OM MAIRIS BRIEDIS, RESULTAT i HELGEN & ROY JONES

aug 23, 2015
admin

image
Den gångna veckohelgen har varit ”lugn” på titelfronten, sommarens sista helg, men en del god aktivitet i skiktet under bör noteras. Därvidlag sticker ett alldeles exceptionellt resultat ut. Det kom i lördags i Grozny i Ryssland där förre VM-utmanaren i tungvikt Manuimageel Charr (28-3/16 KO före fight) ställdes mot farlige balten Mairis Briedis (nu 17-0/14 KO). Charr, den numera 32-årige libanes som med bas i Tyskland byggt en intressant tungviktskarriär, där hans förluster mot Vitali Klitschko (WBC-VM ’12 på TKO 4/skada) och Alex Povetkin (WBC/Int ’14) snarare gav honom en position än förstörde karriären, och segrar över Taras Bidenko, Denis Bakhtov, Kevin Johnson och Michael Grant gjorde honom till ett namn att räkna med. Han sabbade en del med förlusten mot Johann Duhaupas men besegrade därefter i maj i år förre VM-utmanaren Alex Lepai och var med ”i leken” igen. Tills igår.
Vi har ju vant oss att betrakta flertalet balter som ”opponents” rätt och slätt, men så är det ingalunda med alla. Mairis Briedis från Riga, Lettland är ett klart undantag. Den 30-årige ex-cruiserviktaren, nu riktig tungviktare, har bra drag i nyporna – båda händer – och står fortfarande obesegrad efter 17 proffsmatcher och har under vägs gång besegrat namn som Danny Williams, Lubos Suda, Ismaid Abdoul .. men inget varslade ändå om det som komma skulle. I femte ronden mot Charr prickade han in den udda kombinationen höger uppercut mot käken – vänsterkrok mot tinningen – och slog ut Charr långt bortom all nödvändig räkning! Charr blev liggande framstupa över nedersta repen helt borta från omvärlden. Det är dags vi lär oss namnet Mairis Briedis!

I Juarez, Chihuahua i Mexico i lördags möttes i ett slags kvalmatch i lättvikt förre VM-kungen DeMarcos Corley (42-24-1/25 KO) och nya stjärnan Nery ”La Pantera” Saguilan (34-4-1/12 KO) och den senare fick med sig ett enhälligt domslut dock illa mottaget av publiken, som snarare såg amerikanen segrare! Siffrorna skrevs till 115-114, 115-113 x 2. Med ett nödrop går nu Saguilan vidare till ett kommande VM-kval.
I Fajardo i Puerto Rico vann obesegrade bantamviktaren Emmanuel ”Sensacional” Rodriguez (13-0/9 KO) på TKO 7 över Alex Rangel (16-5-2/10 KO) om WBC:s latino-/WBA:s fedelatin-titlar i klassen. Rodriguez är med denna fina seger på väg att boxa sig till ett VM-kval .. 23 år gammal.

Annars har största bråket över helgen varit Roy Jones Jrs ansökan om ryskt medborgarskap, påskrivet och inlämnat vid hans besök på Krim – som ju numera är annekterat av Ryssland mot all internationell rätt. Detta har nu lett till en politisk markering av dignitet, då Jones därmed ådrog sig en Ukrainsk svartlistning som idrotts- och affärsman. Jones försvarade sig igår: ”Jag kommer till Ryssland med fredliga avsikter, som jag gjort regelbundet de senaste fyra åren. Jag är inte här för att stöta mig med någon. Jag har boxat här, jag har uppträtt med min musik här, mitt företag Square Ring Promotions gör affärer här, jag har intresse i boxare här, som nuvarande IBO-mästaren Eduard Troyanovski. Jag har upplevt hur folk älskar Roy Jones här och jag älskar att bli älskad av dem. Min vän Vlad Hrunov och jag har mycket affärer ihop och när han fixade så att jag kunde få träffa president Putin var det en stor ära för mig. En stor del av min framtid ligger här. Jag vet att Klitschko-bröderna länge velat möta mig, kanske är det här deras sätt att utmana mig!”
Det stora felet är givetvis att Jones sitter på ukrainskt mark – ockuperat av Ryssland – och gör denna markering, som om han vore helt renons på insikter i utrikespolitik och den ytterst känsliga situation han lurats deltaga i.