MARIANNE AHLBORG I COMEBACK 13/4

mar 21, 2024
boXning

Trollhättans boxningsstolthet Marianne Ahlborg gör comeback på Armand Krajnc proffsgala den 13 april i Quality View Hotel i Malmö på ”ABP FIGHTNIGHT 10”.  Det gör hon efter ett uppehåll på nästan 20 månader – en tid hon använt väl, då hon därvid blivit mor till Julia, född i juni förra året, och numera med och kollar in mamma på träningen i gymet, biträdd av pappa Alex Da Silva, tillika coach för både boxningen och den lilla familjen. På bilden här intill ses trion, på plats i gymet. Marianne rapporteras gå mycket bra på träning och i sparring och har börjat hitta matchformen; hon säger sig längta tillbaka till spänningen inför match, och nu med stigande formkurva ser hon stort fram emot comebacken i Malmö. 

Det har ju redan blivit lite ’tjafs’ i media om en ofrånkomlig framtida kamp mot förra svenska drottningen i viktklassen (super welter/lätt mellanvikt) Mikaela Laurén, som ju nu också gjort comeback – i Danmark i februari, i en snabb seger över rätt svaga georgiskan Nutsubidze – varefter det omedelbart blev tal om en färgstark SM-match de två kvinnliga stjärnorna emellan. Det är dock något som ligger på ”väntan”, dels tills Marianne hunnit komma in i fight gamet igen, och dels tills någorlunda rätt pengar kommer på bordet från promotorer ifråga.

Nu handlar det ’bara’ om att hitta formen, och testa tävlingsnerver på nytt, och se om allt hennes forna ”go” och ”power” finns där, det som förde henne till en EM-fight i april 2022 (poängförlust vs Priscilla Peterle i Frankrike) och dit det nya målet inriktas. Marianne skall tillbaka och ha en ny titelchans.
NU, i Malmö, ställs Marianne (6-1/2 KO) mot mycket rutinerade veteranen Ester Konecna (4-26-2/1 KO) från Tjeckien. Det är en dam med relativt ’fläckat’ record, men det får på inget vis underskattas, för detta är en fighter som mött ”allt och alla” i Europa med omnejd, och även om hon förlorat, på bortaplan, så har hon aldrig gjort bort sig; hon har stått upp mot mycket tuffa motståndare som Bintou Schmill, Hannah Rankin (2 gånger), Elin Cederroos (2 gånger), Femke Hermans (3 gånger), April Hunter, Priscilla Peterle med flera och tagit rondsegrar mot de flesta av dessa, vilket klart strukit under hennes kapacitet, trots registrerade nederlag. Hon har bara stoppats två gånger, mot stentuffa OS- & VM-drottningen Savanna Marshall och mot Jade Grierson, båda matcherna i England. Hon håller själv fina segrar över Monique Bux, Hannah Jones och nu senast, i mars månad, mot Roha Hudson, alla på bortaplan i England, och hon har gått oavgjort mot då obesegrade Hasnouni i Belgien och Amy Cooper i England. Även om det på pappret ser ut som en tillbaka i form och kraft Marianne Ahlborg ’skall’ segra, så är det i sanning inte gjort utan rätt arbete och inte utan risk. Detta kan bli både krävande och spännande. De möts över distansen 6 x 2 ronder.  
 
ABP FIGHT NIGHT 10 toppas av WBF/Inter-Continental titeln i lätt tungvikt, 10 ronder, mellan Oscar Ahlin, Sverige och Michal Ryba, Tjeckien om det vakanta bältet. En nog så tuff kamp. Vid sidan av Marianne Ahlborg vs Ester Konecna i showens ’semi’, går ytterligare en sådan med Simon Henriksson – i ett tufft möte, som vi porträtterar inom kort – och på förmatchcardet boxar ABP:s hela nya garde: Mohammed Abdulrahim, Adolphe Sylva, John ”Kiruna” Samuelsson, Antonia Nemo och Noel Gabor, de två senare proffsdebutanter. Vi återkommer med ytterligare info härom framöver.