PARKER BESEGRADE TAKAM; HAYE & BRIGGS ÄR ON!

maj 22, 2016
boXning

imageFörst ut av lördagens stora drabbningar var den ifrån Vodafone Events Center i Manukau i Nya Zealand där ö-landets store boxnings-son Joseph Parker (nu 19-0/16 KO) mötte Carlos Takam (33-3-1/25 KO) i en avgörande IBF Heavyweight Title Eliminator – ett VM-kval för att ta fram nästa utmanare till IBF-kungen Anthony Joshua (ja, dvs efter att denne gjort sitt frivilliga försvar mot Dominic Breazeale i juni).
Det blev en riktigt tuff styrkemätning, som var oviss om utgången ända in i slutomgångarna. Takam öppnade bäst men gjorde sedan ett par avvaktande ronder där den unge (han är blott 24 år) maoriern kunde boxa sig till ett övertag och mycket vaket svarade på motståndarens försök att få initiativ – tills den femte ronden, där Takam gick hårt åt Parker. Här visade grabben från ”down under” att han har excellenta kvaliteter, då han red ut stormen och sedan jobbade sig tillbaka igen. Parker tog också en stark anstormning i 8:e och framförallt 9:e ronderna, varefter Takam tycktes gå ’tom’ och Parker kunde på nytt gripa kommandot. En sen anstormning från Takam var för lite för sent, och faktum är att i slutskedet svarade Parker excellent och matchen ändade i ett publikt crescendo ..!
Domarsiffrorna skrevs 116-112 x 2, 115-113 – alla i Joseph Parkers favör, som därmed klart bevisade att han hör hemma i den verkliga världstoppen i tungvikt!
De nya männen stormar in på scenen och skapar intrycket av att tungvikten har vaknat till liv som sällan förr!

imageimageNästa stora gala kom från O2 Arena i London där David Haye var den stora huvudpersonen. På förmatch-cardet boxade den förre VM-kungen i tungvikt, veteranen Shannon ”The Cannon” Briggs (nu 60-6-1/53 KO) mot en sent inkallad reserv (det var mycket strul om det motståndet) Emilio Ezequiel Zarate (20-17-3/11 KO) och det gick som kunde väntats – Briggs körde rakt över Zarate, slog ner honom med vänsterkrok i kroppen (fördröjd effekt) efter bara en halvminut och sen stalkade han honom fram tills han landade en ny tung vänsterkrok i mellangärdet som skickade argentinaren i golvet, där han räknades ut på tiden 2.22 av öppningsronden. En överlycklig Briggs utmanade planenligt Haye direkt i ringen – ”I´ll knock you out! Let´s go Champ” – och nu är det bäddat för den fighten .. i London .. i september.
Förutsättningen var givetvis att ”The Haymaker” David Haye (nu 28-2/26 KO) skulle klara av sin, statistiskt betydligt tuffare, motståndare Arnold ”The Cobra” Gjergjaj (29-1/21 KO) i galans huvudmatch – men det var inte minsta risk för foul-up. Gjergjaj kom för att vinna i ca trettio sekunder, skakad redan efter första slag-duellen och golvad av en grann högerkrok – och därefter var det en mans jakt på ett avslut, och schweizaren/kosovo-boxaren försökte bara klara sig kvar så länge det gick. Han stöp i golvet för en vänster jabb i andra och sänktes sedan, ihopkrupen utmed repen, av en skur av slag där en höger på slutet smet in. När han reste sig signalerade ringdomare Terry O´Connor ”slut”, TKO 2 efter 1.35. Efteråt i ringen deklarerade Haye: ”Jag är boxningens framtid! Den första punchen som sänkte Gjergjaj hade sänkt vem som helst. Nu är det dags för Shannon Briggs, nu har han snackat färdigt! Let´s go Chump!”