OLEKSANDER USYK SEGRARE MED MINSTA MARGINA

jan 28, 2018
boXning

I en helt underbar boxningsfight möttes Mairis Briedis (23-1/18 KO) och Oleksandr Usyk (14-0/11 KO) under tolv rafflande ronder i Riga Arena i Riga, Lettland på lördagsnatten – tå mot tå, utan låsningar i ren, fair och stentuff fight där båda gav allt ..och efter fullbordad match var skillnaden mellan de båda hårfin. De byttes om att vinna ronder och än tycktes den ene ha skaffat sig grepp om utvecklingen för att i ronden efter ha bytt ansikte så att den andre tycktes på väg mot seger – så kämpade de in i de allra sista omgångarna och när det väl var över var det fortsatt ovisst hur det hela verkligen skulle bedömas.
Usyk startade bäst i öppningsronden baserat på sin excellenta south paw jabb men efterföljande tre ronder tog Briedis på en tuff och oväntat effektiv offensiv, varpå dock plötsligt Usyk tog klart över med en superb femte rond, sjätte gick knappt till Briedis men i sjunde var åter Usyk i kommando och det behöll han genom följande ronder, även om nionde var hårfin .. Det var också elfte ronden men nu i Mairis favör efter flera starka sekvenser i en mycket tuff rond, och tolfte och sista var än hårdare med Usyk i överläge i två minuter för att sedan svänga över till en utmärkt stark avslutning av Briedis..!
Denna ovanstående bedömning speglar en match som slutar 115-114 till Usyk – det officiella domslutet blev: 114-114, 115-113, 115-113 – till Oleksander Usyk. Mycket knappt men ändå klart, om än ett ’majority decision’.
Därmed är Usyk nu både WBC- och WBO-världsmästare och vidare till World Boxing Super Series final i cruiservikts-turneringen – i Jeddah, Saudiarabien i maj månad. Han var ytterst glad och helt klart lättad och mycket nöjd efteråt: ”Han är en mycket bra boxare som hans land kan vara väldigt stolt över .. detta var den hårdaste fighten i hela min karriär! Jag önskar nu bara få vila ut med min familj och vänner och sen jobba vidare på att bli ännu bättre – vem det blir av Gassiev och Dorticos jag möter i finalen kvittar, men jag ska se på den fighten nästa vecka och må starkaste man vinna!”

På förmatchprogrammet slog Sundsvalls Otto Wallin (19-0/13 KO) relativt enkelt ut den massive Srdan Govedarica (6-6/5 KO) i tungvikt medelst grymma kroppsslag på KO 3. Otto tog kommandot från start, dominerade första ronden, slog ner Srdan med en saftig vänster i kroppen i andra och tidigt i tredje hade han B&H-fightern under press och efter en ny fin vänster i kroppen däckade Srdan för full räkning .. han kom upp på knä men inte mer, vid ”ten and out”. Nu åker Otto till Köpenhamn för en veckas fysträning, spenderar så en vecka i Sundsvall före han återvänder till träningscamp inför den uppkommande EU-titelfighten mot Adrian Granat.
Även Mikki Nielsen(25-1/15 KO) boxade i Riga, där han poängslog Ricards Bolotniks (10-4-1/4 KO) i cruiservikt över 8 ronder, men fick kämpa hårt för den segern som bara blev på delat domslut (77-75 x 2, 74-78).