MASSIV FIGHT WEEK: EUBANK-WILLIAMS, SHIELDS-KOZIN, WALLIN-SOKOLOWSKI; RUNGVISAI-CUADRAS; THURMAN-BARRIOS + JANGIROV I SUOMI ..

jan 31, 2022
boXning

Nu är det fart på boxningen igen, trots rådande coronaläge. Det är en massiv Fight week under upptakt, med tre riktigt stora shower plus en rad mindre runt jordklotet.

Största evenemanget denna kommande lördag är nog faktiskt den ’double-header’ som arrangeras av Benjamin Shalom/Ultimate Boxxer i Motorpoint Arena i Cardiff, Wales vilken toppas av Chris Eubank Jr (31-2/23 KO) mot heta rivalen Liam ”The Machine” Williams (23-3-1/18 KO) över 12 ronder i mellanvikt .. ett slags VM-kval, fastän det ännu inte designerats något ”bälte”. 29-årige Williams, från Wales och alltså på hemmaplan, har missat precis i VM-försök i både lätt mellan (vs Liam Smith 2017) och nu senast om WBO-VM i mellan mot Demetrius Andrade (april förra året) men har hållit Brittiska, WBO/I-C & WBC/Silver-bälten i viktklassen och vill gärna ha ett skott till på högsta nivå, och vägen dit får gärna gå över Eubank. Chris Jr, 32, å sin sida höll ju IBO-VM i supermellan 2017-18, då han deltog i World Boxing Super Series men där föll på George Groves, men har sedan dess slagit James DeGale om IBO-VM igen och sedan gått ner till mellanvikt och besegrat Matvey Korobov om WBA/Interim (dec. 2019) och lurar med ytterligare två segrar under pandemin på ett stort break mot VM. Williams får gärna bli det avstampet. Det kommer att ’gruffas’ en del mellan de två under veckan upp till fight.

Den andra stora fighten på detta card är det kvinnliga toppmötet mellan storstjärnan Claressa Shields (11-0/2 KO), som på Ali-vis utnämnt sig själv till det största som existerar i kampsport på den kvinnliga sidan, men har inför denna match närmast varit ’tacksam’ för att Ema Kozin (21-0-1/11 KO) vågat ställa upp, i denna kamp om WBC/WBA/IBF/WBF-bältena i mellanvikt. 26-åriga Shields, kallad ”T-Rex” har redan i sin relativt korta karriär hållit VM-titlar i supermellan och lätt mellanvikt – som hon gett upp – och koncentrerar sig nu på 72,6 kg-VM, där hon håller tre av de fyra stora bältena, och har dessutom gett sig in i MMA, mellan boxningspassen. Kozin, en rutinerad slovenska trots sina blott 23 år, har hållit en rad mindre bälten i en obesegrad proffskarriär sedan 2016, och har med sig WBF-bältet in i denna match, där Shields kommer med de övriga tre. Det kan nog bli tuffare, detta, än ”T-Rex” tror.

I denna stora show bjuds därutöver på en stark fight i weltervikt mellan Chris Jenkins (22-4-3/8 KO) och Julius Indongo (23-4/12 KO) och en kamp om Engelska welterviktstiteln mellan Samuel Antwi (13-1/6 KO) och Conah Walker (10-0-1/3 KO) – båda över 10 ronders distans.

Dessutom kom ju nu över helgen, på mycket kort varsel, en hyggligt bra tungviktskamp till med vår Otto Wallin (22-1/14 KO)

mot UK-baserade polacken Kamil Sokolowski (11-24-2/4 KO). Otto flög in till London igår på söndagen, och acklimatiserar sig nu i Wales idag. Även om en hel del varit på ”g” för svensken under senaste året, så har ju på olyckliga omständigheter inget blivit av, så det är första gången tillbaka in i ringen igen sedan nästan precis ett år sedan. Sokolowski har under den tiden hunnit boxa fem gånger, låt vara med flera knappa nederlag. Matchen är avsedd gå över 8 ronder, men just nu försöker man dra ner den till 6, vilket vore mindre ’bra’, då ”Sokol” är en ”överlevare”, och kommer kämpa frenetiskt för att stå tiden ut, vilket torde vara hans andra ’mål’ i matchen .. och Otto kan behöva några ronder för att bli av med ’rosten’. Men vi får se hur det utvecklar sig.

