PATRICIA BERGHULT WBC & IBO CHAMPION ..!

nov 28, 2019
boXning

9

 

I en mycket spännande, inte helt vacker men dramatisk och fartfylld fight i Hotel Intercontinental Casino i St Julians på Malta vann Patricia Berghult från Malmö, Sweden en lysande seger över Hannah Rankin, Skottland på lördagsnatten, och korades till WBC World Interim & IBO World Champion i super weltervikt, strax efter midnatt..!

Matchen arrangerades av promotor Demis Tonna i samarbete med Mark Zaphire och dennes tunga mediaintressen för vad som var ’tillrättalagt’ för Hannah Rankins stora genombrott på den globala scenen, med avsikt på ”USA nästa”. Hindret på vägen var en 25-årig svenska vid namn Patricia Berghult (nu 14-0/3 KO), en erkänt bra boxare men ur brittisk synvinkel ett överkomligt hinder. Svenskan äntrade ringen först, klädd i vitt med guldbrokader, medan Rankin kom in sist, som den favorit hon var, klädd i blått med gult & tartan-midja och svart topp. Efter en udda intro före inmarsch, nationalsångerna i ringen och utan presentation av domarteamet gick man till action. Hannah Rankin (nu 8-4/1 KO), tydligen med anor tillbaka till den legendariske skotske klanledaren Rob Roy, var från start inställd på direkt kommando. Hon kom rusande ut ur hörnan medan Patricia knappt han lämna sin hörna, men Malmötjejen svarade med en blixtrande kontra där en superb vänsterkrok landade bra – och Rankin gick i golvet ..! Skotskan kom tillbaka starkt från den golvningen och satte press på Berghult, men blev på nytt kontrad fint .. och ronden gick obevekligen med 10-8 till SWE! Även i nästa rond, fortsatt under press, kontrade Patricia bort Rankin och tog även den ronden. Den tredje blev jämn men fjärde var åter svensk. I mittpartiet av matchen fick Hannah Rankin bättre utdelning på sin press och tog där några ronder. Då hade matchen bytt ’ansikte’ efter att ringdomare Jürgen Langos gett Berghult en skarp tillsägelse för låsning i närkamp, men detta var inledningsvis bra nära lika mycket Rankins eget fel, då hon gjorde matchen till mycket ruffig och bitvis ful. Detta ändrade mönster halvvägs, och blev då en betydligt snyggare match på distans, där dock nu skotskan jämnade ut siffrorna något. Åttonde, nionde och tionde ronderna blev ytterst jämna, med båda boxarna i korta övertag i sekvenser, och där de delade på rondsegrarna. Till sist blev det andlöst spännande efter fullbordad kamp, där domslutet borde gå till Berghult, men med pressen och arrangörsintressena i Rankin kunde man ingalunda veta. Så kom domarrösterna: Ventsislav Nikolov (Bulgarien) 96-93, Olena Pobyvailo (Belgien) 96-93, Predrag Alekcis (Montenegro) 95-94 – samtliga till PATRICIA BERGHULT ..!

Supervisors Malte Müller-Michaelis och Phillipe Verbeke krönte ’Pat’ med WBC:s respektive IBO:s bälten och vilda glädjescener bröt ut runt ringen .. Iconic Sports TV intervjuade den nya boxar-drottningen i ringens mitt, och ömsom torkade hon tårar och förklarade att det ofattbart men underbart och att hon ville tacka sin medresta hejaklack, som dansade segerdanser mitt på bortaplan utanför ringen. När vi talar med henne på telefon kort efter segern, från omklädningsrummet, är glädjen fortsatt ohämmad runt henne, men Patricia är lugn som alltid: ”Jag kan knappt fatta det, men det är härligt! Och nedslagningen direkt i matchstarten vet jag knappt hur jag gjorde, men jag slog reflexmässigt och vänstern träffade bra .. hon gick ner! Jag kunde läsa henne, men det blev jobbigt, men jag orkade!”

 

Hennes coach och promotor Kamran Kabinejad var överlycklig: ”Vilken match hon gjorde, och som hon vann ..! Nu måste det gå att få TV-pengar i en stor show på hemmaplan!” .. varefter vi åhörde det väl förtjänta ’kramkalas’ som utbröt i svensklägret. En härlig svensk framgång i höstmörkret!

OCH tankar väcks omedelbart på en stor maffig svensk VM-fight på hemmaplan. En framgångsrik Mikaela Laurén i december, och en jättematch seglar upp på horisonten med de två stora svenskorna mot varann. Jeeez.