NU ÄR BADOU JACK RUBRIKERNAS MAN

apr 28, 2015
admin

Badou Jack VMSenaste dagarna har varit omtumlande för Badou Jack. Efter VM-triumfen över Anthony Dirrell i Chicago har han blivit ett stort namn i branschen: uppmärksammad och uppvaktad – inte minst av sin officiella manager Floyd Mayweather, som skänkte honom en kungakrona och en Rolex-klocka vid återkomsten till sin nuvarande hemstad Las Vegas. Men även här hemma har ganska plötsligt allt blivit maffigt stort. Stockholmsgrabben Badou är nu en rubrikernas man!

 

31-årige Badou Jack har gjort en tuff karriär borta i USA – efter starten som proffs här hemma, med debut i Tidaholm 2009 och ytterligare fyra matcher med bas i Stockholm innan det bar av på vinst och förlust till USA. Där hankade han sig fram – och vann kontinuerligt sina matcher – tills den dag 2012 han kom som sparring för Andre Dirrell – berömd storebror till Anthony / deltagare i Super Six etc – och sågs av Mayweather, som därefter tog över honom till sitt stall. Därmed kom han också att få förre VM-kungen i lätt tungvikt Eddie Mustapha Muhammed som tränare och sekond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVägen fram till dagens piedestal har dock inte varit enkel. Vid första genombrottschansen mot Marco Antonio Peban hölls han till en draw/oavgjort och i nästa kvalsituation sprang han på ett snopet nederlag mot Dereck Edwards (som därefter de facto förlorade mot Andre Dirrell!) men kom tillbaka med segrar över Jason Escalera och Fransisco Sierra fram till fredagens VM-chans & triumf!

Badou tillägnade snyggt segern till sina forna amatörtränare, båda bortgångna i cancer: Hans Widmark (AIF) och Walter Mohr (DIF), som betytt så mycket för honom under karriärens upptakt, den senare dessutom hans tränare inför OS-starten i Peking (då tävlandes för pappans Gambia; hans mor är svenska). Hans insats i VM-kampen var suverän. Han tog mycket ”skit” från team Dirrell före kamp och hetsades att ge sig in i en sluggerfight med ”The Dog” men kom likväl till matchen iskallt koncentrerad och gjorde sin match, dominerade på snabba fötter in och ut ur slagväxlingar och som han själv uttryckte saken ”körde över” mästaren, lät sig aldrig luras in i stående slagbyten och till sist var det Badou som styrde allt i ringen, ”stalkade” mästaren – och vann egentligen med större marginal än domarna gav honom. Det var underbart att se!

 

Vad händer nu? Hans första officiella utmanare är stentuffe britten George Groves – som gav konkurrent-kungen Carl Froch ett par riktigt hårda matcher. Största namnet i viktklassen är givetvis Andre Ward, WBA-kungen, som nu äntligen kommer tillbaka till action efter promotion & manager trubbel, men där ligger ett titelenande sannolikt längre fram i tiden. En returkamp mot Edwards är i viss mån sabbad, men det kan relativt fort ändras.

På ringdside i Chicago befann sig Nisse Sauerland, säkerligen med intentioner för vad som skulle kunna göras för framtiden och Skandinavien. Tänk er, om ett år eller så, möjligheten att Badou Jack försvarar VM-titeln i Globen mot en då kvalificerad Oscar Ahlin, en annan Stockholmgrabb ..! Det skulle bli utsålt och stan, ja hela landet, koka av boxningsintresse!

Fast då måste ju först KSD räta upp sin inställning till matchlängd i vårt lilla hörn av jordklotet ..

 

Jison