LYSANDE SEGRAR AV SAMO & LAZIZ; TUFFA BUD FÖR SIMON & PROMOTORN I ARBIS ..

apr 07, 2018
boXning

I Arbisteatern i Norrköping bjöds på lördagskvällen en drygt fyra hundra åskådare stark publik på en högst blandad kompott i proffsboxning. Det small friskt under hela kvällen och dramatik i massor levererades av alla de slag – underhållningsvärdet var merendels mycket högt, och på det hela taget blev det en lyckad tillställning, även om dubbelarbetande promotor Camilo Palacios hade svårt att fullt uppskatta detta. Arrangemanget var han nog tillfreds med i sig, men allt skulle ju krönas av hans egen insats i ringen mot ett relativt oskrivet kort ifrån Georgien vid namn Tengiz Ubelava (1-1-1/1 KO), en man som man inte riktigt visste om han var ”fågel” eller ”fisk”. Camilo (nu 0-1-1) kom ju till arenan med blott en proffsmatch i ryggen och den hade slutat oavgjord.

Nu hade han åtskilligt annat på hjärnan än Tengiz, tills det var dags att äntra ringen. Väl där ställdes han inför en våldsamt anfallande georgier som drev in svensken i neutralt hörn och landade en högerslägga efter 10 sekunder, vilken skickade Palacios i däck .. han kravlade sig upp men vacklade, varför ringdomare Mikael Höök räknade ut honom ..! KO på 22 sekunder!

Detta med blixtsnabba öppningar var annars något av kvällens mönster, åtminstone under tävlingens första halva. Varenda match öppnade så – ja till och med i öppningskampen där Daniel ”Showtime” Gustafsson fick omkull sin motståndare Valeri Vatchridze efter blott fem-sex sekunder, men ringdomare Åke Johansson viftade bort detta som en nedbrytning – varefter följde en intensiv jakt från Tidaholmsgrabben, där han hade klart övertag hela vägen men var för ivrig, kom för nära och då fångades upp av georgierns långa bläckfiskarmar. Daniel tog varenda rond, var nära att sänka Valeri i tredje ronden med kroppsslag men kunde inte knyta ihop säcken, men poängsegern var helt solklar – 3-0 i domarröster(40-36 rakt över). Debut-lycka för Gustafsson således!

Glada Segrare Daniel Gustafsson o Salah ”Salle” Nazar Taha

I nästa match chocköppnade georgiern Beka Murjikneli (nu 2-4/1 KO) med att efter 9 sekunder fälla south paw-debutanten Salah ”Salle” Nazar Taha hårt ..! Upplands-fightern kom upp all right och kunde boxa sig in i fighten bak en lång högerjabb, ofta uppföljd av en vass vänster uppercut, och även om första ronden renderade honom underläge 8-10, så reparerade han detta successivt under följande ronder – dock inte utan att hamna i trubbel igen några gånger – så att poängläget var jämnt inför sista ronden. I den dominerade ”Salle” och mot slutet av ronden landade han en snygg, tung vänster i kroppen som tvingade Beka till att räkning på knä. Poängsegern blev sedan ändå hyggligt klar för Taha med 38-36 x 3..! Debutseger nr 2 – men spännande värre ett tag!

Patricia Berghult (nu 10-0/3 KO) lider av problemet att det är alldeles för få motståndare därute, speciellt i mellanskiktet, och hon fick nu mot sig en redan före nederlagstippad ungerska vid namn Dora Tollar (2-3/2 KO), som hon helt enkelt från start bestämt sig för att ”blåsa bort” – och gjorde precis det! Hon överraskade ungerskan snyggt med en vass kombo direkt i öppningen och fällde henne efter 10 sekunder, följde sen starkt upp och slog ner henne igen efter 37 sekunder och satte sedan punkt med en tredje nedslagning efter 50 sekunder – där bröt ringdomare Håkan Sindemark direkt! ”Pat” är helt enkelt alldeles för bra för denna typ av motstånd – nu blev det en mindre lustig överkörning – och nästa gång måste hon upp på nivå. Det är bara helt nödvändigt.
Efter promotor/boxare Palacios blixtfall togs det så paus i Arbis, och publiken fick en chans att ladda om i denna smått magiska atmosfär – det här är en arena, typ mindre, synnerligen lämpad för boxning och med stor framtida potential för proffsboxning i det lilla formatet, skapar fantastisk stämning. Nu kom man efter underhållning i pausen av Lil Erik och NDC Dansshow tillbaka i fighthumör för mer av tuffa tag. Och det blev det ..!

