Mayweather strippad på VM av WBO men alltjämt WBC-kung

jul 08, 2015
admin

imageI Las Vegas direkt efter sin VM-seger över Manny Pacquiao den 2/5 deklarerade Floyd ”Money” Mayweather att han för framtiden skulle lägga sina titlar på hyllan och ”låta andra få en chans att boxa om hans VM-bälten” – det må ha varit sagt i stundens övermod, och givetvis är han mästare tills han själv officiellt och korrekt beslutat annat.
Mayweather var vid tillfället WBC-kung i welter sedan 2011 och WBA:s VM-kung sedan 2013 och i matchen mot ”Pacman” erövrade han även WBO:s VM-bälte; han var dessutom sedan 2012 WBA-kung i lätt mellan och från 2013 detsamma för WBC. Det senare förbundet gjorde där ett undantag från sin standardregel att man bara samtidigt får vara mästare i en viktklass och lät Floyd som enda Champion regera i både welter och lätt mellan.
NÄR nu snacket kom igång om Mayweather tänkte abdikera från sin VM-status slog WBO till ganska så fräckt och fult och bestämde att han kunde inte få ha mästarstatus i två olika viktklasser – fast han är ingalunda WBO-kung i lätt mellan, så logiken haltade från start – OCH gick tämligen omgående ut med en Interim-VM-kamp (genomförd den 27/6) mellan Timothy Bradley och Jessie Vargas – som Bradley vann – vilket retade upp ”Money” tämligen ordentligt. WBO gjorde då ett slags avbön och gav sin mästare tills nu på måndag att bestämma sig hur han ville ha det. Floyd brydde sig inte ens att svara – han har ju enligt regelboken sex månader på sig för ett försvar – och igår kom så beskedet från WBO att härmed är Mr Mayweather strippad på titeln.
NU kom WBC ut med sitt besked, eller snarare bekräftande, av Floyds VM-status i båda viktklasserna. ”Vi ser fram emot hans kommande försvar den 12/9 i Las Vegas som den Champion han är”, löd deras budskap. Vilken titel han då sätter på spel återstår att se.

Faktum är att Floyd Mayweather idag är så stor i gamet att han faktiskt på många sätt står över VM-titlarna .. vad han än gör kommer att vara ’störst i gamet’. Han står ju nu på 48-0 i record och han har en match till kontrakterad på sitt magnifika avtal med Show Time. Det skall vara hans stora avskedsföreställning är det sagt. Och MGM Grand i Las Vegas är bokat för nästa match den 12/9.

Men hela världen ”vet” att Floyds enorma ego – i händelse av seger där – näppeligen tillåter honom stoppa på 49-0. Det mäktiga men mysko rekordet för längsta obesegrade karriär är just Rocky Marcianos 49-0 – det finns flera record som haft längre obruten segerrad men de har alla floppat senare; konsten är att stoppa med 0:an intakt i förlustkolumnen – och det är svårt att tro att inte ”Money” kommer att gå efter ett odödligt enastående 50-0 om chansen finns. Vi närmar oss svaret på frågan – oavsett vilka ”alfabetstitlar” som är involverade.