PENGA-KONTROLL BAKOM CANELOS ROCKAD MED GGG

maj 26, 2016
boXning

canelo-alvarez-oscar-de-la-hoya 

Kritiken mot Saul ”Canelo” Alvarez frivilliga överlämnande av WBC-VM-bältet i mellanvikt till interim-kung Gennady ”GGG” Golovkin har varit hård. Varför i hela världen skedde detta?

Analysen av spelet kring den under förhandling jättematchen de två emellan ger vid handen att det är uteslutande en fråga om pengar. Hade förhandlingarna låsts fast av WBC hade det nu tvingats gå till purse offer med en förutbestämd fördelning av 55-45% i favör Canelo (som faktiskt mästare i det läget). Nu sade den mexikanska superstjärnan upp sin titel – och fortsatte förhandlingarna utifrån en rent ekonomisk vinkel.

Hans promotor/managar Oscar de la Hoya har länge hävdat att avtal måste baseras på ekonomisk dragkraft och att Alvarez kommer med den överlägsna kapaciteten på området. De la Hoya har i ett utgångsläge krävt 90% till sin man, baserat på Canelos bevisade pay-per-view-förmåga. Han drog mot Khan (senast) över 600.000 p-p-v-köp, mot Cotto 900.000 och mot Mayweather 2,2 miljoner köp. Detta skall jämföras med GGG:s i sammanhanget blygsamma 150.000 mot Lemieux i hans enda p-p-v-historia. Det är fördelningen av hur de tänkta genererade dollar-miljonerna det handlar om, och vem det är som kommer att dra in det stora lasset. Det är det man nu, trots allt, sitter och tvistar om.

Hade man inte gjort så här, utan Canelo Alvarez hållit fast vid sin titel och tiden för egna förhandlingar runnit ut – vilket var på väg att ske – och man de facto hade hamnat i purse offer, så hade WBC:s regler låst pengarnas fördelning (eftersom GGG var interim-mästare så hade han rätt till 45%). Dessutom hade risken funnits vid ett purse offer att någon annan promotor smitit in på scenen och vunnit budet (tänk er en Al Haymon-promotor eller ryske oljemagnaten Andrey Ryabinsky dunka in en fantastisk summa) – ingetdera ville De la Hoyas Golden Boy Promotions riskera. Därför är vi där vi är. Ett högt spel dock. Spricker allt har Canelo inget kvar. Men å andra sidan är han nyckeln till den största match som går att göra. Så det borde kunna gå i lås.