MERENDELS NEGATIVA REAKTIONER PÅ AIBA:S PROFFSUTSPEL

jun 03, 2016
boXning

Efter AIBA:s omröstning i Lausanne i förrgår att låta proffsen starta vid kommande OS i Rio De Janeiro, med start om två månader, har merendels reaktionerna varit högst negativa. Beslutet på AIBA-mötet togs med rösterna 84-0 och fyra nedlagda röster, och där beslöts om ett extra OS-kval i en turnering i Venezuela den 3-8 juli med 28 (extra) kvalplatser på spel.
Rysslands OS-coach Alexander Lebzyak har antytt att han där skulle kunna tänka sig Sergey Kovalev och Denis Lebedev som startande. Hur detta rent praktiskt skulle tänkas genomföras antyds inte – det är ju trots allt en tämligen stor fråga hur herrar som dessa kliver av från upplagda proffsplaner och tar tid undan för en obetald OS-start, och hur de intressen (promotorer etc) som styr denna planläggning ens ställer sig i frågan. Från svenskt håll har ju proffspresident Björn Rosengren antytt att Erik Skoglund och Anthony Yigit kunde vara tänkbara namn men på samma sätt finns ju där inte ens en inledd dialog med berörda styrande krafter (Sauerland) hur, om och ifall ens intresse finns. Från SBF-ledningen, vars OS-program ju är fastlagt (sista OS-kval i Baku startar om tio dagar) indikeras att för detta OS (Rio ’16) är tåget gått, ”men till nästa OS..” antyder generalsekreterare Pehr Grånefors.
Över lag har dock de inledande reaktionerna varit genomgående negativa. BBBoC har tagit avstånd mot tankegången och kallar det ’anti den olympiska tankens anda’ och oförskämt mot alla de brittiska amatörer som nu i omgångar kämpat och kvalat i det fastlagda OS-systemet, och att det hela dessutom är farligt och därför olämpligt. Man hoppas därför att AIBA skall tänka om.
WBC har tidigare deklarerat att världsrankade boxare som ställer upp på AIBA:s planer kommer att bli strukna från rankingen. ABC (Association of Boxing Commissions), som har boxarnas säkerhet som främsta mål, säger sig vara besvikna på AIBA, och att man nu måste ta under övervägande de risker det medför att låta amatörer möta de bästa proffsen. Att skillnad i erfarenhet, risken att få ett ojämnbördigt startfält, risken för mismatchning osv kan få ödesdigra konsekvenser. En enda helt ”fel” match kan göra hela skillnaden, vara en fråga om liv-och-död, riskera sportens framtid.
Bild: Sergey Kovalev till OS ..?