Rapport från Malmö: SURO ISMAILOV KRÖNT SM-KUNG!

nov 23, 2014
admin

Nyhetsbild158_SegrareArmand Boxing Promotion bjöd på lördagskvällen på sin sjätte proboxningsshow, nu tillbaka igen i Amiralen i Malmö, och kunde efter en lite vag start på programmet bygga upp till en riktigt fin boxningstävling med ett magnifikt crescendo i den härliga avslutande SM-fighten mellan Abdu Tebazalwa från Stockholm och Suro Ismailov från Norrköping, som slutade med att den senare kröntes till Mästare, i den första officiella SM-fighten för proffs på 64 år!

Förstarankade Tebuzalwa kom från röd hörna och andrarankade Suro Ismailov från blå i denna kamp om den vakanta SM-titeln i lättvikt över 6 ronders distans. Redan vid invägningen kvällen före – då båda klev på vågen vägandes identiska 60,9 kg, med 3 hg marginal till viktgränsen – märktes att ovanligt mycket stod på spel och båda markerade tufft att seger var enda alternativ.

Nyhetsbild_157_InvägningDet blev också en riktigt härlig kamp från allra första början, och de tre inledande omgångarna bjöd på en blixtrande snabb och tuff och intensiv match, där ingen av dem vek undan det allra minsta – det var tätt och hårt och även om domarnas bedömning delade sig tycktes den yngre Ismailovs (23 år) större snabbhet ge honom ett knappt övertag. De två skallade ihop ofrivilligt i första ronden, och 35-årige Tebazalwa tog rutinerat tid för att klarna skallen från stjärnor, medan Ismailov tycktes oberörd. Ringdomare Håkan Sindemark skötte situationen föredömligt och gjorde de facto i helhet ett strålande jobb som tredje man i ringen.

Från fjärde ronden hamnade båda i allt fler låsta situationer men åstadkom ändå en mycket vass rond .. den femte blev den minst attraktiva i matchen med väl mycket låsningar, men det styrdes upp av Sindemark, och de kom ut till en rafflande och spännande och riktigt tuff sista rond i en på det hela taget mycket bra match!

Nyhetsbild_160_Suro_SM_SegrareDomarsiffrorna löd på 60-55 (Vilhelm), 58-56 (Ovesen) och 59-55 (Stenberg), alla till Ismailov – och under ett smått fantastiskt segerfirande i ringen kröntes Suro till SM-kung, med ståtligt bälte och allt. En riktig framtidsman.

 

Tävlingen startade något matt i och med ett snopet avslut på kvällens första match, där debutanten Edward Björklund mycket skarpt i sin luriga avvaktande stil vid varje sporadisk attack försatte unge bulgaren Iliya Zarkov i bryderi och tvingade fram en räkning med 4 sekunder kvar av ronden. Zarkov kom snabbt upp men stoppades av ringdomare Gudjon Vilhelm från fortsatt boxning. När så i nästa match – flugvikt, damer – Johanna Rydberg visade sig klart överlägsen dittills obesegrade Ana Simeonova, och efter att ha dominerat första ronden snabbt slog ner bulgariskan tre gånger i andra ronden, varpå Vilhelm givetvis dömde ”out”, såg i det läget programmets utveckling inte alltför lovande ut. Det ändrade sig strax radikalt!

Simon Henriksson kom upp mot en tuff, fyrkantigt byggd fransman vid namn Mahmut Gorda, som visade sig vara en riktig hårding. Simon spöade upp honom poängmässigt rond efter rond men kom aldrig att knäcka Gordas härliga fighting spirit, och fransmannen bjöd på ursinnig kamp hela vägen .. han blödde från näsan och blev märkt i ansiktet men svingade livsfarligt och hängde med i en riktigt rafflande fight in till sista gonggongslaget. Publiken älskade det – och Simons seger var till sist kassaskåpssäker (alla domarna 40-36).

Anna Donatella Hultin, nu nere i sin nya viktklass – fjädervikt, vilket hon klarade elegant på invägningen – mötte mindre men långt mer rutinerade slovakiskan Claudia Ferenci, en veteran på över 50 proffsmatcher men med starkt negativ statistik (8-38-5) men som samtidigt mött stora delar av eliten och gått tiden ut mot nästan alla. Ferenci vägde blott på gränsen till fjädervikt men hennes största handikapp satt i brist på räckvidd. Anna dominerade varenda rond, fick kämpa mot Ferenci, som krigade allt vad hon förmådde och faktiskt bet ifrån bättre på slutet än i början, och vann solklart med alla domarröster (60-54) i denna 6-rondare.

Nyhetsbild_159_Sven_Fornling_vs_PasalicSven Fornling fick emot sig en tämligen ruff bosnier vid namn Fadil Pasalic, som man strax förstod varför han förlorat på diskvalifikation tidigare. Pasalic tog första ronden, då Fornling avvaktade väl mycket och i andra hamnade de i den ena ruffiga situationen efter den andra. Båda hade emellanåt goda träffar inne och det var en rå fight, men Svens tålamod sattes på prov då han till och med blev biten i en närkamp (inget som noterades vid tillfället dock, smart dolt i en tillknäppt situation). I den rondens slutsekunder lyckades Sven få träff på Pasalic, så att denne tog räkning. Trettio sekunder in på rond 3 gick bosniern ner igen och svensken undvik hårfint att foula honom, då motståndaren stod på knä. En minut senare var det dags för nästa golvbesök, då Pasalic helt enkelt gav upp genom att sätta sig ner!
Mersad Psalic, halvbror till Fadil och lite av kickboxningsstjärna i Bosnien Hercegovina, fick i sin debut som proffsboxare mot sig en hårt nedbantad Joel Larsson, som på nya 102, 5 kg såg både trimmad och väl förberedd ut och kom in laddad till tusen. Han hittade snart distans och metod mot sin 93 kg tunge motståndare och hade honom i bryderi redan i slutet av första och efter en dryg minut in på andra hade han honom på väg i golvet, men Mersad krånglade sig undan. Illa träffad på nytt vände han ryggen åt alltihop och gick till sin ringhörna, en slagen man. TKO 2, på tiden 1.19.
Amiralen var välbesatt och publiken kom under kvällens gång i en härlig stämning och totalt sett blev det åter en riktigt lyckad Fight Night.