NYA MÄSTARE: CRUZ ÅTERTOG TITELN .. GARCIA & BERCHELT VANN!

jan 29, 2017
boXning

image

Det blev nya mästare i samtliga VM-fighter i nattens USA-boxningar. Vid den stora showen i MGM Grand i Las Vegas bjöd Carl Frampton (23-1/14 KO) och Leo Santa Cruz (33-1-1/18 KO) på en ny thriller över tolv ronder, där Cruz startade bäst, men nordirländaren kämpade sig in i matchen och den ena jämna ronden följde på den andra – de möttes emellanåt i skarpa dueller, men däremellan försökte Frampton boxas med snabba attack-kontra, men Cruz var denna gången mycket alert i egen kontra och när mästaren backade undan förföljde han. Det blev en tät, tuff och mycket jämn match, där båda i avslutande mästerskapsronder anade att föga skiljde dem åt i poäng-protokollen. De gick tå-mot-tå i sista ronden och gav allt fram till avslutande gonggong. En nervös väntan följde men upplöstes med att majoritetsdomslut – 115-113, 115-113, 114-114 – till Leo Santa Cruz! Som därmed tog tillbaka WBA:s VM-titel i fjädervikt – och nu står det 1-1 i matcher mellan de två. Det är bäddat för en tredje fight i en snart klassisk rivalitet.

image

I den andra VM-fighten i MGM Grand visade sig utmanaren Mikey Garcia (36-0/30 KO) klart vassare än försvarande mästare Dejan Zlaticanin (22-1/15 KO) – om WBC-VM i lättvikt – och efter att ha etablerat sin fina jabb i öppningsronderna satte han i tredje upp mästaren för en blixtrande uppercut följd av en höger som sänkte Zlaticanin för ”ten and out”! Därmed har Mikey Garcia adderat en ny titel till sin tidigare abdikerade (i lätt lättvikt) och som lättviktskung blir han nu en spännande faktor i främst hård rivalitet med WBA-kungen Jorge Linares (ex WBC dessutom).

image

I den andra VM-galan, i Fantasy Springs Casino i Indio, Kalifornien försvarade Fransisco Vargas (23-1-2/17 KO) sin WBC-VM-titel i lätt lättvikt (super feather) mot hårdslående mexikanske utmanaren Miguel Berchelt (31-1/28 KO) .. men det blev inget lyckat försvar, det heller. Det visade sig från start att Berchelt slog både mer och hårdare än mästaren och med större precision och byggde en ledning medan Vargas successivt bröts ner .. och i sjunde ronden bröt ringdomare Raul Caiz in och stoppade det som nu börjat likna misshandel. TKO 7 – och Berchelt kröntes till ny mästare.
Den andra huvudkampen i Fantasy Springs var ett VM-kval om vem som ska ha nästa chans på denna titel – Vargas tog ju bältet från japanen Takashi Miura (31-3-2/24 KO) och denne man fick här en ny chans att nå VM via mexikanen Miguel ”Mickey” Roman (56-12/43 KO) och förvaltade denna möjlighet på bästa sätt, efter att i en frisk batalj som startade trevande men byggde upp till en verklig styrkemätning, och där Miura klarade en schackningsperiod för att komma urstarkt på slutet och via tre nedslagningar nådde en KO-seger i 12:e ronden. Därmed är Miura klar för VM igen .. dock alltså inte mot Vargas utan mot Berchelt.