Samo Jangirov (2-0/1 KO) stod för kvällens starkaste insats, och en ruggig sådan, ställd mot stentuffe ungraren Csaba Schrammel (4-4-1/3 KO), en tuffing som inte ens en sekund tänkt sig förlora mot en ’nybörjare’, och de två möttes som kompakta muskelberg tå-mot-tå och ingen vek ner sig ..! Första ronden var härlig! Andra bjöd på mer av samma tills Samo satte en slagserie som bokstavligt fick Csaba dimmig och han tvangs gå ner på alla fyra .. tog sig samman och kom upp och bet sig kvar i fighten tills nu Samo landade tungt i kroppen och ungraren tvangs sätta knät i golvet .. och uppe igen var Jangirov över honom som en hök och sänkte honom på nytt varvid ringdomare Höök blåste av det hela! TKO 2, tid: 2:48.
Ett mycket imponerande jobb av Katrineholmaren!

Därefter var det dags för kvällens boxningslektion! Ett halvt huvud högre, lång och smal, Laziz Sharifov (nu 4-0/1 KO) mot stentuffe och hårdslående, betydligt kompaktare men avsevärt mer kortarmade Nika Nalikashvili (4-4/4 KO) var det ’klassiska’ mötet tekniker vs puncher .. och än en gång triumferade teknikern. Briljant, praktiskt taget vackert tog Laziz ner den häftigt attackerande Nika och spöade honom med rappa slagserier, effektivt och smärtsamt. I slutminuten av andra ronden lyckades han påpassligt sätta en lång höger som skakade georgiern så att han tvangs ta räkning, utan dock fara på taket. I tredje emellertid steg ”tempen”, och nu rann orken ur Nika dessutom, så när han träffades i kroppen tog han ny räkning halvvägs genom ronden och strax plågad igen, nya kroppsträffar, tog han på nytt räkning, varvid ringdomare Åke J bröt på tiden 1:56! Ett nytt synnerligen starkt jobb av en av våra mest lysande talanger.

Huvudmatchen gick över distansen 6 ronder mellan två härligt tränade lätta tungviktare, aningens lika i både stil och attityd, i Simon Engström (nu 4-1/2 KO) och Ondrej Budera (6-6-1/4 KO) och det blev en mäktig styrkemätning över hela distansen. Simon började aningens försiktigare än han brukar och de möttes – ibland bokstavligen – panna mot panna, men det var tjecken som var den flitigare, slog klart mer om än mest i Simons garde – första ronden blev jämn men möjligen något åt Buderas håll, för att han jobbade mer. Andra var likartad men nu smet Budera igenom svenskens gard med viss oroande frekvens. Tredje fortsatte i samma stil, men med ett par bra sekvenser från Engström, fjärde kämpade sig Simon, nu med näsblod, upp i överläge, men han slet ovanligt ont, och det var knalljämnt. Femte tog Simon om ytterst knappt (och fick bara två av domarnas röster) efter ett par bra sekvenser, och nu blödde även Budera näsblod. Sjätte blev ett nytt minikrig med svensken i mycket knappt övertag, men med tanke på den blekare starten var utgången oviss – och det var så jämnt att ett oavgjort domslut torde ligga inom räckhåll. Poängdomarna såg det dock 58-56 till Engström, 57-58 Budera, 57-59 Budera .. med 2-1 tog en överlycklig tjeck hem det ..!

Tuffa bud för Simon Engström, som efteråt ganska cool konstaterade att detta med fullt arbete och träning efter jobbet blir väl slitsamt på den här nivån av prestationskrav. Men en grandios fight var det!