Nästa stora show är en Matchroom-produktion, DAZN-bevakad, från Footprint Center i Phoenix, Arizona, USA där Wisaksil Wangek, bättre känd som Srisaket Sor Rungvisai (50-5-1/43 KO) från Thailand möter Carlos Cuadras (39-4-1/27 KO) om WBC:s vakanta VM-titel i super fly/lätt bantamvikt. 35-åriga south-paw’ n Rungvisai är en av Thailands stora boxare; höll VM 2013-14 & 2017-19. Han förlorade titeln ’14 mot just Cuadras på ett knepigt domslut, där matchen stoppades på cuts, Rungvisai fick poängavdrag och förlorade på tekniskt domslut. Han tog tillbaka titeln tre år senare, då den hölls av ’oslagbara’ fenomenet Roman ”Chocolatito” Gonzalez, men i det årets största skrällar besegrade och i retur slog Rungvisai ut ”den oslagbare”. Han förlorade titeln ’19 till Juan Francisco Estrada, som regerat sedan dess men nu måste ge upp titeln – och det är om denna dessa båda ex-champions nu alltså möts .. igen. Det är ju således andra mötet mellan Rungvisai och Cuadras och thailändaren har revansch att fordra. Mexicos Cuadras höll alltså titeln 2014-16, då han förlorade till ”Chocolatito”, men har hela tiden hängt med i toppen, trots två missade VM-försök på Estrada, det senaste i oktober ’20, då han länge var på väg mot seger men tappade helt i slutet. Det här är en rätt häftig fight mellan två superba boxare, som här alltså möts på ’neutral’ mark.

Semi på denna show är WBA-VM för damer i bantamvikt där nya drottningen Jamie Mitchell (7-0-2/4 KO) försvarar sitt VM för första gången och det ’nästdörrs’ till hemma (som är Las Vegas). Hon är egentligen ”gammal i gården”, 37 år, och äntligen på ’grön kvist’ efter den magnifika segern över Shannon Courtney i oktober i fjol. Nu möter hon en ny brittiska i Carly Skelly (4-0-1), som håller Brittiska och International-titlarna.

Den tredje stora showen denna lördag går i Michelob Ultra Arena i Las Vegas, Nevada och den stora grejen här är Keith ”One Time” Thurman (29-1/22 KO) comeback till ringen efter mer än 2,5 års uppehåll. Den då ’pound-for-pound’ mycket högt rankade Thurman föll ju i juli 2019 mot Manny Pacquiao om WBA-VM i weltervikt, men det skulle sedan visa sig vara än värre då han blev långtidsskadad, och med corona elände ovan på det, så har den efterlängtade ’återkomsten’ dröjt till nu. Han var alltså VM-kung 2015-19, på väg mot superstar-klass, och nu tillbaka i den hårda verkligheten får han i viss mån börja om, men det blir inte mot nån ’duvunge’ utan direkt in i hetluften mot stentuffe Mario ”El Azteca” Barrios (26-1/17 KO), vars enda förlust är den mot Gervonta ”Tank” Davis i juni förra året om WBA-VM i lätt weltervikt, en titel Barrios då hållit i nästan två år. Så det är alltså två ex-champions som nu går in mot varann i comeback, men den stora skillnaden att Barrios egentligen varit aktiv hela vägen, och på hög nivå, med fem matcher under Thurmans inaktiva period. Spännande värre.

Det här är en Tom Brown/TGB Promotion show, sänd av USA Fox PPV. Och det är ett redigt tufft program med två skarpa semis som uppbackning: dels Abel Ramos (27-4-2/21 KO) vs Lucas Santamaria (12-2-1/7 KO) över 10 ronder i weltervikt, och dels Leo Santa Cruz (37-2-1/19 KO) vs Keenan Carbajal (23-2-1/15 KO) över 10 ronder i fjädervikt. Men hela programmet är starkt, och frågan är om inte senast tillagda superbantam fighten mellan ex-kungen Luis Nery (31-1/24 KO) vs Continental-mästaren Carlos Castro (27-0/12 KO) kan stjäla hela showen ..

HÄRUTÖVER har vi från vårt perspektiv att bevaka den finska tävlingen denna lördag i Myyrmaki Sporthall i Vantaa, där vår cruiservikts-champion Samo Jangirov (7-2-1/1 KO) tar sig an Finlands Samuli Kärkkäinen (14-1/7 KO) över 8 ronder. Detta är huvudmatch på en i övrigt fem matcher omfattande proffsshow, som nu måste hållas under strikt corona-uppsikt och begränsad publik.

Utöver allt detta noteras att en mycket intressant mellanviktsfight äger rum i Rixos i Aktau i Kazakstan på lördagen mellan Meiirim Nursultanov (15-0/8 KO) och Andrey Sirotkin (19-1-1/7 KO) om vakanta WBO/Int-titeln i mellanvikt.