PROFFSBOXARE MED PÅ OS I RIO ..!?

feb 26, 2016
boXning

imageI ett par dagar nu har nyheten cirkulerat att proffsboxare skall kunna kvalificera sig in till OS i Rio 2016 – trots att uttagningssystemet för vilka som får plats att vara med redan är i full gång. Det hela utmynnade i ett uttalande av AIBA:s president Dr Ching-Kuo Wu till APS för två dagar sedan och uppföljande intervju med Boxinginsider.com, där han deklarerade att vid OS i Rio skulle proffs kunna deltaga. Först var budskapet dock luddigt, då Wu i de ovan relaterade intervjuerna åberopade AIBA:s eget kvalificeringssystem med möjlighet för proffs från APB (AIBA Pro Box) och WSB (World Series of Boxing), dvs AIBA:s egna proffsboxare (som ju även sen tidigare kunde boxa så väl i dess egen proffsliga som egen-arrangerade proffstävlingar som vanliga amatörtävlingar) som redan finns inkorporerade i kvalificeringssystemet.

Men igår uttalade sig Wu vid ett möte med AIBA:s kommissionärer i Manchester, England och preciserade sin ståndpunkt: ”De bästa proffsen skall kunna deltaga, så blir det. Vi har redan våra APB & WSB-proffs med, men med gällande regelverk skall det absolut vara möjligt att släppa in andra proffs redan till Rio!”

Det betyder att delegaterna i Manchester skall sjösätta ett kvalificeringssystem där de enskilda nationerna skall kunna anmäla proffs till de sista kvalomgångarna till OS. Alltsammans måste nu också på rekordtid ratificeras av AIBA:s exekutivkommitté.

Frågan är hur mycket kaos skapar detta, låt säga något sen-komna, initiativ, i den redan ansträngda kval-situationen? Och hur får man på, i sammanhanget ”blixt-tid”, intresserade proffs klara för att kvala – läs: alla problem med kontrakt, fastlagda matchplaner etc – och inte minst existerande amatörförbund intresserade av att involvera proffsen. Så här sent i processen är det närmast svårt att se hur det hela inte leder till kaos.

Annars är det givetvis en spännande idé. Den är inte ny, och som Wu själv påpekat har han burit på tanken sedan 2006 – en av fäderna till idén som sådan är ju vår egen prokommissions hövding Björn Rosengren; på den tiden han lanserade tanken var han SBF-ordförande – och när Wu nu, lite plötsligt, vräker upp den på ytan, med anledning av att AIBA fyller 70 år, så är det för att på så sätt möjligtvis få till ett extra maffigt boxnings-Rio. Och det vore ju onekligen ”maffigt” med ett OS med en Tyson Fury eller försvarande OS-guldmedaljör Anthony Joshua, nu 15-0/15 KO som proffs, med i det som på OS kallas supertungvikt, eller en Canelo Alvarez, Gennady Golovkin, Amir Khan i mellanvikten eller en ny start för Vasyl Lomachenko i lättvikten eller en Donnie Nietes, Roman Gonzalez, Zu Shiming eller Nayoa Inoue i de lättaste viktklasserna. Tanken svindlar lite!

Eller ett Sverige som startar i kvalen med Badou Jack, Mikaela Laurén, Erik Skoglund, Oscar Ahlin och en ny start av Anthony Yigit. Det ni .. låter det sig göras. Knappast.