OS-BOXNING: CUBA TOG FÖRSTA GULDET .. DOMARKRITIK

aug 19, 2016
boXning

imageNär den lätta tungviktens (81 kg) final avgjordes på torsdagsnatten kom (äntligen) Cuba att plocka hem sitt första guld i OS-ringen i Rio – det har smitit undan för boxningsnationen tills nu – och det fixades av ”omöjlige” Julio Cesar La Cruz, en 27-årig stilist från Camaguey med tre VM-titlar i bagaget (2011-13-15, men miss på OS ’12), som är hart när omöjlig att träffa rent på i en boxnings-ring och var så nu också, mot hårt satsande Adilbek Niyazymbetov från Kazakstan. Den senare pressade framåt men blev blixtrande snabbt kontrad och däremellan stressade La Cruz motståndaren med hängande armar, hakan framskjuten och ett ”dracula-grin” via det målade tandskydd han gillar exponera. Domarna gav honom fullt korrekt de båda första ronderna och kompenserade sen kazaken med den tredje ronden, varmed eniga 3-0 på 29-28 uppstod. Det är ”systemet” numera. Men det var inget snack om segern. Julio Cesar La Cruz tog jublande hem guldmedaljen, och Cuba kunde äntligen fira! Men mer lär komma.
En viss kritik mot domsluten i OS sveper nu runt jordklotet, upptrissat av det kontroversiella avgörandet i tungviktsfinalen mellan Tishchenko och Levit, men också en sned bedömning i andra matcher, som Michael Conlans förlust mot ryssen Nikitin i bantamviktens kvartsfinal, och det lite översvallande flyt som flera uzbeker haft i bedömningen, varvid nu AIBA ”bänkat” ett antal av sina utvalda domare från de senaste passen.
Semifinalerna i herrarnas bantam (56 kg) är nu också avverkade. Där avancerade USA:s senaste unga fenomen Shakur Stevenson på enklaste sätt genom att få walk over mot Rysslands tuffing Vladimir Nikitin, som sett allt blodigare och ”trasigare” ut under de senaste matcherna, och nu med cuts på huvudets sida och i ansiktet, helt enkelt inte fick starta; och i den andra semin fixade nästa kuban sin finalplats, via den hart när lika ”omöjlige” Robeisy Ramirez, som i en härlig fight med tuffa slagväxlingar och action röjde undan hårde uzbeken Murodjon Akhmadaliev (3-0) genom att helt enkelt vara snäppet bättre.
Det var också semifinaler i herrarnas mellanvikt (75 kg), där nästa superba kuban Arlen Lopez hade klar kontroll över motståndet i sin kamp mot Kamran Shakhsuvarly och ko lugnt boxade hem poängen, vad aziren än försökte göra, tog två ronder .. varefter domarna även där ’kompenserade’ motståndaren med att bjuda på poängen i tredje (som ju då inte spelade nån roll) – enigt 3-0 till Lopez. I den andra semin hade unge (blott 20 år), starke uzbeken Bektemir Melikuziev relativt små problem att ta hem segern över ensidigt attackerande mexikanen Misael Rodriguez, klara 3-0.

Också damernas flugvikt (51 kg) avverkade sina semifinaler och i en retur på London-OS final gjorde här Storbritanniens Nicola Adams och Kinas Cancan Ren upp igen – med ett liknande resultat som förra gången. De delade på de inledande ronderna men sen drog den regerande OS-drottningen Adams ifrån till en hyggligt klar seger. Och i den andra semin stod Frankrikes Sarah Ourahmoune för de renare och mer påpassliga träffarna mot träget attackerande colombianskan Ingrit Valencia Victoria, och två domare av tre såg saken så, vilket gav henne segern (2-1).

BILDEN: Julio Cesar La Cruz