RIKTIGT STARK SVENSK SHOW I ROSENGÅRD

sep 01, 2019
boXning

Den svenska sextett som gick i elden på Hadi Hamane Promotions första professionella tävling i Rosengård på lördagen levererade samtliga en mycket stark insats och tog säkra segrar rakt över hela fältet – och det var överlag i hyggligt starka fighter, och blev till en god idrottsshow.

Den designerade huvudkampen gick sist på programmet med Simon ”The Bullet” Henriksson (7-3/1 KO) mot ganska gode ungraren Ricard Baba (4-6/2 KO) i lätt mellan/super weltervikt, där det var tämligen jämnt i upptakten i en teknisk, fint boxad kamp, där båda boxarna hade starka moment och faktiskt ungraren träffade bra och hade en god sekvens i slutet av andra, men Simon knep knappt båda de inledande ronderna på poäng. I tredje tog han en markant ledning, med stundtals briljant boxning, men Baba, trots att han klart kände av tempo och kroppsträffar, svarade skapligt tufft, i vad som blev den bästa ronden. Därpå följde Simon upp med en riktigt god fjärde rond, där han var nära att kunna fälla Baba, men nådde inte riktigt dit. Detta var ju egentligen inte en 4-ronders-match, utan borde gått över 6 ronders distans. Nu stod vid matchslut Henriksson som solkar segrare (40-36 x 3) hos domarna, men tillfrågad efteråt menade han på, att om det funnits två ronder till hade han avgjort kampen före full tid. Alltnog var detta en gott steg i rätt riktning i karriären, och en riktigt bra seger över en internationellt duglig man – hädanefter måste han dock upp på rättare distans, först sex och inom tid åtta ronder.

Kvällen inleddes med SM-drottningen (amatör; Malmö BC) Jelena Jelic (2-0/1 KO), som nu efter den fina men inte alltför märkvärdiga debuten i Danmark i somras, nu ställdes mot snäppet tuffare Natasa Rothpflug (0-2-1) från Serbien, och tvangs jobba både hårdare och tuffare än i debuten, men gjorde det på ett utmärkt sätt och plockade ronderna allt efter och stärkte sitt grepp om fighten beundransvärt. Svenskan var den kortare av de två men övervann både längd och räckvidd med en bestämd attack och hade i slutronden Rothpflug på hälarna och i slutsekunderna, efter en utmärkt höger, serbiskan bra nära på väg i golvet. Där kom sista gonggong-slaget som en befrielse! Nu vann Jelena helt klart (40-36 x 3).

I kamp nr 2 debuterade förre amatörmästaren (Linnéa) Denis Kauffer mot tjecken Pavel Albrecht (2-1/2 KO) i lätt tungvikt, den senare en kort, satt och möjligen lite mjuk om midjan men uppenbart farlig fighter, med en rapp swing, och det fanns en del nervositet före start om hur tuff debutkamp detta månde bli .. MEN Denis hade stenkoll och läste tjecken mycket bra, utnyttjade sin räckvidd snyggt och drog nästan omgående på tunga artilleriet, och drog en läcker vänster i mellangärdet, som efter 1:20 sänkte Albrecht. Han kom snabbt upp och klarade en minut till tills scenariot upprepades. Där var bra nära fighten över, men Albrecht lyckades hänga med ronden ut, men gick snabbt i andra på nya tunga kroppsträffar, tog ny räkning och det var nu bara en tidsfråga, och efter dryga två minuter small det igen .. tjecken kom upp även efter denna, men där bröt helt korrekt ringdomare Håkan Sindemark matchen på tiden 2:18 ..! En lysande debut! Och en ruggig styrkedemonstration!

Träningskompisen Mariusz Gnas debuterade i somras med en dito imponerande insats (i en ruggig fight!), i samma viktklass; här har vi på en gång två nya fighters, som blir riktigt intressanta att följa framöver.

