”MAULER”-FEBER INFÖR LÖRDAGSNATTEN

jan 23, 2015
admin

Nyhetsbild_211_Alexander_Gustafsson_HeadshotVi brukar inte ägna denna nyhetsspalt åt MMA men ett undantag får göras inför lördagsnattens aka söndagsmorgonens drabbning i Tele2 Arena i Stockholm, där man väntar sig över 25.000 åskådare för att se Alexander ”The Mauler” Gustafsson (16-2) i VM-kval mot Anthony ”Rumble” Johnson (18-4) på distansen 5 x 5 minuter i MMA:s lätta tungvikt.

 

 

Nyhetsbild_212_Gustafsson_-_2

Det är den absolut största MMA-match som gjorts i Sverige och en av de största MMA-event som satts ihop över huvud taget, fullt i jämförelse med de största arrangemang i USA och övriga världen. ”The Mauler” är född i Arboga, 28 år gammal, bor numera i Stockholm, och har ägnat sig lite åt amatörboxning innan han gled in på den stenhårda MMA-cirkusen och fick fast anställning som proffs hos UFC, galans arrangörer. Han rankas idag bland världen 15 bästa MMA-fighters och en seger över mycket tuffe och erfarne amerikanen Johnson ger honom en ny VM-chans mot Jon Jones – han missade knappt vid förra försöket i USA 2013.

Dagens smått hysteriska stämning har framförallt i MMA-kretsar jagat fram en jämförelse med Ingemar ”Ingo” Johansson ca 1958, på väg upp mot VM i tungvikt och VM-kvalet vs Eddie Machen på Ullevi Stadion inför 53.614 betalande åskådare – Ingo vann sensationellt på KO 1 .. och valdes senare till Årets Boxare världen över, samtidigt som matchen ledde in till VM-fighten 1959 mot Floyd Patterson .. och den oförglömliga VM-triumfen.

Lördagsnattens drabbning må vara stor, det är inte tu tal om annat, men det är ännu en ganska bra bit kvar upp till den ”Ingo-feber” som drabbade landet 1958-61 och även om kampen i sig kan rankas bland de större i Sverige, så ligger den klart efter Ingo-Machen (’58), Ingo-Richardson (’62), Walcott-Tandberg (’49), Patterson-Machen (’64), Tandberg-Baksi (’47) eller Risberg-Pastrano (’61), Risberg-Olson (’62) och Ellis-Patterson (WBA-VM ’68) … och även om det här blir en numerärt större publik, så är detta inte heller större än de fabulöst uppskrivna drabbningarna Persson-Gorman (’27), Persson-Porat (’31), Tandberg-Sys (’43), Ingo-Ten Hoff (’55), Ingo-Cooper (’57) eller framförallt Högberg-Mazzinghi (’66), utan befinner sig i realiteten någon stans i environgerna strax under detta fält.

Det förtar ingalunda det faktum att det är en synnerligen intressant match, och den kan följas på svensk TV – även om nu allt är baserat på amerikansk sändningstid och båda kämparna anpassat träning och dygnsrytm till kamp ”mitt-i-natten” – och går på C MORE och TV 12, med start kl 23.05 och tiden för huvudkampen är kl 03.30.