RUGGIG PÅSKAFTON: WARD VANN KLART .. DITO BROOK .. OCH EUBANK, MED TUNGT EFTERMÄLE ..

mar 27, 2016
boXning

imageLördagsnatten var fylld av boxnings-action varav flera starka segrar, men där en av dem lämnade ett tungt eftermäle. Det senare kom i mellanvikts-titelfighten (BBBoC) mellan Nick Blackwell (19-4-1/8 KO) och Chris Eubank Jr (22-1/17 KO), en match omgiven av en del ”ont blod”, som efter en ganska ensidig fight, dominerad av Eubank där Blackwell fick en del påskrivet och var sargad framförallt kring ögonen, bröts i tionde ronden – utan nedslagningar – främst pga ett igensvullet vänsteröga. Den utmattade Blackwell segnade dock efteråt ihop och fick föras ut på bår. Han är nu nedsänkt i coma för säkerhets skull och blir kvar på intensiven tills vidare. Det hela ges en dyster extra dimension av minnet från Chris Eubank Sr seger över Michael Watson 1991, som slutade på ett liknande sätt. Då tog det lång tid innan Watson kom under vård – den matchen är vattendelaren till dagens striktare säkerhetsbestämmelser – och även om han klarade sig kom han ju att hamna i rullstol resten av livet. Nu måtte för allt i världen Blackwell komma igenom detta bättre.

Tävlingen i Wembley Arena, London hade som semi Hughie Fury (19-0/10 KO) i tungvikt mot f d amerikanska stjärnan, numera journey-man, Dominick Guinn (35-11-4/24 KO) och Fury vann klart på poäng 10. Hughie Fury är tungviktsvärldsmästaren Tyson Furys kusin – den obesegrade 21-åringen närmar sig nu den verkliga världseliten.

imageI Sheffield, England var det VM-gala på lördagsnatten med IBF-kungen Kell Brook (36-0/25 KO) i försvar av sitt bälte mot kanadensaren Kevin Bizier (25-3/17 KO) – och det blev aldrig något snack om saken. Brook visade inte minsta men av sin långa skadeperiod (revben) utom kom ut exakt som han lovat före fight för att ”seek and destroy/söka upp och förgöra”. Han gick direkt till verket och skakade Bizier redan i första, slog ner honom två gånger i andra varefter matchen bröts, TKO 2, på tiden 2:15.
OS-guldmedaljören i London ’12 Luke Campbell (12-1/10 KO) gick semin mot Gary Sykes (28-4/6 KO) om vakanta Samväldes-titeln i lättvikt, och kom direkt tillbaka från sitt enda nederlag (dec ’15/png vs Yvan Mendy) med en imponerande TKO 2-seger här. Lika lite ”snack om saken”.

imageLördagsnatten tyngsta show gick dock i Oracle Arena i Oakland, Kalifornien där Andre Ward (nu 29-0/15 KO) tämligen enkelt boxade ut tuffe, av IBF #1-rankade, Sullivan Barrera (17-1/12 KO) och poängvann med stora siffror över 12 ronder (117-108, 117-109, 118-109) – varmed han nu knackar på VM-kung Sergey Kovalevs dörr. Barrera startade bra och utnyttjade fint sin räckvidd och tog några ronder, men i tredje lurade Ward in honom i en vänsterkrok som fällde exil-kubanen. Barrera tog räkningen lugnt och sen blev det ’krig’ i ett par ronder, men därefter drog Andre ifrån och dominerade helt slutet av matchen. Kovalev var på plats vid ringen och studerade sin framtida motståndare – det blir en ’super-fight’ – och hade redan före start tippat Ward som säker segrare. Efteråt sa han om Ward: ” Det gick som jag trodde, fast jag hade nog väntat att han borde kunnat stoppa Barrera, men det är all right, och jag säger inte annat än att det blir en svår uppgift, men jag skulle älska att få spöa honom inför hans hemmafans i Oakland!”
Ward själv var samlad och ganska nöjd efter segern: ”Det fanns somligt jag kunde gjort bättre inatt, men efter en så lång bortavaro från ringen, så får jag ändå vara nöjd. Detta var en ’B-minus’, men det var en klar seger och nästa gång är jag på A igen. Kovalev har fått min utmaning!”
Semin på galan visade upp USA:s obesegrade olympier Joseph Diaz (nu 20-0/11 KO som proffs) och han vann en solklar poängseger 10 över förre WBC/silver-mästaren Jayson Velez (23-2-1/16 KO) om NABF-titeln i fjädervikt.