OS KÄRlEKSPAR: ESTELLE MOSSELY & TONY YOKA

aug 20, 2016
boXning

imageFörsta damguldet i boxning i Rio-OS är nu utdelat – det gick till fransyskan Estelle Mossely, som i en intensiv och spännande finalmatch på fredagsnatten i RioCentre Pavilion 6 visade sig snäppet bättre än mycket duktiga kinesiskan Junhua Yin och hårfint men korrekt plockade hem guldpengen i lättviktens (60 kg) till publikens jubel. Och inte minst fästmannens, väldige supertungviktaren Tony Yoka, som från läktarplats vrålade goda råd. Till sist avgjordes guldet med ett plus hos den domare som fick oavgjort – det blev 39-37, 38+-38, 37-39 .. och 2-1 till Mossely, som efteråt fick en härlig kram av den man hon skall gifta sig med direkt efter OS.
Tony Yoka själv boxade sig också fram till en OS-final något tidigare på kvällen, då han i en härligt tuff drabbning, en riktigt maffig och mycket bra tungviktskamp, kämpade sig till en knapp men korrekt seger (2-1), han också, över kroatiske EM-kungen Filip Hrgovic, där Yoka nu plockade fram sin fina vänsterjabb som vägvinnande slag, byggde en skaplig poängledning med tunga träffar med sin fina höger, men själv träffades av hårda slag från Hrgovic och i tredje ronden gick i golvet efter ett snedsteg och vrickade ankeln – hur stort problem blir det i final? – men lyckades fortsätta, dock under press från kroaten och tappade sista ronden. Segern var dock hyggligt klar.
I den andra semin i supertungvikt kämpade store, kompakte britten Joe Joyce ner jättelike uzbeken Ivan Dychko (206 cm lång) i vad som blev en jämn och riktigt bra fight det med, där allt avgjordes i sista ronden och på Joyce underbara kondition. Han har ork som en stridshäst! Varmed han knep finalplatsen på eniga domarröster (3-0) men ack så jämnt 29-28 x 3..! Efteråt bjöd Joe t o m på en improviserad capuiera-dans i ringen till brasse-publikens jubel!
Semifinalerna i herrarnas flugvikt (52 kg) gav uzbeken Shakobidin Zoirov ena finalplatsen, via en stark och gedigen insats mot tufft satsande 19-åringen Yoel Finol från Venezuela, men det blev till slut en klar seger, och i den andra semin norpade lurigt boxande ryssen Misha Aloian (tidigare VM-kung & OS-brons ’12) segern över utmärkt boxande kinesen Jianguan Hu med till sist klara domar-röster (3-0) efter att fått poängflyt i de två första omgångarna, och egentligen var bättre i tredje, men där kom nuvarande poängsättnings lite fåniga kompensationspoäng till Hu.
Dito fixades semifinalerna i lätt weltervikt (64 kg)och här avgjordes i den första av dem allt i tredje och sista ronden mellan Uzbekistans (VM-tvåa) Fazliddin Gaibnazarov och Rysslands (EM-kung) Vitaly Dunaytsev, efter att de fått med sig var sin inledande rond – det var en actionfylld fight som spårade ur lite i tredje med fula låsningar och hård stress, och det var ’hugget som stucket’ vem som vann .. Gaibnazarov fick segern, 2-1. I den andra semin hade utflyttade kubanen Lorenzo Sotomayor Collazo, numera boxande för Azerbajdjan, bra flyt med domarna mot 13 cm kortare och hårt kämpande tysken (inflyttad armenier) Artem Harutyanyan och fick de två första ronderna .. varpå det ju hade liten betydelse vad tysken uträttade i sista. 3-0 till Sotomayor.
Och till sist avgjordes även damernas semifinaler i mellanvikt (75 kg) där segertippade försvarande OS-drottningen Claresa Shields, USA, gjorde vad som krävdes och dominerade klart kazakiskan Dariga Shakimova och vann odiskutabelt sin semi, medan den andra semin blev en ’strid på kniven’ mellan Kinas Qian Li och Hollands Nouchka Fontijn (EM ’15), där inget var avgjort efter tre ronders hård duell utan allt hängde på sista två minuternas rafflande avgörande – det gick till Fontijn med 2-1.
Därmed återstår i Rios OS-turnering tre finaler idag, lördag, och de sista återstående fyra finalerna på söndag.