PARKER, BIVOL, TAYLOR VANN – KNAPPT – I ENGLAND; RUIZ, LARA, RAMIREZ VANN – KLART – I USA…

maj 02, 2021
boXning

Det var en stor boxningsnatt denna lördag-söndag med dubbla jätte-evenemang såväl i Manchester, England som i Carson, Kalifornien. I AO Arena i Manchester möttes tungviktsbjässarna Dereck Chisora (32-11/23 KO) och Joseph Parker (29-2/21 KO) om WBO/I-C-titeln (VM-kval) och det var britten som chocköppnade med att golva Parker direkt i öppningen av matchen! Den nyzealändske ex-VM-kungen tog sig snabbt upp men hamnade under flera ronder under hård press och låg i matchens mittparti klart efter på poäng men kom sedan starkt i kampens andra halva medan Chisora uppenbart tröttnade. I slutronderna säkrade Parker sin poängseger, även om domarna inte var eniga om utgången. En domare hade Chisora segrare med 115-113, medan övriga två hade Parker vinnare med 116-111, 115-113. Varmed Parker är tillbaka i titelbilden igen.

Det var två VM-kamper på programmet i Manchester, där i lätt tungvikt WBA-VM-kungen Dmitry Bivol (18-0/11 KO) hyggligt säkert försvarade sitt bälte mot britten Craig Richards (16-2-1/9 KO), men valde att göra det via en taktisk batalj, där han tog tid till att skaka av arton månaders ’ringrost’ och jobba efter säkerhet först mot en motståndare som gjorde en bra insats och lyckades hålla skapligt jämna steg med mästaren. Det var aldrig nån tvekan om vart domslutet var på väg, men två domare hade det riktigt jämnt. Siffrorna skrevs till 115-114, 115-113 & 118-110, enhälligt för Bivol, som dock efteråt var halvnöjd: ”Det var ett långt uppehåll, han var en tänkande fighter, och jag fick jobba fram segern. Jag är inte nöjd, men det är okej.”

Kvällens första VM-fight gick mellan odisputabla VM-drottningen (WBC/WBA/IBF/WBO) i lättvikt Katie Taylor (18-0/6 KO) och hennes forna amatörrival, brittiska Natasha Jonas (9-2-1/7 KO) och det blev en förvånansvärt jämn match, där det länge såg ut som om Jonas skulle kunna skrälla, men i slutpartiet slog den rutinerade irländskan på en stark spurt och pressade fram en enhetlig poängseger (96-94, 96-95 x 2) och behöll sin VM-titel.

I de främsta förmatcherna jobbade sig WBA:s interim-mästare Chris Eubank Jr (30-2/22 KO) fram till en säker poängseger över Marcus Morrison (23-4/16 KO) efter att ha varit i kontroll hela vägen över deras 10 ronder i mellanvikt. I matchen om IBO:s vakanta lättviktstitel blev överraskande förre VM-utmanaren James Tennyson (28-4/24 KO) utslagen direkt i första ronden av Jovanni Straffon (24-3-1/16 KO). Den senare var klar ’underdog’ men slog ner Tennyson hårt och kunde sedan tvinga fram ett TKO-stopp efter 2:10, varmed Straffon nu är IBO Champ..!

I Dignity Health Sports Park i Carson, Kalifornien – inför nästan 4000 åskådare socialt distanserade i arenan – kom förre tungviktsvärldsmästaren Andy ”The Destroyer” Ruiz (34-2/22 KO) tillbaka till ringen efter arton månaders ofrivilligt uppehåll och lyckades med uppgiften att besegra förre tre-faldige VM-utmanaren Chris ”The Nightmare” Arreola (38-7-1/33 KO) – två california-mexikaner i ett WBA-VM-kval – men först efter en verklig ”brawl”.. De två brakade in i varann från start och i andra ronden träffade Arreola bra, högt mot huvudet, och golvade Ruiz kort, och hade honom sedan i svårigheter ronden ut och dominerade även fortsättningen. Från femte kom dock Ruiz starkt medan Arreola tröttnade, men den senare prövade ändå att attackera. Ruiz vann nu ronderna men det var hård kamp. Arreola verkade ha problem med ena armen, men stod ändå upp bra mot Ruiz allt starkare kombinationer och mot slutet avancerade Ruiz hårt för att om möjligt avgöra. Domarna såg det till sist som en helt klar poängseger – 118-109 x 2, 117-110 – för Andy Ruiz, som efteråt gav Arreola beröm för golvningen i andra, beklagade att han hade ’ringrost’ men tyckte han jobbade sig igenom och fick till ett gott resultat. Arreola erkände sig besegrad, men tyckte domarna var snett ute, ”inte en chans i h-e att jag vann bara två eller tre ronder! Vi gör om det här!”

WBA-VM-matchen om det vakanta bältet i mellanvikt mellan WBA:s VM-kung i lätt mellan Erislandy Lara (28-3-3/16 KO) och Thomas ”Conflake” LaManna (30-5-1/12 KO) slutade blixtrande snabbt, då Lara prickade in en vass överhandshöger genom garden efter en dryg minut och sänkte LaManna rak lång på rygg! Ringdomare Thomas Taylor rusade in, avbröt räkningen och dömde KO .. tid 80 sekunder totalt! Lara är nu således Champ i två viktklasser.

Det gick också en titelkamp om WBA:s interim-titel i fjädervikt mellan Eduardo Ramirez (25-2-3/12 KO) och Isaac Avelar (17-3/10 KO) och också den avgjordes på ’KO’, då Ramirez sänkte Avelar i tredje ronden med en kort höger, som den senare kom upp ifrån, men slogs ner på nytt, varvid domaren bröt utan räkning. I Kalifornien kallas det KO.