OLEKSANDR USYK – VÄRLDENS OBESTRIDDE TUNGVIKTSKUNG

maj 22, 2024
boXning
Oleksandr Oleksandrovych Usyk är idag, vid 37 års ålder, världens obestridda tungviktskung. Det har varit en lång resa fram till denna punkt, och när han uppe på podiet i Kingdom Arena i Riyadh, Saudi-Arabien, efter sin sagolika triumf över Tyson Fury, omplostrad med tejp över ett fult cut på höger ögonbryn, men i övrigt med blott smärre blämmor i ansiktet, stolt och mycket nöjd med  sin enorma vinst medan han talade ut till åhörarna, kom in på orsaken till ’resan’, så brast det momentant för Mästaren. När han berättade om hur han med sin nu bortgångne far, mannen som styrde honom in på en boxningskarriär, lovade fadern att han en dag skulle bli bäst av alla i hela världen, så kom tårarna .. ”jag saknar min far, det här var hans seger, han skulle fått uppleva detta”. Usyk talar ofta om att familjen betyder allt, att han kämpar för de sina, och för sitt land .. för sitt Ukraina, som nu slåss för livet för frihet och självständighet mot en ond attackerande fiende. Hans team uppträdde i Ukrainas färger, med specialsydda flaggor. Usyk seger var ett helt lands seger!
Han föddes i Simferopol på Krim i dåvarande Sovjetunionen den 17/1 1987. Båda hans föräldrar kom från norra Ukraina, då en delstat i USSR, men placerades på Krim, där fadern arbetade som militär. Oleksandr var tidigt engagerad i sport, men först som fotbollsspelare i SC Tavriyas akademi och bytte till boxning först vid 15-års ålder. Han är väl utbildad i idrott, har examen i sport & kroppskultur vid Lvivs universitet. 
Han kom att genomföra en enastående amatörkarriär på 350 matcher, varav han vann 335 (!), och slog sig in i Ukrainas nationalteam, där han dök upp första gången internationellt på J-EM 2005 i Tallin, Estland, där han förlorade till Rysslands Sklyarov i mellanvikt. På EM i Plovdiv, Bulgarien 2006 slog han bl a Badou Jack fram till förlust i semi mot Rysslands Korobov, och fick nöja sig med bronsmedalj. I landskamp vs USA förlorade han mot Shawn Porter och vs Ryssland mot Artur Beterbiev. I Ahmet Comert Cup i Turkiet förlorade han (15:17) mot Sveriges Babakar Kamara, en av de få män som alltså besegrat Usyk. I OS-kvalificeringen 2008 i i Italien slog han (91 kg) fyra man fram till final, men skadade sig och tvangs ge walk over till Vitrysslands Zyev. I OS i Peking ’08 slog han kinesen Yushan men förlorade till blivande finalisten Clemente Russo i kvarten. I VM i Milano ’09 tog han brons, efter förlust i semi mot Rysslands Mekhontsev. I VM 2011 i Baku tog han guld, efter bl a revansch över Beterbiev och totalt fem segrar. I OS i London 2012 tog han på nytt guld efter att ännu en gång besegrat Beterbiev i kvarten, bulgaren Tervel Pulev i semi och Russo i finalen! Han avslutade amatörkarriären med en otrolig serie på sex raka segrar i World Series 2012/13 – obesegrad och suverän världsetta! 
I november 2013 blev Oleksandr Usyk professionell för K2 Promotions, dvs bröderna Klitschkos bolag, genom att slå ut mexikanen Felipe Romero (KO 5) i Kiev, Ukraina. Under de följande två åren radade han upp ytterligare åtta segrar, i Tyskland och Ukraina, och erövrade WBO/I-C-titeln i cruiservikt under vägs (bl a segrar över Dan Venter och Johnny Muller); och den 17/9 2016, i sin tionde match, besegrade han Krzysztof Glowacki i Gdansk i Polen och erövrade WBO-VM i cruiser. Han försvarade detta VM-bälte mot Mchunu och Hunter och äntrade sedan ’World Series of Boxing’, Sauerlands jättelika Muhammad Ali Trophy-turnering, där han i kvarten (9/9 ’17) stoppade förre VM-kungen Marko Huck på TKO 12. Därefter slog han i semin (27/1 ’18) WBC-VM-kungen Mairis Briedis i Riga, Lettland på poäng 12 och tog sitt andra bälte; och den 21/7 2018 i Moskva vann han finalen & Ali Trophy och enade samtliga fyra VM-bälten i cruiservikt med en överlägsen seger på poäng 12 över IBF/WBA-VM-kungen Murat Gassiev. Som suverän VM-kung i viktklassen slog han därefter ut förre världsmästaren Tony Bellew i Manchester (TKO 8) i november 2018. Året därpå avgick Usyk obesegrad från cruiservikts-VM, och ’invaderade’ tungvikten. 
 
Usyk stoppade 2019 Chazz Witherspoon, och 2020 poängslog han Derek Chisora, och den 25/9 2021 mötte han Anthony Joshua om WBA/IBF/WBO/IBO-VM-titlarna i tungvikt inför 68.000 åskådare på Tottenham Hotspur Stadium och skrällde storligen med en klar poängseger över 12 ronder – och kröntes till ny tungviktskung! I en lika häftig returkamp möttes de två igen, nu i Jeddah Superdome i Saudi-Arabien, med ett delat domslut efter 12 mycket hårda ronder, där domarna (2-1) gav segern – rättvist – till Usyk! Redan då hade en enorm rivalitet seglat upp mellan den store ukrainaren och den väldige WBC-VM-kungen och i sak ”linjära” mästaren Tyson Fury. Diverse turer följde, men bokad kamp, avbrutet och upplöst, nya förhandlingar och nytt stopp – varför Usyk istället försvarade sina bälten, i vad som blev en lätt kontroversiell seger (KO 9) över Daniel Dubois i augusti 2023 i Wroclaw, Polen. Efter nytt halabalo sattes dock till sist en allom avgörande äkta VM-kamp – alla bälten på spel – mellan Usyk och Fury ihop, satt till i februari år, men då Fury skadade sig på träning tvangs allt skjutas upp till den 17/5 2024, i Kingdom Arena i Riyadh, Saudi-Arabien. Och i vad som utvecklades till ett osannolikt jättedrama besegrade Usyk knappt men okej jätten på poäng – och blev de facto till sist Mästarnas Mästare. Och fullföljde pappans dröm. 
 
Frågan är nu om Jättarnas tidsålder på tungviktstronen är förbi? De har alla varit ”jättar” i över tjugo års tid: Lennox Lewis, 196 cm/113 kg, Vitali Klitschko, 201 cm/113 kg, Wladimir Klitschko, 198 cm/111 kg, Deontay Wilder, 201 cm/100 kg, Anthony Joshua, 198 cm/115 kg, Tyson Fury, 206 cm/120 kg. Oleksandr Usyk är en relativt normalt byggd, ’stor’ man: 191 cm/100 kg .. han har förvisso en excellent räckvidd på 198 cm, vilket överraskar de flesta, och helt klart överraskade Fury, som ju mot slutet av deras möte inte kunde hålla sig undan. Är han starten på en mer ’normal’ era, i storlek? Det blir spännande att följa framöver. 
Jison