PEZHMAN KRÖNT TILL NY SVENSK TUNGVIKTSKUNG!

jun 03, 2023
boXning

Pezhman Seifkhani (nu 16-1/12 KO) lyckades vända det tidigare nederlaget mot Awad ”Big Brother” Tamim (16-6/11 KO) till en väl och skickligt genomförd poängseger över 8 ronder i Tegelbrukets lilla arena på lördagseftermiddagen och därmed erövra SM-bältet från stockholmaren. Det blev åter en riktigt maffigt tung och tuff drabbning, mellan två mycket farliga punchers, där risken att en fullträff skulle smita in förelåg hela tiden. Det var nervdaller och spänning rakt igenom och emellanåt tände det till hårt mellan de två, på gränsen till fult ruff – så som till stor del förra mötet präglades av – men ringdomare Mikael Höök sträckte upp båda vasst och höll matchen under kontroll, men tillät ändå tuffa tag i närkamperna. Det startade efter nationalhymn och introduktioner nervigt och under hård anspänning, med att båda hade några vassa slagserier vardera, och domarna delade sig i uppfattning om vem som tog öppningsronden. Pezhman startade vasst i andra men gick då på en hård träff som momentant hade honom i gungning, men red ut det skickligt. Den store örebroaren dominerade sedan tredje och fjärde ronderna medan femte var ytterst jämn, i princip oavgjord. I sjätte kom Tamim starkt, men nu var det Pezhman som klippte in en vass höger och följde upp med ytterligare träff, som tvingade ner Awadh på knä – han reste sig omedelbart och kastade sig in i clinch, men Höök bröt upp denna och räknade korrekt över den regerande mästaren till ”8”, varpå de gick loss på varann igen. Pezhman avslutade sedan klart bäst, även om han hade ytterligare ett kort ögonblick av kris i sjunde ronden, och imponerade med att båda ha kondition och matchdisciplin att fullfölja en väl lagd plan i sin boxning, där han skickligt vek undan för Tamims farliga överhandshöger, som nu konstant blev för lång. Till sist var det klart att han boxade för en lysande seger och han lyftes av talkörer som skallade ”Pezhman, Pezhman, Pezhman” ..! Domslutet var helt tydligt, där samtliga poängdomare hade klara siffror till Seifkhani: 80-72, 79-72, 79-73! Varpå PK:s supervisor Mats Kullström under stort jubel krönte Pezhman med det Svenska mästarbältet! 

Stämningen i den lilla hallen, till kapacitet fylld med 250 åskådare, där på ringside syntes flera av sportens stjärnor, som Elin Cederroos och Patricia Berghult men också Benjamin Kalinovic, Mike Yikealo med flera, var elektrisk, framförallt vid den stora SM-fighten. Pezhmans sekonder Kamran Kabinejad och Tonton Semakala strålade av glädje efteråt, med all rätta efter att ha transformerat den förra gången tveksamt agerande tungviktsbjässen till en denna dag vasst agerande, boxande och dynamisk fighter – och nu Champion. 

Kvällens andra proffsfight var också en utomordentligt vass kamp, där Jönköpings Paolo Magui (nu 6-0/2 KO) gjorde sitt absolut bästa framträdande som proffs, och mycket effektivt och målmedvetet utan prut satte upp motståndaren, den ganska rutinerade Senad Karic (8-15-1/2 KO) för tung press framåt, där han tvingade in mannen från Bosnien Herzegovina i ringhörnor, och där levererade närmast perfekta kroppsträffar, som sänkte Karic för räkning i andra ronden, och därefter för hela tre dylika golvsyningar i tredje, där den sista kom strax före gongongen och ganska uppenbart knäckte motståndaren. I pausen klarade han inte återhämta sig, och vid fjärde ronden start gav han upp, varmed Paolo vann på TKO 4. Det var en lysande vackert inhöstad seger!    

Dessa två matcher fullbordade lördagens boxningar, Fight Life 12, där dessförinnan publiken bjudits på ett amatörprogram, där Örebro BK:s ungdomar, i utomordentligt fina matcher mot motståndare från BK Rapid och BK ringen bjöd på boxningspropaganda. I amatörpartiets främsta match vann BK Ringens stilrene Pontus Häll över ÖBK:s Mahdi Amadi i en riktigt god kamp. Promotor Kabinejad kunde i sanning summera en fin boxningsafton i Örebro. Och mer lär vara på gång till hösten.