OTROLIGT DRAMA NÄR USYK SLOG FURY – UNDISPUTED!

maj 19, 2024
boXning
Årets största boxningsevenemang avverkades i natt i Kingdom Arena i Riyadh, Saudi-Arabien, inför en jättepublik på över 26.000 åskådare (utsålt), när WBC/Linjära VM-kungen Tyson Fury drabbade samman med WBA/IBF/WBO/IBO-VM-kungen Oleksandr Usyk om vem som – för första gången detta sekel – de facto är odiskutabel VM-kung i tungviktsboxning. Det var packat med celebriteter på ringside, förutom kungligheter ur Saudiska familjen, mest stora boxningsnamn, men också Cristiano Ronaldo, Roberto Duran, Lennox Lewis, Evander Holyfield, Larry Holmes, Wladimir Klitschko, Anthony Joshua, Joseph Parker, Ryan Garcia mfl. 
Den stora VM-fighten haussades något alldeles enormt inför, och nu efteråt talas de om som en av de största matcherna i historien. Det senare kan definitivt diskuteras, då detta länge var en rätt medioker kamp som sådan, men den utvecklades i slutskedet till att bli ett fullständigt otroligt drama som naturligtvis höjer matchen till en av stor betydelse.
Till att börja med fick alla nogsamt notera att Usyks tidigare uppgivna vikt var helt fel .. han vägde även nu, precis som i tidigare VM-kamper, 101,4 kg..! Viktskillnaden de två emellan var alltså hela 17,4 kg! Efter otroligt uppskruvade entréer och intron drog det hela igång. Usyk gick från start lätt överraskande till full attack, och chockade Fury en aning i upptakten, som han vann.
Det jämnade ut sig i andra ronden, då Tyson med en rad spex och trix tog sig in i fighten, och i sin tur ställde Usyk något .. och sedan utvecklades detta till något av ”Gipsy King” Furys privata ’bag of tricks’ .. han struttade, larvade, fintade, utsmartade och prickade Usyk i fem ronder i rad, och tycktes vinna detta hur lätt som helst! Det var fult, fyndigt och fräckt – men nån stor boxningsmatch var det inte.
I åttonde ronden ställdes allt detta på ända! Då lyckades Usyk, tämligen plötsligt, minska distansen och var inpå jätten och träffade honom hårt och vasst..! Och den store Tyson raglade plötsligt som en vilsekommen oxe runt i ringen och säckade ihop i ena ringhörnan, sittandes ner i repen! Där bröt ringdomare Mark Nelson in och gav honom en räkning .. till ”8”. Det blev senare omdiskuterat, om det ingripandet inte borde varit ett stopp/slut istället, men det var de facto ett helt korrekt ingripande och räkningen rätt utdelad. Det hjälpte dock Fury att ta sig igenom ronden. Men sen fick han ’stryk’ även i de följande ronderna, tills han dock förmådde spurta halvbra i sista. Därmed blev nu, under en obeskrivlig dramatik, poängställningen i allra högsta grad en öppen fråga .. vem vann detta? Domare Palomo från Spanien hade 115-112 USYK, domare Metcalfe från Canada hade 114-113 FURY .. domare Fitzgerald från USA hade 114-113 USYK..!
Varmed Oleksander Usyk tog hem segern på ett osannolikt dramatiskt sätt, och en vändning som inte ens Hollywood kunde hittat på! 
”Jag tackar Jesus för segern”, sa han gråtande efteråt, ”Det här vann jag för min familj och för mitt land! Leve Ukraina!”
En i handling storsint Fury pussade den huvudet kortare Usyk på pannan och sa direkt i intervjun i ringen: ”Jag vann den här matchen, och det tror jag alla egentligen vet. Men hans land är i krig och sympatierna hamnar hos honom, och det svängde domarna.. men det må så vara. Nu kör vi i returen i oktober – och då ska jag inte lämna något åt slumpen!” 
Det finns en returmatch-klausul och den kommer nu med nästan garanterad säkerhet att utnyttjas. Det blir en returmatch i oktober i år. 
 
I det tunga matchprogrammet före huvudmatchen (efter kampen Kovalev-Safar) hände följande: 
Agit Kabayel (25-0) skrällde på nytt med en överlägsen seger på KO 7 över Frank Sanchez i en WBC-VM-eliminering (VM-kval) i tungvikt.
IBO-VM-kungen Anthony ”Apache” Cacace (22-1), stor ’underdog’, skrällde också stort med att stoppa favoriten IBF-VM-kungen Joe Cordina (17-1) om lättviktstiteln, TKO 8. 
I en mot slutet utomordentligt rafflande kamp om vakanta IBF-VM-titeln i cruiservikt besegrade Jai Opetaia (25-0) gamle mästaren Mairis Briedis (28-3) på poäng (116-112 x 2, 117-111).