OTTO TVANGS GE UPP MOT JOSHUA EFTER HÅRD STRID

dec 24, 2023
boXning

Nej, det ville sig inte. Efter en rasande strid över fem ronder gav den svenska ringhörnan upp kampen för Otto Wallin mot förre världsmästaren i tungvikt Anthony ”AJ” Joshua i Kingdom Arena i Riyadh, Saudi Arabien på lördagsnatten, i en match avgjord en bit in på söndagen.

Det började positivt.. Wallin (26-1) gjorde entré till Abbas ”The Winner Takes it All” och såg mycket vass och skärpt ut och angelägen komma igång med jobbet. Joshua (26-3) sedvanligt klädd i helvitt vankade av och an under Michael Buffers introduktioner med mörk blick och lika tydligt angelägen komma till start. Ringdomare var Steve Gray och han gav snabbt de sista instruktionerna, varpå de två utan minsta knussel gick lös på varann från ”go”! De bjöd på en rasande tuff och hård match, där ”AJ” successivt ökade trycket, helt klart för att inte låta svensken sätta tempo och därmed få grepp om kampen. Redan i första ronden träffade han Otto mycket hårt och skakade honom momentant, men mannen från Sundsvall kom då bra tillbaka. I andra rammade en stenhård AJ-höger rakt in i Ottos ansikte och knäckte hans näsa. Hörnan kunde bristfälligt stoppa blodflödet i pausen men i tredje och fjärde ronderna förvärrades allt, under ett flertal mycket hårda slagväxlingar. Vid ett par tillfällen raglade Wallin bakåt, men hämtade sig, men under en grym femte rond var han klart illa ute och kunde endast med största nöd ta sig till rondpaus. Nu hade även okbenet vid ögat sannolikt knäckts och läget var gravt kritiskt. Där valde chefsekond Joey Gamache att bryta matchen, kallade på domaren och gav upp. Det var förmodligen det enda rätta och förnuftigt vettiga att göra.

Där sprack VM-drömmen för Otto Wallin, åtminstone här och nu. Det blir för den store svensken att ta ”timeout”, läka såren och fundera starkt på vad för fortsättning han vill ha. Anthony Joshua kom ut ur den jättelika galan i Riyad som en av kvällens stora segrare. Det var en imponerande, stentuff insats. Det allmänna omdömet om hans insats och hans seger var ”He´s Back!”  

Poängdomare i huvudmatchen var för övrigt vår svenske domare Andreas Stenberg, Steve Weisfelt från USA och britten Michael Alexander. De hade inget svårt jobb. ”AJ” dominerade samtliga ronder tills stopp.

Annars hade det varit ett antal ordentliga skrällar under galans gång. Störst av dem var i magnitud det faktum att Deontay Wilder (43-2-1) – den andra stora huvudpersonen – gick och fick tämligen storligen stryk på poäng av Joseph Parker (33-3). Poängdomarna hade mannen från Söderhavet klar segrare (118-110, 118-111, 120-108) i en hyggligt spännande men ’skruttig’ fight.
Men tidigare på kvällen hade Europamästaren Agit Kabayel (23-0) i sak skrällt än högre då han suveränt skickligt och totalt orädd klädde av det skräckinjagande ”monstret” Arslanbek Makhmudov (18-0) och vann på TKO 4, efter att ha golvat besten tre gånger! 
Men kvällens, på sätt och vis, kanske största seger togs av Daniel ”Dynamite” Dubois (19-2) som i en ful men spännande och intressant huggsexa besegrade storsnackande Jarrell Miller (26-0-1), genom att stoppa honom i tionde och sista ronden!
Att WBA-VM-kungen i lätt tungvikt Dmitry Bivol (21-0) skulle få jobba hårt och länge, över full distans till och med, mot IBO-VM-kungen Lyndon Arthur (23-1) var mindre förvånande, likaså att det skulle bli en ensidig och lätt trist affär, men nu sitter den genialiske kirgiz-ryssen (numera USA-bo) likväl, sålunda, på båda bältena. Han har ju kommit tillbaka efter en svår handskada, som tagit lång tid att läka, men är nu inriktad på ett supermöte – om alla bälten – med Artur Beterbiev under 2024.

Cruiserviktsesset Jai Opetaia (23-0) slog ruskigt imponerande ut Ellis Zorro (17-0) med en enda ruggig swing direkt i första ronden. Filip Hrgovic (16-0) ”match” mot Mark De Mori (41-2-2) blev som kunde befaras en ren flop – det var hela cardets enda något svagare matchning, och det tog slut på mindre än två minuter! Frank Sanchez (23-0) fick en tuff match mot den storvuxne samoafightern Junior Fa (20-2), men kunde till slut knäcka honom på TKO 7; en skarp vinst av den tio-i-topp-rankade exil-kubanen.