Tredje matchen för kvällen var svensk proffs-entré för Yohannes Berhane (2-0/1 KO), dito före detta SM-kung bland amatörerna, som gjorde sin debut i proffsringen i Köge-galan i juni och tog en säker seger där. Här ställdes han mot kortare men tyngre Sandis Zarins (1-1), Lettland – båda vägde in med ”reskilo” i lätt weltervikt, dock hela 65 kg på vågen för Zarins (+1,5) – men det hjälpte balten föga, och en grant taggad Yohannes visade snart upp hela sitt läckra register! Han är south paw, påminner lite om George Scott i stilen, och är en briljant tekniker. Nu visade han också att han har nyp, och efter att de två i första ronden bjudit på en snygg, skarp, men öppen och fin inledning av klass, lirkade Berhane in Zarins i läge och klippte honom med vänstern! En riktigt bra träff och letten gick ner klart drabbad. Han tog sig upp, med viss nöd, klarade räkningen, och ringdomare Mika Moisio lät honom fortsätta .. och där kom gonggongen till räddning. Direkt i rond 2 fortsatte Yohannes jobbet, och efter en dryg halvminut klippte han honom igen, denna gång med högern! Även nu tog sig Zarins upp från golvsyningen, men efter ”8-räkning” och koll bröt Moisio. Helt rätt! TKO 2, tid 48 sekunder. Berhane är redan för bra för nybörjar-folket ..! Spännande fortsättning väntar. Efteråt tackade han i intervju sin tränare Sasha Lindgren, för det jobb han gjort med att utveckla hans boxning. Även Kauffer var full av tacksamhet mot Sasha, som uppenbarligen har något riktigt bra på gång här med sina adepter.

Så kom nästa Malmö BC-stjärna (SM-kung ’18), tillika debutant i Danmark i juni, Mohamed Abdulrahim (2-0/1 KO), även detta en offensiv, vass fighter med mycket kunnande, och han ställdes  nu efter sin skarpa TKO i debuten mot ett på pappret mycket mer rutinerat motstånd i unge men redan 14 proffsmatcher erfarne Vladislavs Davidaitis (4-10/4 KO) från Lettland, som dock med sin blandade rekordlista utgjorde resonabelt vettigt motstånd. På pappret. I verkligheten visade det sig relativt snabbt att Mohamed läste av honom perfekt, träffade med krok utifrån men framförallt drog in en läcker uppercut, som balten inte hann gardera ..! Efter snygg och hyggligt jämn första rond, hittade Malmö-grabben rätt i andra och efter dryga två minuter gick Davidaitis ner, fixade den räkningen och höll sig borta resten av ronden. I tredje smet uppercuten in, med golvning som följd, och därefter kom högern, med ny golvning .. ringdomare Sindemark kollade honom noga efter räkning, och lät fighten gå vidare men var beredd bryta när som helst resten av den ronden. På rutin krånglade sig sedan Davidaitis faktiskt igenom även fjärde, utan djupare trubbel, men poängsegern var då skyhögt Abdulrahims ..! Alla tre domarna hade förkrossande 40-33 ..!

Femte kamp i Rosengårds Sporthall var Yaffet Amaniel (5-2/2 KO) från Stockholm, och som alla svenskarna knuten till HHP, och han mötte denna gång Roman Saposnikovs (0-1-1), Lettland, en relativ novis som proffs men med god kampsport-erfarenhet i andra grenar, och den senare gick ut stenhårt, och träffade Yaffet ordentligt och försatte svensken under en nästan konstant press i två och en halv minut, hade ronden vunnen stort så långt, men tog där tvärslut och drattade strax över ända, utan att egentligen träffats, och ringdomare Åke Johansson räknade på honom .. varmed han förlorade ronden poängmässigt ..! Därefter tog Yaffet helt över och hade nu istället balten i konstant bryderi i andra och tredje ronderna utan att dock förmå få in en riktig ’haymaker’ .. och han tog sedan också fjärde ronden, även om då Roman kom tillbaka något. Detta var ingen vacker fight, men möjligen underhållande ändå. Amaniel vann med lite missvisande stora siffror (40-35 x 3).

Efter sista match samlades hela det segrande Hamane-teamet i ringen med sin promotor för fotografering.

 

Tävlingen i sin helhet hade en svår upptakts-resa, där den nya promotorn Hadi Hamane hade en lång rad hinder att överbrygga, från lång tid att hitta en hall, över polistillstånd, och anpassning till våra tuffare regler, och kom av detta och fler anledningar mycket sent igång med reklamen för tävlingen – matchningen dock gjordes förnämligt i tid, och ordentligt – och som en följd satt nu en liten, men dock entusiastisk och i sak riktigt nöjd på publik på blott ett par hundra personer. Dessa och boxarna fick utstå en närmast tryckande värme, då i sensommarens hetaste dag anläggningens fläktar inte fungerade och det närmast blev till en bastu i hallen..!

En katastrofal olycka undgicks på ren flax, då den tunga ljusrampen över ringen brakade ner kort tid före start – det är oklart vad som påverkade upphängningsanordningen att gå av, vilket dock nu utreds; en materialskada är uppenbar, men vad denna orsakades av måste klargöras – varefter ringen fick rengöras från splitter innan tävlingen kunde startas, under normal hallbelysning. Ingen kom till skada på något vis alls, men hade tävlingen hunnit starta hade detta kunnat bli mycket allvarligt.