserats som ”avgörandet om en rankingplats bland de 20 främsta lätt tungviktarna i världen”, och segern här betydde onekligen massor för båda boxarna. Och båda tog direkt efter matchslut ’ut’ vinst, paraderande runt ringen. Costas klättrade upp i neutralt hörn och gjorde ”örnens fall” igen!

I ringhörnan log han brett medan sekonden Roman Anuchin drog av honom handskarna, säker på seger .. och visade a la Muhammad Ali på ett helt omärkt ansikte och pekade därefter mot Jakajs ringhörna, där en rätt mosig motståndare visade upp blemmor och tillbucklad näsa. Domslutet kom: 94-96 .. 94-96 .. 93-98 .. alla domarrösterna till – Costas Nanga, Schweden ..! 
Österrikarna tyckte efteråt, i en självklar djup besvikelse, att de kunde fått segern, men det lät inte vidare övertygande. Shala och Jakaj själv deklarerade att de kommer tillbaka .. till hösten. Costas fick i dubbla intervjuer svara på samma ’hur känns det’-fråga. ”Detta är min största seger .. hittills! Men jag vill tacka alla, och jag har uppskattat publiken / snyggt sagt, den var inte vänlig / och alla här. Han var en hård motståndare, den bästa jag mött, och det var en tuff fight! Och, jo, det var en härlig seger!”